Atrofia musculara

Atrofia musculara Atrofia musculara

Ultima actualizare: 21 octombrie 2021

atrofie-musculara

Atrofia musculara inseamna, de fapt, pierderea tesutului muscular. Mai exact, o persoana cu atrofie musculara are muschii mai nedezvoltati decat in mod normal. Persoanele care nu mai fac miscare fizica din cauza unei accidentari, a unei boli, a alimentatiei neadecvate sau a unei probleme genetice se pot alege cu atrofie musculara.

Atrofia musculara apare de cele mai multe ori in urma unor perioade lungi de inactivitate fizica. Daca muschii nu sunt pusi in miscare din cauzele enumerate mai sus, corpul incepe in cele din urma sa-i descompuna pentru a produce si conserva energia necesara pentru a functiona.

In majoritatea cazurilor, persoanele care dezvolta atrofie musculara sunt cele imobilizate la pat pentru o perioada lunga, timp in care se recupereaza in urma unei afectiuni sau a unei accidentari. Vestea buna este ca aceasta forma de atrofie musculara poate fi inversata prin kinetoterapie.

Atrofia musculara poate fi tratata prin modificarea stilului de viata, kinetoterapie sau, in unele situatii, printr-o interventie chirurgicala.

 


Atrofie musculara – informatii generale

Atrofia musculara se produce in urma pierderii masei musculare, de obicei din cauza lipsei de activitate fizica.

O persoana se poate alege cu atrofie musculara in momentul in care nu-si poate misca o mana sau un picior ca urmare a unei boli sau a unui traumatism. Dupa o anumita perioada, din cauza lipsei de miscare regulata, membrul afectat incepe sa para mai mic in volum, insa nu mai scurt decat cel sanatos.

atrofie-musculara-infornatii

In unele cazuri, atrofia musculara poate fi inversata cu ajutorul alimentatiei sanatoase, al sportului sau al kinetoterapiei.

Simptomele specifice atrofiei musculare

Simptomele de atrofie musculara pot fi diferite de la o persoana la alta si sunt influentate in mare masura de cauza si gravitatea problemei. Pe langa masa musculara redusa, persoanele cu atrofie musculara:

  • au un brat sau un picior vizibil mai mic decat celalalt
  • au perioade prelungite de inactivitate
  • au probleme de echilibru
  • au o slabiciune la nivelul unui membru sau in general

Luati legatura cu medicul sau programati-va o examinare medicala completa daca banuiti ca ati putea avea atrofie musculara sau daca aveti probleme de miscare. Unele persoane ar putea avea o afectiune nediagnosticata care trebuie tratata.

Pe langa tratamentul medicamentos specific, specialistul ar putea recomanda un supliment alimentar, cum ar fi Sarcodyn, un produs care contine un amestec special de nutrienti care sustin functionarea normala a muschilor. Sarcodyn contine vitamin D, magneziu si HMB (β-hidroxi-β-metilbutirat), un metabolit al aminoacidului L-leucina implicat in sinteza si refacerea proteinelor musculare. Sarcodyn este benefic in cazul reducerii masei si fortei musculare, care pot aparea o data cu inaintarea in varsta sau pot fi provocate de divese afectiuni sau de inactivitatea fizica.

Atrofie musculara – cauze si factori de risc

Masa musculara se poate risipi din cauza lipsei de miscare fizica. Cu toate acestea, multe persoane care sufera de acest tip de atrofie musculara isi pot recupera capacitatea musculara cu ajutorul exercitiilor fizice si al alimentatiei.

Atrofia musculara poate aparea la persoanele imobilizate la pat sau care nu-si pot misca anumite parti ale corpului din cauza unei probleme medicale. De exemplu, astronautii se pot alege cu atrofie musculara dupa cateva zile de imponderabilitate.

Atrofie musculara – alte cauze

Atrofia musculara poate avea si alte cauze, cum ar fi:

  • lipsa activitatii fizice pentru o perioada indelungata de timp
  • accidentul vascular cerebral
  • imbatranirea
  • leziuni produse la nivelul maduvei spinarii sau al nervilor periferici
  • miopatia cauzata de alcool, o afectiune aparuta in urma consumului excesiv de alcool pe perioade lungi de timp si manifestata prin dureri si slabiciune musculara
  • arsuri
  • malnutritie
  • tratament pe termen lung cu corticosteroizi
  • accidentari, de exemplu fracturile

atrofie-musculara-fracturi

Atrofia musculara cauzata de afectiuni

Unele afectiuni medicale pot produce pierderea masei musculare sau pot ingreuna miscarile, ducand la atrofie musculara. Printre aceste boli se numara:

  • scleroza laterala amiotrofica (SLA), cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig, o tulburare medicala care afecteaza celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara a muschilor
  • neuropatia, o tulburare a nervilor, manifestata prin scaderea sensibilitatii sau a fortei musculare in zona nervilor afectati
  • artrita reumatoida, o boala autoimuna inflamatorie care afecteaza articulatiile
  • scleroza multipla, o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar distruge tecile de mielina, substanta care acopera majoritatea fibrelor nervoase
  • dermatomiozita, o problema medicala care provoaca slabiciune musculara si eruptii cutanate
  • poliomielita, o infectie virala care afecteaza tesutul muscular si care poate provoca paralizie
  • sindromul Guillain-Barré, o boala autoimuna manifestata prin inflamatii nervoase si slabiciune musculara
  • distrofia musculara, o tulburare ereditara care provoaca slabiciune musculara
  • osteoartrita, o afectiune care provoaca reducerea miscarilor la nivelul articulatiilor
  • polimiozita, o boala inflamatorie
  • atrofie musculara a coloanei vertebrale, o boala ereditara care cauzeaza pierderea masei musculare la nivelul bratelor si picioarelor

Tratament atrofie musculara

Medicul stabileste tratamentul in functie de gravitatea atrofiei musculare si de existenta oricaror afectiuni medicale subiacente. Tratarea problemei care cauzeaza atrofia musculara poate incetini avansarea pierderii musculare.

Printre tratamentele pentru atrofia musculara se numara:

Fizioterapia

Kinetoterapia este o modalitate excelenta de a preveni imobilitatea cu ajutorul exercitiilor specifice. In plus, kinetoterapia aduce urmatoarele beneficii persoanelor care se confrunta cu atrofie musculara:

  • imbunatateste capacitatea musculara
  • reduce spasticitatea, o problema care cauzeaza contractia continua a muschilor
  • imbunatateste circulatia sanguina

atrofie-musculara-kinetoterapie

Terapie cu ultrasunete focalizate

Acest tip de terapie trimite fascicule de energie cu ultrasunete catre zonele afectate pentru a produce contractia tesutului muscular atrofiat.

Stimulare electrica functionala

Stimularea electrica functionala (FES) este o alta metoda eficienta de recuperare pentru pacientii cu atrofie musculara. Stimularea electrica functionala presupune folosirea impulsurilor electrice pentru a stimula contractia muschilor afectati.

In timpul acestei proceduri, un tehnician instruit plaseaza electrozi pe membrul atrofiat. Electrozii transmit un curent electric, iar acesta declanseaza miscarea membrului afectat.

Interventie chirurgicala

Operatia poate imbunatati capacitatea musculara la persoanele a caror atrofie musculara este cauzata de afectiuni neurologice, accidente sau malnutritie.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325316

https://www.healthline.com/health/muscle-atrophy

Farmacistul Catena va recomanda:

-15,00%
Sarcodyn X 21 plicuri

Sarcodyn X 21 plicuri

SARCODYN® este un supliment alimentar cu o formula…