Retinolul: ce efecte are asupra pielii

Retinolul: ce efecte are asupra pielii Retinolul: ce efecte are asupra pielii

Ultima actualizare: 1 august 2022

retinol

Cu siguranta, aproape toata lumea a auzit de retinol si de beneficiile sale asupra pielii. De asemenea, stim cu totii ca se numara printre ingredientele preferate ale dermatologilor si este considerat unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru piele.

Cel mai probabil, persoanele de peste 30 de ani preocupate de aspectul pielii au folosit deja retinol sau macar cocheteaza cu ideea.

Dar ce anume este acest ingredient atat de folosit in creme si seruri si cunoscut pentru ca ar avea efect antirid sau reparator? Putem folosi retinol in siguranta? Cand trebuie utilizat si de ce?

Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, grupul de vitamine liposolubile gasite in morcovi, oua si cartofi dulci.

Potrivit dr. Tina Alster de la Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, daca este aplicat local, retinolul este convertit in acid retinoic cu ajutorul enzimelor specializate care se gasesc in piele.


Ce este retinolul

Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, dar face parte dintr-o categorie mai mare de retinoizi. Dupa cum mentionam, prin aplicare locala, acest produs se transforma in acid retinoic cu ajutorul enzimelor specializate care se gasesc in piele. Cu toate ca poate fi aplicat local, acidul retinoic este mai dur decat cremele sau serurile cu retinol, deoarece nu este convertit in mod natural in timp.

Retinolul a primit aprobare de folosire pentru prima data in anii 1970 pentru pacientii cu acnee. Aceasta substanta sustine procesul de regenerare celulara si evita infundarea porilor. Acest lucru previne aparitia petelor si imbunatateste felul in care produsele de ingrijire a pielii patrund in piele. In plus, maximizeaza rezultatele produselor pentru piele.

Tipuri de retinol

Retinol este cuvantul cel mai frecvent atribuit tuturor produselor care contin retinol, cu toate ca termenul umbrela corect este retinoid. Acesta face parte din familia retinoizilor, compusi chimici legati de vitamina A. Diferenta dintre ele consta in concentratia lor. Acidul retinoic (cunoscut si sub denumirea de tretinoin) este cel mai puternic retinoid prescris de medici atat pentru a combate acneea, cat si semnele de imbatranire. Acidul retinoic se gaseste in mod natural in piele, ceea ce inseamna ca nu trebuie convertit pentru a da rezultate in celulele pielii. In schimb, toti ceilalti retinoizi trebuie sa fie convertiti de celulele pielii dupa ce ajung la nivelul dermei. De asemenea, in categoria retinoizilor mai intra si retinaldehida, retinolul si esterii de retinol (cum ar fi retinil palmitatul).

Retinol – concentratii active

In functie de categoria produsului, exista concentratii de retinol care se incadreaza, in general, in intervalul 0,1 - 1%. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat efectele benefice asupra pielii apar mai rapid. In acelasi timp, insa, creste si riscul de intensificare a reactiilor adverse locale.

Beneficii ale retinolului

Cu toate ca are multe beneficii, oamenii folosesc retinol pentru 5 motive majore.

Retinol pentru tratarea acneei

Persoanele care sufera de acnee rezistenta la tratament pot apela la retinol cu mare incredere. Acesta desfunda porii, curata pielea si previne aparitia unor noi focare. Mai putina acnee inseamna automat mai putine cicatrici lasate de aceasta afectiune. In plus, retinoizii pot amplifica efectele altor creme, geluri si produse medicamentoase pe care persoanele cu acnee le folosesc in mod uzual.

Retinol pentru combaterea semnelor imbatranirii

Faptul ca retinolul este unul dintre cele mai utilizate si mai bine studiate ingrediente anti-imbatranire de pe piata ar trebui sa-ti aduca linste si confort. Initial, oamenii au folosit retinol ca tratament anti-acneic in anii 70, insa s-a demonstrat rapid ca tretinoina poate avea efecte anti-imbatranire importante.

Retinol pentru un ton uniform al pielii

De asemenea, retinolul mai are un beneficiu demn de remarcat: stimuleaza regenerarea celulelor pielii, actiune care poate avea un fel de efect “exfoliant”. Cu ajutorul retinolului, pielea uscata capata un aspect nou, mai stralucitor si mai uniform, bogat in colagen si elastina. Este bine-cunoscut faptul ca pielea mai groasa este mai puternica si mai fina si are mai putine imperfectiuni. In acest fel, pielea poate avea parte de efectele radiante oferite de retinol.

Este rentabil

In functie de bugetul de care dispui, ti s-ar putea parea o extravaganta sa investesti in produsele cu retinol. Cu toate acestea, se pare ca solutiile mai ieftine nu sunt atat de eficiente ca variantele care contin retinol. Retinolul este unul dintre singurele ingrediente cu beneficii dovedite stiintific, ceea ce il face o investitie de incredere pentru viitor.

Este disponibil cu sau fara prescriptie medicala

Pentru inceput, majoritatea oamenilor pot folosi un retinoid eliberat fara prescriptie medicala. Opteaza pentru un produs cu o concentratie mai mica de retinol pentru a-i permite pielii sa se acomodeze cu acesta si pentru a evita eventualele iritatii. Produsele care au un continut mai mic de retinol au mai putine efecte secundare decat acidul retinoic pe baza de prescriptie. Cu toate acestea, in cazul acestora, primele rezultate ar putea aparea dupa o perioada mai lunga de timp. Daca ai preferinte in ceea ce priveste doza necesara, discuta cu medicul dermatolog.

Retinol - lista completa a beneficiilor:

- trateaza acneea

- desfunda porii

- amplifica procesul de regenerare celulara

- creste nivelul colagenului, lucru care imbunatateste elasticitatea

- reduce petele hiperpigmentare

- ofera luminozitate pielii

- reduce si previne liniile fine si ridurile

Cum poate fi utilizat retinolul

Retinolul este un tip de retinoid, fiind obtinut din vitamina A. Micile molecule care formeaza retinolul nu indeparteaza celulele moarte ale pielii, asa cum fac multe alte produse anti-imbatranire si anti-acnee, ci patrund adanc sub epiderma (stratul exterior al pielii) si ajung in derma.

retinol-lichid

Dupa ce ajunge in acest strat mijlociu al pielii, retinolul anihileaza radicalii liberi si stimuleaza productia de colagen si elastina. In acest fel, se reduce aspectul liniilor fine, al ridurilor si al porilor dilatati. In plus, retinolul poate actiona ca un exfoliant pe suprafata pielii, lucru care poate imbunatati si mai mult textura acesteia.

De asemenea, persoanele care se confrunta cu acnee pot aplica retinol pentru a trata cicatricile cauzate de aceasta afectiune. In plus, previne infundarea porilor si formarea de comedoane sau pete. In caz de acnee severa, dermatologul poate prescrie si un antibiotic pe langa solutii cu retinol. Cel mai probabil, insa, primele imbunatatiri vor fi observate dupa sase saptamani de la inceperea tratamentului.

In cele din urma, specialistii au dovedit ca retinolul poate imbunatati nivelul de hidratare a pielii. Datorita capacitatii de exfoliere, retinolul ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii. In acest fel, de beneficiile retinolului pot avea parte chiar si persoanele cu pielea grasa. Retinolul poate tine sub control productia de sebum din pori.

Exista o multime de produse de infrumusetare si ingrijire a pielii care contin retinol si care pot fi cumparate fara reteta. In acelasi timp, exista si alte solutii cu retinol care pot fi prescrise de medic. Cu ajutorul retinolului, pielea ajunge sa arate si sa se simta mai moale, mai fina si mai stralucitoare. In plus, reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor si imbunatateste in acelasi timp productia de colagen.

Specialistii recomanda pentru inceput produse cu o concentratie de 0,25-0,5 de retinol, timp de 2-3 ori pe saptamana. Daca nu exista iritatii ale pielii, poti trece la urmatoarea etapa, in care sa folosesti aceste produse timp de 4 nopti pe saptamana. De asemenea, foloseste un produs cu retinol, nu cu Retin-A, care este mult mai puternic decat retinolul.

Catena recomanda: ➡ LA CABINE - PURE RETINOL fiole 10 x 2 ml

Fiole retinol La Cabine contine retinol pur care lupta impotriva petelor pigmentare si ajuta la reducerea ridurilor aparute ca urmare a imbatranirii celulare. Retinolul contribuie la reducerea porilor, stimuleaza productia de colagen, elastina si acid hialuronic, pielea devenind mai ferma si mai elastica. Astfel, retinolul tine sub control aparitia ridurilor si le reduce pe cele deja aparute. Expunerea la soare poate duce la aparitia inesteticelor pete pigmentare pe care aplicarea retinolului le poate diminua considerabil, pana la disparitie. Tenul devine uniform si luminos.

Aplicarea retinolului stimuleaza regenerarea celulara si mentine pielea ferma si neteda. Tehnologia speciala de fabricare creste absorbtia retinolului si diminueaza riscul de aparitie a efectelor secundare asociate in mod traditional cu aplicarea acestei substante: iriatia locala, roseata.

Aplicarea regulata a fiolelor cu retinol contribuie la imbunatatirea texturii pielii, la cresterea fermitatii acesteia si la reducerea ridurilor cu pana la 50%.

Mod de folosire:

Aplica pe intreaga fata cu un masaj delicat dimineata si / sau noaptea dupa curatarea fetei, singur sau inainte de ingrijirea obisnuita de infrumusetare.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/is-retinol-safe

https://www.today.com/style/what-retinol-retinol-benefits-uses-side-effects-more-t150639

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work

https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/retinol-what-you-need-to-know

https://theskinspot.com/blogs/the-edit/5-main-benefits-of-retinol