In vacanta cu cel mic: cum te organizezi

In vacanta cu cel mic: cum te organizezi In vacanta cu cel mic: cum te organizezi

Ultima actualizare: 2 iulie 2021

Da, se poate. Daca ai un copil mic nu inseamna ca nu te mai poti bucura de cateva zile petrecute departe de casa, intr-un alt peisaj, insa este nevoie de o buna organizare. Gandeste-te de doua ori inainte de a pleca la drum daca bebelusul tau are colici, daca este in perioada dentitiei sau daca, tu, mama te simti nepregatita.

Inainte de orice recomandare, avand in vedere temperaturile caniculare, daca cel mic prezinta deja semne de deshidratare soldate cu varsaturi si diaree, regandeste vacanta mult dorita.

Tipsuri pentru calatoria cu avionul cu copiii

Indiferent de varsta copilului, avionul este un mediu nou pentru el, si astfel, este important sa faci acest loc cat mai familiar pentru cel mic. Rezerva biletele, respectiv locurile din timp si afla toate informatiile despre zbor. Chiar daca va aflati la bordul unei aeronave, nu ignora rutina zilnica a copilului si utilizeaza-o in timpul zborului, respectand orele de masa, joaca si somn. Nu uita de mai multe schimburi de haine pentru copil, servetele umede si jucariile preferate, care sa-l mentina ocupat. Daca deja ati inceput diversificarea, rezuma-te la portii mici de mancare, care sa fie usor de transportat si de incalzit. Pentru bebelusii alimentati la san sau formula de lapte la biberon, asigura-te ca ai suficiente biberoane si tetine curate la indemana.

Asigura-te ca ai in permanenta biberonul de apa cu tine

Trebuie sa il hidratezi in mod regulat si in cantitati mici, pentru a evita pierderea rapida a apei din corp din cauza temperaturilor ridicate, care instaleaza deshidratarea.

Protejeaza copilul de soare

Fara protectie, exista un risc major de insolatie, de aceea se recomanda ca pielea copilului sa fie protejata de razele UV.  Pentru o buna mineralizare a oaselor, aportul de vitamina D este obligatoriu, insa niciodata sa nu depasiti mai mult de 10 minute.

Nu pleca de acasa fara hainele potrivite sezonului

Pielea bebelusului este foarte sensibila, iar bratele, piciorusele sau fata sunt foarte usor expuse razelor nocive, asa ca, asigura-te ca nu il expui la soare fara pantalonasi si fara sosete. Foloseste haine usoare, din bumbac, in culori deschise care sa permita pielii sa respire si care nu atrag caldura. Din geanta de plaja sa nu-ti lipseasca lotiunea si crema de protectie cu factor ridicat, aplicate cu o jumatate de ora inainte de a iesi din casa, repetand procedura la fiecare doua ore.

Trusa medicala de concediu:

·         Termometru -  Nu confunda febra cu incalzirea excesiva;

·         In functie de varsta copilului sirop sau medicamente antitermice sau antialgice;

·         Comprese sterile, solutie cutanata si o crema cicatrizanta;

·         Orice rana superficiala se va spala cu apa si sapun, cat de repede se poate, se va dezinfecta cu antisepticul cutanat si se va pansa;

·         Pentru a preveni intepaturile de insecta este util sa aveti la indemana produse speciale ce contin mentol si alte substante ce calmeaza mancarimea si promoveaza vindecarea (crema, spray, bratara);

·         In cazul alergiilor la factorii din mediul extern (apa de mare sau piscina, nisip, soare sau alergii alimentare) este bine sa aveti un preparat antihistaminic (sirop, picaturi, comprimate).

·         Pentru problemele de natura digestiva este bine sa aveti in trusa medicala saruri de rehidratare orala, medicatie antidiareica si un probiotic.

·         Produse de ingrijire de baza: ser fiziologic, apa de mare, sapun, sampon sau lotiune de curatat pentru corp/par, special concepute pentru bebelusi, prosoape, pompita pentru curatarea nasului, pieptan, unghiera pentru taierea unghiilor, betisoare de urechi si un sterilizator.

 

Text: Alexandra Lupu