Despre glicerina si folosirea ei in ingrijirea pielii

Despre glicerina si folosirea ei in ingrijirea pielii Despre glicerina si folosirea ei in ingrijirea pielii

Ultima actualizare: 18 martie 2021

glicerina

De multe ori, oamenii sunt atrasi de cele mai exotice, complicate si sonore denumiri de ingrediente si produse. Cu toate ca stim la nivel rational ca un nume lung nu inseamna neaparat si rezultate uimitoare, mintii noastre ii place sa creada ca da. Cu toate acestea, exista un ingredient capabil sa faca minuni si care poarta denumirea de glicerina.

Cunoscuta si sub denumirea de glicerol, glicerina este un compus natural obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale. Este un lichid incolor, limpede, inodor, siropos si dulce la gust.

Glicerina este un cunoscut umectant, un agent hidratant care extrage apa din straturile mai profunde ale pielii si din aer si o aduce catre stratul exterior al pielii.

Acest agent hidratant este inclus de cele mai multe ori in produsele de ingrijire a pielii. Glicerina este utilizata in mod obisnuit in combinatie cu un ingredient ocluziv, un alt tip de agent hidratant, pentru a capta umezeala pe care o atrage in piele. In urma unui studiu realizat in 2016, specialistii au concluzionat ca glicerina este ”cel mai eficient umectant” in comparatie cu multe altele, cum ar fi:

- alfa hidroxi acizii, cum ar fi acidul lactic si acidul glicolic

- acidul hialuronic

- propilen glicolul si butilen glicolul

- sorbitolul

- ureea

 

Cuprins:

Ce este glicerina?

Ce beneficii are glicerina in ingrijirea pielii?

 

Ce este glicerina?

Daca esti in cautarea unui ingredient nou care sa-ti stimuleze rutina naturala de ingrijire a pielii, iti recomandam glicerina. In urma studiilor, s-a demonstrat ca acest compus, daca este aplicat pe piele, poate imbunatati aspectul pielii uscate si poate intari bariera naturala de protectie a acesteia (un aspect esential al sanatatii optime ale pielii).

Acest agent hidratant are si efect emolient care poate hidrata si catifela pielea. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea pielii iritate, descuamate sau insotite de mancarime.

De fapt, e posibil sa folosesti deja un produs natural care contine acest ingredient, cum ar fi sapunul cu glicerina. In cazul in care nu ai produse cu glicerina in trusa de ingrijire a pielii, exista cateva motive pentru care iti recomandam sa faci acest lucru.

Acest compus a fost descoperit in 1783 de chimistul german Carl Wilhelm Scheele. Cu toate acestea, termenul ”glicerina” a fost facut cunoscut abia in 1811 de chimistul francez Michel-Eugene Chevreul pe numele sau.

Cunoscuta si sub denumirea de glicerol, glicerina este un lichid inodor, incolor, cu gust dulce, care este considerat a fi netoxic.

Din ce este facuta glicerina?

Acest compus natural poate fi obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, de nuca de cocos sau de soia. De asemenea, poate fi fabricat si sintetic din propilena.

Structura glicerinei (C3H8O3) este compusa din trei molecule de carbon, trei molecule de oxigen si opt molecule de hidrogen. Este o componenta cheie a trigliceridelor si fosfolipidelor.

Cand corpul uman foloseste grasimea stocata ca sursa de energie, glicerolul si acizii grasi sunt eliberati in sange.

Ce beneficii are glicerina in ingrijirea pielii?

Glicerina este cunoscuta cel mai bine pentru utilizarea sa in produsele de ingrijire a pielii. Probabil ca nu este deloc greu sa gasesti o crema sau un sapun cu glicerina in farmacia de langa casa. De asemenea, daca iti place sa produci sapun de casa, atunci cel mai probabil esti deja familiarizat cu glicerina, care este baza sapunului de casa.

In plus, poate fi folosit si ca umectant in produsele cosmetice.

Un alt lucru de mentionat este ca glicerina poate fi inclusa uneori in alimente si bauturi sub forma de solvent, indulcitor sau umectant. De asemenea, poate ajuta la conservarea alimentelor si a produselor de infrumusetare. De obicei, glicerina se gaseste in urmatoarele produse:

- creme si lotiuni pentru piele

- produse de curatare a fetei

- tonifiante pentru piele

- seruri pentru piele

- sapunuri

- paste de dinti

- medicamente antitusive

- lapte condensat

- carne procesata

- produse din soia

- condimente

- produse de patiserie

Dupa cum mentionam, glicerina este ideala pentru piele datorita proprietatii sale umectante. Mai exact, este o substanta care sporeste hidratarea pielii, amelioreaza uscaciunea si reimprospateaza aspectul pielii.

In plus, este si un bun emolient, ceea ce inseamna ca poate inmuia pielea. Aceasta proprietate este minunata pentru persoanele care sufera de leziuni cauzate de eczema sau psoriazis. Glicerina are si proprietati antimicrobiene, ceea ce inseamna ca poate proteja pielea de microorganismele daunatoare.

In plus, exista o multime de specialisti care sustin ca poate reface pielea afectata si poate grabi procesul de vindecare a ranilor.

Daca esti interesat de glicerina, opteaza pentru produse naturale care contin acest ingredient menit sa imbunatateasca nivelul apei din piele.

Poate hidrata in mod eficient pielea

Cu toate ca n-ai cautat in mod intentionat, cel mai probabil glicerina se numara deja printre elementele de baza ale produselor de infrumusetare. Potrivit specialistilor, chimistii din domeniul cosmeticii folosesc glicerina in majoritatea produselor de infrumusetare datorita capacitatii sale de hidratare. Persoanele care se confrunta cu pielea uscata, deshidratata sau crapata, pot folosi produse cu glicerina pentru a adauga putina umiditate in piele.

glicerina-gel

Poate proteja pielea de efectele produselor dure

Expertii spun ca glicerina este unul dintre cele mai utilizate ingrediente in cremele farmaceutice, promovate de medici pentru capacitatea de a trata uscaciunea extrema si de a reda elasticitatea pielii. Aceste produse pastreaza pielea supla, moale si hidratata, ceea ce este esential deoarece oamenii obisnuiesc sa foloseasca produse dure, cum ar fi sapunurile, care indeparteaza uleiurile naturale ale pielii.

Previne pierderea umezelii pielii

Te intrebi care este diferenta dintre produsele pe baza de glicerina si cele care nu contin acest agent hidratant? Uleiurile si serurile au capacitatea de a patrunde in bariera naturala a pielii, unde sunt absorbite imediat. In schimb, produsele mai groase, cum ar fi cele care contin glicerina, au menirea sa sustina bariera naturala pielii, acoperind stratul exterior al acesteia, sustin cercetatorii. De asemenea, previne pierderea apei din piele, ceea ce permite uleiurilor naturale sa o hraneasca si sa o repare.

Poate repigmenta pielea?

Persoanele care au semne din nastere, cicatrici si urme lasate de acnee sau alte pete inchise pe piele, au incercat, cel mai probabil, sa-si estompeze depigmentarea prin mai multe metode. Unii oameni folosesc produse de albire a pielii sau au incercat anumite proceduri de indepartare a anumitor semne. Din pacate, aceste proceduri cosmetice pot fi costisitoare si nu ofera nicio garantie clara ca ofera rezultatele asteptate.

Persoanele cu pielea decolorata se confrunta, de asemenea, cu iritatii ale pielii, problema care provoaca roseata, usturime si senzatie de mancarime.

Cu toate acestea, cei care au incercat produse naturale care albesc pielea este posibil sa fi aflat deja ca glicerina este o alternativa sigura si eficienta. Insa este adevarat acest lucru?

Glicerina este excelenta pentru ca ajuta pielea sa-si mentina nivelul de umezeala. Si, atata timp cat nu esti alergic la ea, o poti folosi in siguranta.

Principala calitate a glicerinei este aceea de hidratare si protejare a pielii. Unii oameni sustin ca glicerina poate avea si proprietati de albire a pielii, cu toate ca nu este cunoscuta pentru aceasta proprietate. Cu toate acestea, nu au fost efectuate foarte multe cercetari care sa sustina utilizarea glicerinei in acest scop.

Se pare ca acest beneficiu s-ar putea datora proprietatilor sale de exfoliere.

Atunci cand este aplicata local, glicerina, prin proprietatile sale umectante, poate imbunatati nivelul de hidratare in stratul exterior al pielii. Datorita ei, stratul superior al pielii devine mai moale, ceea ce face mai usoara exfolierea.

Exfolierea inseamna, practic, indepartarea celulelor moarte ale pielii. Prin indepartarea acestor celule, tenul mat ar putea capata un aspect stralucitor, iar petele inchise la culoare, cicatricile si semnele de imbatranire se pot estompa in timp.

Cum ar trebui folosita glicerina?

Glicerina poate hidrata si exfolia pielea, insa daca este combinata cu alte ingrediente, poate albi pielea. Cu toate acestea, nu au fost facute cercetari stiintifice care sa demonstreze aceasta teorie.

Daca este folosita in combinatie cu alte produse, cum ar fi apa de trandafiri si sucul de lamaie, glicerina poate ajuta la refacerea pielii uscate sau poate umezi pielea pentru a putea fi exfoliata mai usor.

Aceste ingrediente dau roade extraordinare impreuna, deoarece glicerina asigura hidratare si umiditate, in timp ce apa de trandafiri are un efect astringent. Acestea curata si tonifica pielea. De asemenea, sucul acid de lamaie ar putea repigmenta pielea decolorata.

De mentionat este ca nu exista inca dovezi care sa sustina teoria ca oricare dintre aceste ingrediente iti poate albi pielea.

Catena recomanda: Genera Soft sapun antibacterian cu glicerina

Sapunul lichid Soft de la Genera pe baza de glicerina si ulei esential de cimbru este hidratant, contine agenti antibacterieni si are o consistenta placuta. In contact cu pielea, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii si o aduce in straturile superficiale, rezultand o epiderma foarte bine hidratata. Uleiul de cimbru este antiseptic, antibacterian, este recomandat in cazul pielii afectate de inflamatii si de eczeme si are calitatea de a atenua aspectul cicatricilor si petelor inestetice.

Cu sapunul antibacterian cu glicerina Soft de la Genera, mainile tale raman perfect curate, catifelate si placute la atingere.

 

Referinte:

https://draxe.com/beauty/glycerin/

https://www.healthline.com/health/glycerin-for-face

https://www.byrdie.com/what-is-glycerin

https://www.healthline.com/health/glycerin-for-skin-whitening

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Genera Soft sapun antibacterian cu glicerina, 500 ml

Genera Soft sapun antibacterian cu glicerina, 500 ml

Sapunul lichid Soft de la Genera pe baza de glicerina…