Ghid pentru parinti: cum prevenim afectiunile cauzate de ghiozdanele prea grele ale copiilor?

Ghid pentru parinti: cum prevenim afectiunile cauzate de ghiozdanele prea grele ale copiilor? Ghid pentru parinti: cum prevenim afectiunile cauzate de ghiozdanele prea grele ale copiilor?

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Este bine cunoscut faptul ca ghiozdanele elevilor depasesc cu mult greutatea normala pe care ar trebui sa o suporte coloana lor vertebrala. Cum acest lucru pare sa nu se schimbe, fizioterapeutii vin cu recomandari care sa-i ajute pe parinti sa limiteze problemele copiilor determinate de purtarea ghiozdanelor grele la scoala. 

La fel ca orice factor de mediu, purtarea frecventa a ghiozdanul greu isi poate pune amprenta asupra dezvoltarii musculaturii si, implicit, asupra dezvoltarii mai mult sau mai putin corecte a intregului organism. „Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant in aparitia unor tulburari posturale. De asemenea, impreuna cu alti factori de mediu, precum pozitia in banca sau orele lungi petrecute la birou, in fata calculatorului, intr-o pozitie incorecta, pot duce la modificari posturale de tipul umerilor adusi sau a cifozei, cunoscuta in popor sub denumirea de spate cocosat. Copiii au tendinta de a contracara greutatea mare a ghiozdanului prin anteriorizarea posturii, creand, astfel, conditiile favorabile pentru a merge si a sta cocosati”, avertizeaza Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.

Greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca 10% din greutatea unui copil

De exemplu, daca greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui sa depaseasca 2 kg si jumatate. El trebuie sa fie de tip rucsac, sa aiba doua barete aranjate egal si sa fie purtat aproape de spate, nu atarnat. „Ghiozdanul nu trebuie tinut pe un singur umar, de aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau de tip postas. Acestea vor produce dezvoltari asimetrice ale musculaturii, favorizand aparitia, in viata adulta, a unor afectiuni mult mai grave, de tipul herniei de disc sau a spondilozei”, precizeaza fizioterapeutul.

Citeste mai departe pe Farmaciata.ro