Calciu D3 Masticabil x 20 cpr

Prospect Calciu D3 Masticabil x 20 cpr

Mergeti la produs

Calciu D3 Masticabil x 20 cpr

Compozitie:

Un comprimat masticabil contine calciu 500 mg sub forma de carbonat de calciu 1250 mg, colecalciferol (vitamina D3) 5 μg (200 UI) sub forma de colecalciferol concentrat (pulbere) 2 mg si excipienti: sorbitol, isomalt, polividona, stearat de magneziu, aspartam, ulei de portocale (tip 52595A), ulei de portocale (tip Vital), mono- si digliceride ale acizilor grasi.

Compozitia pentru concentratul de colecalciferol (pulbere): DL α-tocoferol, ulei de soia hidrogenat, gelatina, zahar, amidon de grau.

Grupa farmacoterapeutica

Suplimente minerale, calciu in combinatii cu alte medicamente.

Indicatii terapeutice

Tratamentul deficientelor combinate de calciu si vitamina D. Adjuvant in tratamentul osteoporozei la pacientii cu deficiente combinate de calciu si vitamina D sau la cei cu risc crescut de deficienta.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului;
  • Pacienti cu hipercalcemie severa, hipercalciurie, litiaza calcica, insuficienta renala severa, pacienti cu supradozaj de vitamina D3;
  • Imobilizare prelungita asociata cu hipercalcemie si/sau hipercalciurie;
  • Pacienti cu fenilcetonurie, datorita continutului in aspartam;
  • Pacienti cu intoleranta la fructoza, datorita continutului in sorbitol si isomalt.

 

Precautii

In cazul unui tratament indelungat cu doze mari se recomanda monitorizarea calcemiei si calciuriei.

La pacientii cu sarcoidoza se recomanda precautie la administrarea de Calciu D3 masticabil datorita riscului metabolizarii crescute a vitaminei D3 in metabolitul sau activ. Se recomanda monitorizarea calcemiei si calciuriei.

Doza de vitamina D3 (200 - 400 UI) ar trebui luata in considerare cand se recomanda si alte medicamente care contin vitamina D. Dozele suplimentare de calciu sau de vitamina D ar trebui supravegheate atent. In astfel de cazuri este necesar sa fie monitorizata frecvent calcemia si calciuria.

Interactiuni

In cazul tratamentului concomitent cu bifosfonati sau fluorura de sodiu, se recomanda administrarea de Calciu D3 masticabil dupa cel putin doua ore de la administrarea acestora.

Calciu D3 masticabil se administreaza cu cel putin 3 ore dupa administrarea orala de tetracicline, ca urmare a posibilei afectari a absorbtiei tetraciclinelor.

Toxicitatea glicozidelor cardiace poate sa creasca in timpul tratamentului cu calciu si vitamina D (risc de aritmie). La acesti pacienti se recomanda monitorizarea electrocardiogramei (ECG) si a calcemiei.

Deoarece diureticele tiazidice cresc reabsorbtia tubulara de calciu, poate creste riscul de hipercalcemie. De aceea, in timpul tratamentului de lunga durata se recomanda monitorizarea concentratiei plasmatice de calciu.

Deoarece corticosteroizii pot diminua absorbtia calciului si efectul vitaminei D, in cazul tratamentului cu corticosteroizi poate fi necesar ca doza de calciu si vitamina D sa fie crescuta.

Tratamentul simultan cu fenitoina sau barbiturice poate diminua efectul vitaminei D, ca urmare a metabolizarii accentuate.

Atentionari speciale

In cazul unei insuficiente renale usoare–moderate se recomanda monitorizarea calcemiei si calciuriei. La pacientii cu insuficienta renala se recomanda ajustarea dozelor in functie de clearance - ul creatininei.

Copii

La copii, Calciu D3 masticabil se va utiliza numai la recomandarea medicului.

Sarcina si alaptarea

Calciu D3 masticabil poate fi administrat in timpul sarcinii sau alaptarii.

Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI vitamina D3 (3 comprimate masticabile).

In studiile la animale, dozele mari de vitamina D au fost asociate cu efecte teratogene. La gravide, hipercalcemia persistenta poate fi asociata cu retard fizic si psihic, stenoza aortica supravalvulara si retinopatie, la copil.

Deoarece vitamina D si metabolitii sai se excreta in laptele matern, acest aspect trebuie luat in considerare cand se administreaza vitamina D suplimentar sugarului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Calciu D3 masticabil nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Adulti: doza recomandata este de un comprimat masticabil (500 mg calciu si 200 UI vitamina D3) de 1 – 2 ori pe zi, in functie de gradul deficientei sau schema terapeutica a osteoporozei. In cazurile in care necesarul zilnic de vitamina D este mai mare de 400 UI (doua comprimate masticabile) trebuie avuta in vedere utilizarea altor produse medicamentoase.

Comprimatele pot fi mestecate, supte sau administrate dupa dizolvare intr-un pahar cu apa.

Reactii adverse

La dozele recomandate, Calciu D3 masticabil nu determina reactii adverse semnificative.

Pot sa apara reactii gastro-intestinale: constipatie, flatulenta, greata, dureri abdominale si diaree.

In cazul dozelor mari se pot produce hipercalcemie si hipercalciurie (vezi pct. Supradozaj).

Supradozaj

Supradozajul poate determina hipervitaminoza si hipercalcemie. Simptomele hipercalcemiei pot include anorexie, senzatie de sete, greata, varsaturi, constipatie, dureri abdominale, hipotonie musculara, tulburari mintale, polidipsie, poliurie, dureri osoase, nefrocalcinoza, calculi renali si, in cazuri severe, aritmii.

Tratamentul supradozajului: intreruperea tratamentului cu calciu si vitamina D. Pot fi necesare rehidratarea si, in functie de severitate, administrarea in monoterapie sau in asociere de diuretice, corticosteroizi, dializa peritoneala.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 20 comprimate masticabile.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs