5 obiceiuri agresive de aranjare a parului

5 obiceiuri agresive de aranjare a parului 5 obiceiuri agresive de aranjare a parului

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

obiceiuri-agresive-de-aranjare-a-parului

Daca va doriti sa aveti o podoaba capilara ca in reclame, s-ar putea ca simpla folosire a produselor de ingrijire sa nu fie suficienta. Intr-adevar, acestea sunt de mare ajutor, insa pentru a va bucura de eficienta lor este important sa scapati de anumite obiceiuri agresive care ar putea dauna parului. Coada de cal, indreptarea zilnica cu placa si, surprinzator, regula celor 100 de perieri zilnice s-ar putea sa va spulbere frumusetea podoabei capilare. Chiar si dormitul pe o fata din perna din bumbac contribuie la uscarea si ruperea parului. Exista o multime de obiceiuri care contribuie la degradarea podoabei capilare. Cele mai multe tin de modul in care va realizati coafura de zi cu zi, pe cand altele tin de ritualul de ingrijire.

Parul sanatos si stralucitor are reguli simple, dar cu mare impact daca decideti sa tineti cont de ele. Nu exista niciun dubiu referitor la faptul ca aranjarea parului va definitiveaza lookul. Chiar si asa, unele modalitati de styling s-ar putea sa duca la un efect contrar.

regula-celor-100-de-perieri-ale-parului

Regula celor 100 de perieri zilnice, un mit?

Se spune ca secretul unui par frumos, lung si catifelat este sa-l periati cu 100 de miscari pe zi. Ce faceti, insa, daca uitati la un moment dat unde a ramas numaratoarea? In primul rand, relaxati-va! Aparent, v-ati apucat de o numaratoare inutila. Cercetatorii de la The American Academy of Dermatology au dat peste cap unul dintre cele mai indragite mituri de frumusete. Acestia sugereaza ca, de fapt, parul nu ar avea niciodata nevoie de 100 de miscari de periere pe zi. Podoaba capilara se piaptana sau se periaza atat cat e necesar sa o aranjati, si nu pentru a va atinge un target care nu va aduce niciun beneficiu. Pe aceasta cale, cercetatorii americani recomanda sa folositi un pieptene cu dinti rari atunci cand va pieptanati. Incercati sa nu trageti de par in timp ce faceti acest lucru si incepeti intotdeauna din zona varfurilor si urcati treptat spre radacina.

Unii specialistii in hairstyling sugereaza ca ar trebui sa va periati parul cu delicatete, de doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara. Aceasta ar fi o modalitate sanatoasa prin care distribuiti prin par uleiurile naturale ale scalpului.

Daca va periati sau pieptanati podoaba capilar prea des sau prea agresiva, s-ar putea chiar sa favorizati caderea parului.

obiceiuri-agresive-de-aranjare-a-podoabei-capilare

Uscatorul, ondulatorul si placa de par – un trio periculos

Chiar si in cazul in care aveti o podoaba capilara ca in reclame, expertii in hairstyling recomanda sa limitati utilizarea ustensilelor, astfel:

  • placa de indreptat parul este ideal sa fie folosita la o temperatura de 150-180 grade Celsius, de cel mult trei ori pe saptamana;
  • uscatorul de par ar trebui sa fie folosit de cel mult doua sau trei ori pe saptamana;
  • ondulatorul de par este indicat sa fie folosit o data pe saptamana.

Inainte de folosirea ustensilelor de coafare, incercati sa folositi un spray de protectie pentru par. Astfel, veti limita uscarea si ruperea firelor de par. Ulterior, puteti folosi uleiuri de par pentru hidratare astfel incat sa va finisati coafura. Un astfel de produs se aplica pe varfuri si pe portiunile uscate.

curatarea-ustensilelor-pentru-par

Importanta mentinerii igienei ustensilelor de coafare

Toata lumea vorbeste despre importanta curatarii pensulelor si a bureteilor de make-up. Cum ramane cu periile, pieptenii si alte accesorii pentru par? Chiar daca nu faceti o curatare temeinica, este indicat ca dupa fiecare utilizare sa scoateti firele de par care raman in perie. Daca aveti parul mediu spre lung si folositi diferite produse care ajuta la aranjarea podoabei capilare (protectie termica, fixativ, uleiuri etc.), este recomandat sa va curatati peria saptamanal sau chiar de doua ori pe saptamana. Curatarea ideala se face cu apa calduta si sapun. Acest obicei este important deoarece in perie se strang toate celulele moarte si uleiurile scalpului, plus reziduurile de produs pe care le folosit cand va coafati.

Chiar daca va spalati frecvent peria, este bine sa stiti ca durata de folosire a acesteia nu este nelimitata. O perie din plastic poate fi folosita pe o perioada de sase pana la 12 luni, iar o perie din par de mistret poate rezista aproximativ sase lui. Exista, desigur, si perii de calitate, care pot fi folosite cativa ani.

De asemenea, la fel de important este sa va curatati si ondulatorul sau placa de par. Reziduurile de produs care se strang pe aceste ustensile poate duce la o cumulare de sebum si bacterii. Pe langa asta, materialele din care sunt confectionate dispozitivele pot eroda. Asadar, curatati lunar ondulatorul sau placa de par. Folositi un servetel cu alcool pentru a sterge ustensilele. Faceti acest lucru atunci cand instrumentul este scos din priza si fara urme de caldura.

pieptanarea-parului-ud

Capcanele parului ud

Vi s-a intamplat vreodata sa va culcati cu parul ud? Ei bine, ar trebui sa va infranati aceasta pornire, oricat ati fi de obosita. Dormitul cu parul ud poate duce la despicarea varfurilor si la ruperea firelor de par. Mai mult decat atat, frecarea parului de fata de perna poate favoriza incurcarea si incretirea acestuia. Acest lucru este valabil pentru orice tip de par, in special pentru cel fin. In cel mai rau caz, uscati parul pana va ramane usor umed, apoi impletiti-l intr-o coada lejera, in partea de jos a capului. Daca este posibil, incercati sa inlocuiti fetele de perna din bumbac cu cele din matase sau satin. Acestea din urma reduc ruperea, incurcarea si incretirea parului.

Ati pieptanat vreodata parul ud? Podoaba capilara este foarte fragila cand este uda. Periajul agresiv poate duce la despicarea varfurilor si la rupere. Persoanele cu parul cret sunt cele mai predispuse la astfel de dezastre. De aceea, specialistii recomanda ca dupa imbaiere, sa folositi un prosop de calitate pentru a absorbi excesul de apa si sa urmati pasii necesari uscarii. In cazul in care aveti parul cret, puteti piaptana parul umed cu un pieptan cu dinti rari. Piepetanarea va incepe intotdeauna de la varfuri si va urca treptat spre radacina. In cazul in care aveti parul drept, podoaba capilara va fi pieptanata doar dupa ce s-a uscat complet.

coada-de-cal-afecteaza-parul-si-scalpul

Coada de cal, un mare NU

Celebra coada de cal (ponytail) este cea mai simpla coafura care le economiseste timp doamnelor si domnisoarelor. E de mare ajutor atunci cand podoaba capilara nu a fost spalata la timp sau cand parul are prea mult volum si nu exista timpul necesar pentru a fi aranjat asa cum trebuie. Totodata, femeile apeleaza la coada de cal atunci cand fac exercitii fizice sau slalom printre activitatile zilnice. De asemenea, caldura sau imbaierea reprezinta alte situatii frecvente pentru care doamnele si domnisoarele apeleaza la acest truc, din pacate, daunator. In realitate, prinderea prea stransa a parului pune prea multa tensiune pe scalp si poate duce la caderea parului din zona tamplelor. Adoptarea constanta a acestei coafuri poate cauza nu doar ruperea sau pierderea temporara a parului, ci chiar deteriorarea foliculilor de par, ceea ce duce mai departe la incapacitatea parului de a mai creste. De asemenea, impletiturile prea stranse, cocurile, dredurile si extensiile pot duce la acelasi rezultat. Acordati atentie momentului in care desprindeti accesoriile de par. Daca resimtiti durere sau usturime pe scalp de la parul strans, schimbati coafura urgent! Tineti minte ca alta data sa apelati la impletituri lejere.

Alte obiceuri agresive care dauneaza parului

Stiati ca… o suvita de par poate sustine o greutate de 100 de grame? Chiar si asa, exista obiceiuri care pot deteriora podoaba capilara si favoriza caderea parului. V-am prezentat mai sus cateva dintre ele, insa mai sunt si altele, cu care probabil s-ar putea sa va contruntati ocazional si de care ar trebui sa scapati cat mai urgent:

  • spalarea zilnica a parului duce la uscarea excesiva a podoabei capilare (favorizand astfel matreata), deoarece astfel eliminati toate uleiurile scalpului, care mentin parul frumos si sanatos. Pe de alta parte, daca va spalati prea rar, acumularea de murdarie, praf si uleiuri ar putea infunda porii scalpului, ducand astfel la caderea firelor de par si la incetinirea cresterii acestuia.
  • spalarea parului cu apa fierbinte duce la indepartarea uleiurilor naturale, lasandu-l astfel susceptibil la deteriorare;
  • aplicarea balsamului pe radacinile firelor de par;
  • folosirea fetelor de perna din bumbac – acestea absorb uleiurile din par si incurajeaza deshidratarea si ruperea. Folositi, in schimb, fete de perna din matase sau satin;
  • expunerea la soare, fara a aplica in prealabil un spray cu factor de protectie solara.

 

Surse:
https://www.healthline.com/health/brushing-hair
https://www.realsimple.com/hair-damage-7479942
https://www.realsimple.com/beauty-fashion/hair/tools-techniques/clean-hairbrush
https://www.theguardian.com/uk/2004/may/27/sciencenews.research