Ampicilina 500 mg x 10 caps. IS

Prospect Ampicilina 500 mg x 10 caps. IS

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Ce gasiti in acest prospect:

  1. Ce este Ampicilina Antibiotice si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa luati Ampicilina Antibiotice
  3. Cum sa luati Ampicilina Antibiotice
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Ampicilina Antibiotice
  6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE AMPICILINA ANTIBIOTICE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Ampicilina Antibiotice face parte din grupul de medicamente cunoscut sub denumirea de peniciline cu spectru larg. Ampicilina Antibiotice este indicata in infectii cauzate de bacterii sensibile localizate la nivel respirator, ORL, urogenital si digestiv. Este indicata si in meningita bacteriana, endocardita bacteriana si in listerioza cu germeni sensibili.

2. INAINTE SA LUATIAMPICILINA ANTIBIOTICE

Nu luati Ampicilina Antibiotice

daca sunteti alergic (hipersensibil) la ampicilina sau la oricare dintre componentele medicamentului;

daca sunteti alergic (hipersensibil) la orice antibiotic beta-lactamic, cum ar fi penicilina, cefalosporine;

daca aveti mononucleoza infectioasa;

la copii cu varsta sub 6 ani, datorita formei farmaceutice neadecvate.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Ampicilina Antibiotice, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Aveti grija deosebita cand utilizati Ampicilina Antibiotice daca:

  • Suferiti de reactii alergice la orice medicament.
  • Suferiti de afectiuni renale sau diaree.

 

In timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice.

Inainte de a utiliza acest medicament, anuntati medicul daca ati fost diagnosticat cu mononucleoza infectioasa, deoarece s-a constatat aparitia mai frecventa a eruptiei cutanate tranzitorii la pacientii cu aceasta afectiune care au primit tratament cu ampicilina.

Aparitia acestei eruptii trebuie atent evaluata de catre medic, pentru a o diferentia pe cea prin mecanism non-alergic, de o reactie de hipersensibilizare.

La doze mari, ampicilina poate modifica rezultatele dozarii glucozei in plasma si urina precum si a proteinelor serice totale, in cazul utilizarii metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influentate.

Ampicilina Antibiotice impreuna cu alte medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Daca utilizati acest medicament concomitent cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de actiune. Adresati-va medicului in conditiile in care, in timpul tratamentului cu Ampicilina Antibiotice mai luati: alte antibiotice, alopurinol, contraceptive orale, probenecid.

Ampicilina Antibiotice impreuna cu alimente si bauturi

Alimentele scad absorbtia ampicilinei. De aceea se recomanda administrarea medicamentului cu o jumatate de ora inainte sau la 2 ore dupa masa.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In timpul sarcinii ampicilina poate fi recomandata de catre medic daca este absolut necesar, daca beneficiile posibile pentru mama depasesc orice risc potential pentru fat. Ampicilina se excreta in laptele matern, de aceea este posibil ca medicul sa va recomandesa intrerupeti fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ampicilina Antibiotice nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ampicilina Antibiotice contine galben amurg (E110), carmoizina (E122). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice.

Ampicilina Antibiotice contine p-hidroxibenzoat de metil (E218) si p-hidroxibenzoat de n-propil (E216). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

3. CUM SA LUATIAMPICILINA ANTIBIOTICE

Utilizati intotdeauna Ampicilina Antibiotice exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Administrati capsulele de Ampicilina Antibiotice pe cale orala, cu o cantitate suficienta de lichid, cu o jumatate de ora inainte sau cu 2 ore dupa masa.

Adulti:

Doza uzuala este de 500 mg (2 capsule de 250 mg sau 1 capsula de 500 mg) la intervale de 6 ore. Doza poate fi crescuta in functie de natura si gravitatea infectiei, fara a depasi 4 g/zi.

Utilizarea in insuficienta renala:

In insuficienta renala doza se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei.. Pentru valori cuprinse intre 30-60 ml/min doza maxima zilnica recomandata pentru adult este de 4 g/zi, pentru valori cuprinse intre 10-30 ml/min se administreaza o doza de atac de 1 g, apoi 500 mg la intervale de 12 ore. Cand clearence-ul creatininei este de 10 ml/min, se administreaza initial o doza de 1 g, apoi 500 mg la intervale de 24 ore.

Utilizarea la copii

Doza uzuala este de 50-100 mg/kg corp si zi, fractionat la intervale de 6-8 ore.

Pentru copii sub 6 ani administrati forme farmaceutice de ampicilina adecvate varstei.

Daca ati utilizat mai mult Ampicilina Antibiotice decat trebuie

Utilizarea oricarui medicament in exces poate avea consecinte severe. Se pot intalni urmatoarele simptome: agitatie, halucinatii, encefalopatie, confuzii si convulsii. Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente.

Hemodializa poate fi utila dar nu si dializa peritoneala.

Daca ati uitat sa utilizati Ampicilina Antibiotice

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Ampicilina Antibiotice

Utilizati intreaga cantitate de Ampicilina Antibiotice prescrisa, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine. Simptomele se pot ameliora inainte ca infectia sa fie pe deplin tratata. Intrebati medicul in privinta duratei tratamentului. Nu intrerupeti tratamentul decat daca va este recomandat acest lucru.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Exprimarea frecventei de aparitie a reactiilor adverse s-a realizat dupa urmatoarea conventie:

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane

Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane

Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10 000 persoane

Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.

Tulburari ale sistemului imunitar: urticarie, eruptii cutanate tranzitorii, eozinofilie, febra, edem Quincke, tulburari respiratorii cum ar fi stridor laringian, exceptional soc anafilactic.

La pacientii cu febra tifoida, leptospiroza sau sifilis poate sa apara reactia Jarish-Herxheimer, ca urmare a eliberarii endotoxinelor din bacteriile lizate.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nealergica, rar dermatita exfoliativa si eritem polimorf.

Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita, enterocolita, ocazional colita pseudomembranoasa.

Tulburari hepato-biliare: rar au fost semnalate cresterea valorilor concentratiilor plasmatice ale transaminazelor hepatice; foarte rar au fost raportate hepatita si icter colestatic.

Tulburari hematologice: rar au fost raportate rar anemie, leucopenie, trombocitopenie, eozinofilie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica reversibile

Tulburari ale aparatului renal si ale cailor urinare: nefrita interstitiala acuta

Tulburari ale sistemului nervos: au fost raportate ameteli, cefalee, convulsii, hiperactivitate, halucinatii, anxietate, vertij, insomnie, confuzie, agresivitate. Aceste reactii apar mai ales la pacientii cu insuficienta renala sau in cazul administrarii de doze foarte mari de medicament. De regula aceste tulburari sunt reversibile.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionat? in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului

5. CUM SE PASTREAZA AMPICILINAANTIBIOTICE

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule

A se pastra la temperaturi sub 25°C in ambalajul original.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule

A se pastra la temperaturi intre 15?C-25?C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare a ambalajului.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. CONTINUTUL AMBALAJULUI SI ALTE INFORMATII

Ce contine Ampicilina Antibiotice

Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule

-Substanta activa este ampicilina . Fiecare capsula contine ampicilina 250 mg (sub forma de ampicilina trihidrat 289 mg.

-Celelalte componente sunt:. Continutul capsulei: talc, stearat de magneziu

Corp capsula:galben de chinolina (E104), FCF-FD&C (E 110), dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), gelatina

Capac capsula: carmoizina (E 122), galben amurg FCF-FD&C (E 110), dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatina.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule

Substanta activa este ampicilina. Fiecare capsula contine ampicilina 500 mg sub forma de ampicilina trihidrat 578 mg.

Celelalte componente sunt:.Continutul capsulei: talc, stearat de magneziu Corp capsula:galben de chinolina (E104), galbenamurg FCF-FD&C (E 110), dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), gelatina

Capac capsula: carmoizina (E 122), galbenamurg FCF-FD&C (E 110), dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatina.

Cum arata Ampicilina Antibiotice si continutul ambalajului

Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule

Capsule marimea 1, cu corp de culoare galben opac si capac de culoare rosu opac, continand o pulbere granulata alba pana la alb-galbui, cu gust amar si miros slab caracteristic.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule

Capsule marimea 0 cu corp de culoare galben opac si capac de culoare rosu opac, continand o pulbere granulata alba pana la alb-galbui, cu gust amar si miros slab caracteristic..

Ampicilina Antibiotice este disponibila in:

Ampicilina Antibiotice 250 mg capsule

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Ampicilina Antibiotice 500 mg capsule

Cutie cu 1 blister din PVC/Al a 10 capsule.

Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

ANTIBIOTICE S. A.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs