"Evalueaza-ti Rezerva de Fertilitate!"

"Evalueaza-ti Rezerva de Fertilitate!"

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

S-a constatat ca natalitatea in Romania a inregistrat cea mai scazuta rata din 1960 pana acum, principalele cauze fiind  amanarea momentului nasterii unui copil si cresterea incidentei infertilitatii primare si a bolilor cu transmitere sexuala. Astfel, tot mai multe cupluri decid sa conceapa dupa varsta de 35 de ani, varsta la care rezerva ovariana este in scadere iar calitatea ovocitelor este tot mai slaba. Varsta influenteaza semnificativ fertilitatea, scaderea accelerata inregistrandu-se cu precadere la femeile de peste 35 ani.

In dorinta de a trage un semnal de alarma, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania (SOGR) in colaborarare cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Bucuresti (INSMC) si Asociatia SOS Infertilitatea au demarat campania „Evalueaza-ti rezerva de fertilitate”, gandita pentru o perioada de 5 ani si sustinuta de Ministerul Sanatatii. Campania de screening urmareste sensibilizarea tinerelor cu varste intre 28 - 33 ani care inca nu au copii, astfel incat acestea sa-si evalueze rezerva de fertilitate pentru a sti cat timp mai au la dispozitie pt a amana in siguranta momentul conceperii.

Evaluarea rezervei de fertilitate se face cu ajutorul a doua teste:

  • AMH - din sange  (nivelurile serice AMH reflecta marimea rezervei ovariene, potentialul de fertilitate)
  • AFC - realizata de medicul ginecolog (Antral Folicular Count, rezerva folicular antrala, care consta in numararea ecografica a foliculilor)

In cadrul campaniei, doua laboratoare partenere ofera un pachet cu discount tinerelor care vin pentru testul AMH cu trimitere de la medicul ginecolog. De asemenea, femeile interesate pot intra pe site-ul sustinemnatalitatea.ro, unde se gasesc informatii referitoare la infertilitate, dar si o aplicatie si un test prin intermediul carora isi pot estima rezerva de fertilitate pe baza valorii AMH, IMC (indicele de masa corporala) si varstei.

Intra pe sustinemnatalitatea.ro  si afla daca inaintarea in varsta influenteaza fertilitatea,  ce este AMH, despre supraponderabilitatea si imposibilitatea conceperii unui copil, endometrioza si daca stresul duce la infertilitate.

Informeaza-te asupra momentului pana cand iti apatine decizia de a avea primul copil!