Betaderm unguent 0,1 % x 20 g

Prospect Betaderm unguent 0,1 % x 20 g

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

  1. Ce este Betaderm 1mg/g unguent si pentru ce se utilizeaza?
  2. Inainte de a folosi Betaderm 1mg/g unguent
  3. Cum se utilizeaza Betaderm 1mg/g unguent
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Betaderm1mg/g unguent
  6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE BETADERM UNGUENT SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

BETADERM 1mg/g unguent face parte dintr-un grup de medicamente numit steroizi topici.Topic inseamna ca se aplica pe piele. Steroizii topici reduc roseata si mancarimea ce apare in anumite afectiuni ale pielii.

BETADERM 1mg/g unguent are un efect asupra afectiunilor pielii precum eczemele(zone rosii suprainaltate de mici vezicule lichidiene, insotite de o senzatie intensa de mancarime a pielii), psoriazis(placi ingrosate de culoare rosie acoperite cu scuame argintii care se desprind de piele) si dermatite (boli de piele, care se manifesta prin inflamarea acesteia si prin mancarimi). De asemenea poate fi folosit pentru tratamentul de scurta durata a intepaturilor de insecte.

2. INAINTE SA UTILIZATI BETADERM 1MG/G UNGUENT

Acest unguent v-a fost prescris pentru tratarea afectiunii de piele diagnosticata de medicul dumneavoastra.

NU UTILIZATI BETADERM 1MG/G UNGUENT:

  • Daca sunteti alergic la betametazona sau la oricare dintre componentele medicamentului
  • Daca aveti orice alta problema a pielii pentru ca aceasta se poate agrava. In special nu folositi in tratamentul acneei (boala de piele caracterizata prin aparitia, mai ales pe fata, a unor cosuri, care adesea supureaza), al acneei rozacee (roseata severa a pielii pe si in jurul nasului), al leziunilor ulcerative(rani la nivelul pielii).
  • Daca aveti infectii ale pielii determinate de diverse bacterii, virusi, fungi sau paraziti
  • Nu se foloseste la nivelul pleoapelor datorita riscului de aparitie a glaucomului (cresterea presiunii din interiorul ochiului)
  • Betaderm 1mg/g unguent nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.

 

AVETI GRIJA DEOSEBITA CAND UTILIZATI BETADERM 1MG/G UNGUENT:

Aplicarea indelungata a medicamentelor de tipul Betadermului la nivelul fetei poate duce la aparitia dermatitei corticodependente si corticosensibile (caracterizata prin subtierea pielii), cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei dupa fiecare intrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomanda intreruperea treptata a administrarii.

Daca pielea dumneavoastra se suprainfecteaza trebuie sa opriti tratamentul

Nu folositi Betaderm crema pe suprafete mari si sub pansamente, in special la nou nascuti si la copii mici deoarece creste absorbtia medicamentului si pot sa apara manifestari ale excesului de cortizon in organism precum sindromul Cushing(crestere in greutate, rotunjirea fetei si hipertensiune arteriala) sau incetinirea cresterii. Aceste manifestari dispar dupa intreruperea tratamentului; intreruperea brusca a tratamentului poate determina insuficienta corticosuprarenaliana acuta(insuficienta a secretiei glandelor corticosuprarenale)

In cazul aparitiei manifestarilor de intoleranta locala precum senzatie de arsura sau de exacerbare a mancarimilor, sunt necesare intreruperea tratamentului si stabilirea cauzei.

Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Utilizarea altor medicamente

Pentru Betaderm 1mg/g unguent nu exista interactiuni medicamentoase raportate.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului d-voastra sau farmacistului inainte de a lua orice medicament.

Nu exista date privind siguranta administrarii topice in timpul sarcinii. Acest medicament se poate utiliza in timpul sarcinii daca este necesar.

Betaderm se poate utiliza in timpul alaptarii numai daca este absolut necesar, pentru perioade scurte si pe suprafete cutanate mici.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date clinice care sa demonstreze ca Betaderm 1mg/g unguent ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INFORMATII importante privind unele componente ale Betaderm unguent

Betaderm unguent contine:

  • propilen glicol care poate cauza iritatii ale pielii
  • alcool cetostearilic care poate cauza reactii locale cutanate( de exemplu dermatita de contact).

 

3. CUM SE UTILIZEAZA BETADERM UNGUENT

Utilizati intotdeauna Betaderm 1mg/g unguent exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va va recomanda cat de mult si cat de des trebuie sa utilizati Betaderm unguent

Nu trebuie sa utilizati mai mult decat doza prescrisa.

Nu trebuie sa utilizati Betaderm unguent pe suprafete mari sau pentru o perioada lunga de timp (de exemplu aproape in fiecare zi pentru mai multe saptamani sau luni).

Daca leziunile pielii nu se amelioreaza dupa 2-4 saptamani de tratament este bine sa consultati din nou medicul.

Daca medicul v-a prescris Betaderm unguent pentru psoriazis trebuie sa consultati medicul cu regularitate, acest tip de tratament avand nevoie de o atenta supraveghere.

Aceast unguent se utilizeaza numai la nivelul pielii insa daca in mod accidental ati inghitit o cantitate mica aceasta nu va face rau.

Indicatii pentru aplicarea unguentului

Este important sa aplicati Betaderm 1mg/g unguent asa cum v-a explicat medicul dumneavoastra. In cazul in care nu vi s-au dat indicatii, administrarea se va face precum urmeaza: de 1-2 ori pe zi, dupa ce v-ati spalat in prealabil mainile, intindeti usor pe piele cantitatea corecta de unguent pana cand aceasta se absoarbe complet. In cazul in care nu aveti leziuni care trebuie tratate si la nivelul mainilor, trebuie sa va spalati pe maini si dupa utilizarea unguentului. De asemenea, daca altcineva va ajuta la aplicarea unguentului, acesta trebuie sa se spele pe maini dupa utilizare sau sa poarte manusi de unica folosinta.

Atunci cand observati ca leziunile tratate incep sa se vindece, puteti folosi unguentul mai rar.

  1. Spalati-va mainile.
  2. intindeti usor pe piele cantitatea corecta de unguent pana cand aceasta se absoarbe complet.. Puteti masura cat de mult Betaderm unguent folositi utilizand varful degetului. Aceasta imagine prezinta o unitate “varf de deget”.
  3. Daca nu trebuie sa se aplice unguentul pe maini ca o parte din tratament, spalati-va din nou dupa folosirea unguentului.

 

Pentru un adult

Veti constata ca:

  • doua unitati “varf de deget” de crema vor acoperi ambele maini sau laba piciorului
  • trei unitati “varf de deget” de crema vor acoperi un brat
  • sase unitati “varf de deget”  de crema vor acoperi un picior
  • paisprezece unitati “varf de deget” de crema vor acoperi partea din fata si din spate a trunchiului. Nu va faceti griji daca aveti nevoie de un pic mai mult sau un pic mai putin decat aceasta cantitate.
  • Este doar un ghid.

 

Pentru un copil

  • Betaderm unguent nu trebuie aplicat copiilor sub 1 an.
  • Cu cat este mai mic copilul cu atat cantitatea de unguent folosita va fi mai mica.
  • Un copil de 4 ani are nevoie de aproximativ o treime din cantitatea pentru adulti.
  • Durata tratamentului la copii nu ar trebui in mod normal sa depaseasca mai mult de 5 zile decat daca v-a prescris medicul d-voastra o durata mai indelungata.

 

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Betaderm 1mg/g unguent

Este important sa respectati doza recomandata. Daca in mod accidental ati utilizat o doza mai mare decat cea recomandata, nu va impacientati.

Daca incetati sa utilizati Betaderm unguent

In unele cazuri se recomanda intreruperea treptata a administrarii (vezi pct.,,Aveti grija deosebita cand utilizati Betaderm unguent”)

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cand si cum se termina tratamentul cu Betaderm unguent

Medicul dumneavoastra va decide cand se va opri tratamentul. Pentru unele afectiuni (psoriazis, dermatita atopica, lichenificare etc) este necesara intreruperea treptata a tratamentului. Aceasta se poate realiza prin scaderea treptata a numarului de administrari si/sau prin utilizarea corticoizilor cu potenta mai mica.

Intreruperea brusca a tratamentului poate determina insuficienta corticosuprarenaliana acuta.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs adresati-va medicului d-voastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Betaderm unguent poate provoca reactii adverse cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului sau farmacistului dumneavoastra. Incetati sa utilizati Betaderm unguent si anuntati medicul cat mai curand posibil daca:

Starea pielii dumneavoastra se inrautateste sau pielea se umfla in timpul tratamentului.Este posibil sa fiti alergic la Betaderm unguent, sa aveti o infectie sau sa aveti nevoie de alt tratament

Daca aveti psoriazis pot sa apara pe piele umflaturi cu puroi.Acest lucru se intampla foarte rar in cursul tratamentului si este cunoscut ca psoriazis pustulos.

Alte efecte adverse pe care le puteti avea in timpul tratamentului cu Betaderm unguent sunt:

Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti)

  • arsuri, iritatii si mancarimi pe locul unde a fost aplicata crema

 

Efecte adverse care apar daca utilizati Betaderm unguent pentru o perioada mai lunga de timp, daca aplicati o cantitate mai mare decat cea corecta sau folositi crema sub un pansament:

Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti)

  • pot sa apara striuri
  • se poate observa o evidentiere a venelor de la suprafata pielii
  • pot sa apara modificari in cresterea parului si culoarea pielii
  • subtierea pielii care devine mai sensibila
  • infectii secundare
  • dermatita periorala (puncte rosii pruriginoase in jurul gurii).
  • intarzierea cicatrizarii plagilor atone, escarelor, ulcerelor de gamba

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului sau farmacistului d-voastra.

Betaderm unguent contine:

  • propilen glicol care poate cauza iritatii ale pielii
  • alcool cetostearilic care poate cauza reactii locale cutanate( de exemplu dermatita de contact).

 

5. CUM SE PASTREAZA BETADERM UNGUENT

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati Betaderm unguent dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Betaderm unguent

Betaderm unguent contine

substanta activa este betametazona 1 mg sub forma de 17-valerat de betametazona 1,21mg

excipienti: Ceara alba, parafina solida, alcool cetostearilic, vaselina alba, propilenglicol

Cum arata Betaderm unguent si ce contine ambalajul

Unguent omogen, de culoare alba pana la galben deschis.

Fiecare cutie din carton contine 1 tub de 20 g de Betaderm 1mg/g unguent.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

EIPICO MED SRL

B-dul Unirii nr.6, Bl. 8C sc.1, ap 9

Sector 4, Bucuresti

Romania

Responsabil cu eliberarea seriilor

FELSIN Farm. SRL

Bd. Ion Mihalache nr.11, sector 1

Bucuresti

Romania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs