Ce sunt parabenii si de ce trebuie evitati?

Ce sunt parabenii si de ce trebuie evitati? Ce sunt parabenii si de ce trebuie evitati?

Ultima actualizare: 17 martie 2021

parabeni-produse

Exista pe piata atat de multe substante chimice toxice incat nu le putem memora pe toate. Putem insa sa ne amintim de ce sunt periculoase si in ce fel de produse pot fi gasite. Poate fi coplesitor sa retii atat de multe informatii despre aceste produse si uneori iti vine “sa fugi cat vezi cu ochii” de ele.

Dar stim cu totii ca acest lucru nu este posibil si nici solutia potrivita. In schimb, putem sa facem tot posibilul sa ne ferim de substantele chimice toxice care ne pot afecta starea de sanatate. Nu poti evita expunerea la substantele chimice daunatoare, dar o poti reduce la minim. In primul rand, cea mai buna modalitate este sa scapi de toate produsele din casa care ar putea provoca in cele din urma probleme de sanatate.

Printre aceste substante chimice pe care ar fi bine sa le eviti sunt parabenii. Din fericire, au un nume suficient de usor de retinut si de identificat atunci cand verifici eticheta produselor. In plus, in ultima vreme, o multime de produse mentioneaza clar ca nu contin parabeni.

 

Cuprins:

Ce sunt parabenii?

Unde si de ce sunt utilizati parabenii?

Lista celor mai folositi parabeni

Parabenii si riscurile asociate acestora

Care sunt alternativele naturale la parabeni?

 

Ce sunt parabenii?

In vremurile noastre, produsele au o perioada mare de valabilitate si este de inteles, avand in vedere ca dureaza ceva de cand sunt produse pana ajung pe raftul din baie. Deci, este logic ca, pentru a mentine lucrurile cat mai proaspete, specialistii trebuie sa adauge conservanti, iar in aceasta categorie intra parabenii. Mai exact, parabenii sunt conservanti inclusi in produsele de ingrijire personala, iar rolul lor este de a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor in produse si de a prelungi perioada de valabilitate, explica specialistii.

Vei gasi parabeni in orice fel de produse cosmetice, de la sampon si gel de dus la creme si seruri pentru fata (uleiurile sunt un pic diferite, asa ca nu folosesc aceiasi conservanti ca produsele care contin si apa). Acesti parabeni au capacitatea de a mentine eficienta ingredientelor active si previn dezvoltarea bacteriilor daunatoare, lucru deosebit de important pentru produsele pe care le folosesti des. Cei mai utilizati parabeni sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul si butilparabenul.

Potrivit expertilor, aceste ingrediente exista pe piata de zeci de ani, insa siguranta lor a fost pusa sub semnul intrebarii deoarece actioneaza ca estrogenul, dand peste cap echilibrul hormonal. Potrivit unui studiu efectuat pe aproximativ 20 de pacienti, au fost descoperite urme de parabeni in tesutului cancerului de san.

Denumirea de “parabeni” provine de la “acid para-hidroxibenzoic” (PHBA), un acid care se gaseste in mod natural in multe fructe si legume, cum ar fi castravetii, ciresele, morcovii, afinele si ceapa. De asemenea, PHBA se formeaza in mod natural si in organismul uman in urma descompunerii unor aminoacizi. Parabenii folositi in produsele cosmetice sunt identici cu cei gasiti in natura, iar corpul uman ii transforma rapid in PHBA natural si ii elimina.

Unde si de ce sunt utilizati parabenii?

Producatorii din industria alimentara, farmaceutica, de ingrijire personala si cosmetica folosesc parabeni de aproape 100 de ani pe post de conservanti.

Parabenii (cum ar fi metilparabenul, propilparabenul, etilparabenul, izopropilparabenul, butilparabenul si izobutilparabenul) sunt inclusi in produse de make-up, creme hidratante, produse de ingrijire a corpului si de barbierit. Cu toate acestea, in ultima perioada, majoritatea marcilor importante de deodorante si antiperspirante au inceput sa nu mai foloseasca parabeni.

Parabeni – utilizari frecvente:

- Conservantii, cum ar fi parabenii, sunt inclusi in produsele cosmetice pentru a preveni inmultirea microbilor (cum ar fi bacteriile sau fungii), atat pentru a proteja consumatorii, cat si pentru a pastra integritatea produselor.

- De asemenea, companiile din industria alimentara folosesc parabeni de mai bine de 50 de ani pe post de conservanti si agenti antimicrobieni. Unele fructe, cum ar fi afinele, contin parabeni sub forma de conservant natural. Parabenii sunt folositi in mod frecvent in produsele de cofetarie, gustarile pe baza de cereale, carnea uscata si multe altele.

Lista celor mai folositi parabeni

Din fericire, parabenii pot fi reperati cu usurinta pe lista de ingrediente fiindca poarta denumiri care desi par complicate, se termina de obicei fara exceptie in cuvantul “paraben”. De exemplu, cei mai frecventi parabeni sunt propilparabenul, etilparabenul, metilparabenul, butilparabenul si isobutilparabenul. Acestia sunt in acelasi timp si cei mai raspanditi parabeni. Parabenul generic este derivatul de acid benzoic, care este mentionat drept E210.

Dupa cum mentionam mai sus, parabenii se gasesc si in produsele alimentare. Insa, in comparatie cu cosmeticele, parabenii din alimente nu sunt mentionati cu denumirile lor cunoscute. In schimb, se foloseste atat de celebrul “E”. Printre cei mai cunoscuti parabeni care se gasesc in produsele alimentare se numara etilparabenul sau E214, metilparabenul sau aditivul alimentar E218, propilparabenul sau E216, butilparabenul sau E209 si heptilparabenul.

Parabenii si riscurile asociate acestora

Exista o zicala care spune ca “ce e prea mult strica”, iar proverbul este valabil si pentru parabeni! Cei mai multi parabeni reprezinta o parte componenta cunoscuta a produselor conventionale de infrumusetare. De aceea, utilizarea zilnica a acestor produse poate provoca in timp o acumulare de parabeni in organism, iar acest lucru poate face mai mult rau decat bine. Acest lucru se petrece atunci cand aceste produse care contin parabeni sunt absorbite de catre corp prin piele.

La fel ca produsele de machiaj si ingrijirea pielii, alimentele si bauturile au nevoie, de asemenea, de conservanti pentru a preveni aparitia, dezvoltarea si efectele nocive ale bacteriilor si microbilor. Daca sunt ingerati pentru un timp indelungat prin alimente sau aditivi alimentari, riscurile si efectele parabenilor asupra sanatatii pot fi mai grave.

Parabeni - potentiali perturbatori endocrini

Potrivit expertilor, parabenii au o structura chimica similara cu a estrogenului, principalul hormon feminin. Cercetarile au demonstrat ca din cauza faptului ca actioneaza ca estrogenul, parabenii pot perturba activitatea sistemului endocrin. Conform unor studii recente, parabenii se pare ca au stat la baza unor cazuri de pubertate timpurie la fete.

In timp, perturbarea endocrina poate provoca mai multe probleme de sanatate, cum ar fi acnee la inceputul varstei adulte, cresterea sanilor la barbati, tulburari neurologice si de dezvoltare si diverse tipuri de afectiuni oncologice. In urma altor studii s-a demonstrat ca parabenii pot influenta si nivelul hormonilor tiroidieni, provocand posibile efecte adverse asupra sanatatii.

Parabeni - legatura cu afectiunile oncologice

Pentru ca in urma anumitor cercetari s-a demonstrat ca parabenii pot imita activitatea hormonului estrogen la nivelul celulelor corpului, specialistii au mentionat ca aceasta activitate poate avea legatura cu anumite forme de cancer mamar. Estrogenul este principalul hormon feminin cunoscut pentru faptul ca determina cresterea si divizarea celulelor mamare normale, dar si maligne. Potrivit studiilor, cercetatorii au descoperit parabeni si in tumorile mamare.

Omul de stiinta britanic Philippa Darbre a publicat in 2004 o lucrare in care se mentiona ca s-au gasit urme de parabeni in probele de tesuturi ale cancerului mamar. In urma acestui studiu, in care a fost testata prezenta parabenilor in tumorile maligne mamare, specialistul a descoperit urme a 5 parabeni diferiti in 19 din 20 de tumori. Darbre a descoperit ca parabenii nu numai ca pot patrunde in organism prin piele, ci alimenteaza dezvoltarea celulelor maligne existente.

Parabeni si legatura cu problemele de reproducere

Expertii au facut de-a lungul timpului cercetari in legatura cu problemele de reproducere care pot fi provocate de parabeni. Aceste modificari pot produce anumite efecte negative asupra sanatatii atat in cazul mamelor, cat si al copiilor lor. Mai exact, parabenii pot cauza unele complicatii reproductive si pot creste riscul de boli maligne la adulti, precum si de probleme de dezvoltare la copii.

Potentiale reactii alergice produse de parabeni

Parabenii pot declansa reactii alergice si iritatii la nivelul pielii, in special a pielii sensibile, deteriorate sau crapate. Studiile au demonstrat ca parabenii pot produce inflamatii in cazul persoanelor care sufera deja de afectiuni precum psoriazis, eczeme sau dermatita de contact. Acesta este motivul pentru care parabenii nu sunt inclusi drept conservanti in cremele topice cu hidrocortizoni sau in unguentele cu antibiotice.

Sunt absorbiti rapid de piele

Cat de repede si usor pot fi absorbiti parabenii de catre piele? Potrivit specialistilor, parabenii sunt absorbiti rapid prin pielea intacta (neintrerupta). In 2006, cei de la Centrul American pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC) au detectat parabeni in aproape toate cele 100 de probe de urina testate, indicand cat de mult se expun cetatenii americani la parabeni. In acest fel, s-a demonstrat ca aceste substante chimice atat de utilizate sunt absorbite rapid si usor in piele, ceea ce in timp ar putea provoca efecte negative.

Riscurile utilizarii de parabeni la copii

Substantele chimice, cum ar fi parabenii, care sunt folositi in abundenta in produse, se numara printre cele mai nocive ingrediente nu numai pentru adulti, ci si pentru cei mici. La sugari si copii, aceste substante chimice pot provoca tulburari de dezvoltare, disfunctii ale sistemului imunitar, probleme de invatare, dar si tulburari de reproducere. Parabenii precum sulfatul sunt daunatori pentru par in general si cu atat mai mult pentru parul bebelusului. Unele sampoane dedicate celor mici contin parabeni si pot provoca probleme precum uscarea parului si iritarea scalpului. Un sampon care face spuma foarte usor contine de obicei foarte mult sulfat.

Care sunt alternativele naturale la parabeni?

Daca doresti sa te feresti cat mai mult de parabeni, ai mare noroc - produsele fara parabeni sunt extrem de raspandite. Poti evita foarte usor produsele care contin parabeni datorita faptului ca numele lor chimice complete se incheie intotdeauna in “paraben” (de exemplu, metilparaben, propilparaben sau butilparaben).

parabeni-2

Daca vrei sa-ti ingrijesti parul si sa nu folosesti parabeni, specialisti recomanda sa alegi alte tipuri de conservanti, cum ar fi benzoatul de sodiu sau sorbatul de potasiu. De asemenea, multe produse de ingrijire a pielii contin compusi organici cu proprietati de conservare, cum ar fi acidul benzoic, acidul salicilic si acidul sorbic. In plus, poti opta pentru produsele ambalate etans (care minimizeaza expunerea produselor la aerul liber), deoarece acest lucru previne dezvoltarea bacteriilor.

La fel ca in cazul produselor naturale si organice, atunci cand vrei sa folosesti produsele fara parabeni, este esential sa verifici data expirarii pe care o gasesti imprimata pe sticla. Este vital sa arunci produsul in cazul in care a fost depasita data expirarii.

Catena recomanda: Baylis & Harding Funky Farm Spuma de baie (fara lacrimi)

Funky Farm distractie la baita pentru copii fericiti si curati din cap pana in picioare!

Baylis & Harding Funky Farm Spuma de baie (fara lacrimi) va face fiecare baita sa fie plina de zambete, veselie si placere!

- Fara parabeni

- Formula fara lacrimi

- Hipoalergen

- Recomandat de pediatri

- Testat dermatologic

 

Referinte:

https://www.chemicalsafetyfacts.org/parabens/

https://mamainstincts.com/what-are-parabens/

https://www.byrdie.com/what-are-parabens

https://www.besthealthmag.ca/article/parabens/

https://cosmeticsinfo.org/paraben-information

https://www.100percentpure.com/blogs/feed/5-common-side-effects-of-parabens

Farmacistul Catena va recomanda:

Baylis & Harding Funky Farm Spuma de baie (fara lacrimi), 500ml

Baylis & Harding Funky Farm Spuma de baie (fara lacrimi), 500ml

Funky Farm distractie la baita pentru copii fericiti…