Caldura mare, hidratare pe masura. Solutii savuroase

Caldura mare, hidratare pe masura. Solutii savuroase Caldura mare, hidratare pe masura. Solutii savuroase

Ultima actualizare: 6 iulie 2018

Hidratarea organismului este importanta tot timpul anului, insa vara, cu precadere, trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. In sezonul cald, din cauza temperaturilor ridicate, corpul pierde mult mai repede nutrientii prin transpiratie si in organism se poate produce un dezechilibru electrolitic care sa-i afecteze buna functionare. Din acest motiv, este important sa consumam minim doi litri de apa pe zi si sa completam cu sucuri naturale si ceaiuri, dar si portii proaspete de fructe si legume.

Pont: Pentru o hidratare eficienta si pentru a fi mai bine asimilate de organism, se recomanda ca lichidele sa fie baute cu inghitituri mici si treptat. Conform studiilor, la o greutate de 50 kg, sunt necesare aproximativ 5 pahare mari cu apa, iar la o greutate de 80 de kg sunt necesare 8 pahare mari cu apa, ceea ce se traduce printr-un aport de 2,5 litri de lichid pe zi. Barbatii trebuie sa bea cu 1 litru in plus mai multa apa decat femeile, recomanda Consiliul National de Cercetare din SUA.

Atentie! Tineti cont ca alcoolul deshidrateaza, iar cafeaua are efect diuretic, prin urmare contribuie la eliminarea apei din organism. Consumati-le intotdeauna alaturi de un pahar de apa si niciodata in timpul expunerii la soare.

Cele mai hidratante sucuri

Nevoia de lichide a organismului poate fi suplimentata si prin sucuri naturale, acestea, fata de apa, avand si proprietati nutritive.

  • Apa cu lamaie. Apa cu lamaie este fara indoiala bautura preferata a verii, iar daca ne dorim o limonada racoritoare, tot ce trebuie sa facem este sa adaugam miere, frunze de menta si gheata. Apa cu lamaie nu contribuie doar la hidratare, ci are efecte benefice asupra intregului organism. Astfel, favorizeaza detoxifierea organismului si pierderea kilogramelor in plus, regleaza pH-ul corpului, sustine functia imunitara, digestiva si hepatica.
  • Apa de cocos. Din ce in ce mai mult accent se pune pe consumul apei de cocos si pe buna dreptate, caci bautura obtinuta din sucul fructului de cocos este un bun tonic si energizant pentru organism, si, in plus, are efecte antivirale si antibacteriene.
  • Sucul de catina. Sucul de catina are un gust acrisor si contine absolut toti nutrientii necesari organismului, fiind cel mai bun aliat al sistemului imunitar. In plus, ofera protectie naturala contra razelor ultraviolete. Se prepara prin adaugarea intr-un blender a fructelor de catina alaturi de miere si cuburi de gheata.
  • Suc de lamaie si de castravete. O reteta savuroasa pentru vara este obtinuta din combinarea sucului de lamaie cu sucul de castravete. Lamaia, bogata in vitamina C, are rol antioxidant si combate actiunea nociva a razelor ultraviolete, iar castravetele contine peste 97% apa, fapt ce-l transforma in aliat de nadejdee in procesul de hidratare si tonifiere a organismului.
  • Sucul de pepene galben si rosu. Un fresh obtinut din pepene galben si rosu va fi nu doar gustos, ci si sanatos. Pepenele contine peste 92% apa, este bogat in fibre si sarac in calorii, contribuie la curatarea rinichilor, datorita continutului de licopen, un antioxidant natural puternic, si, in plus, pepenele galben, gratie betacarotenului continut, favorizeaza bronzarea pielii.
  • Sucul de rodie. Sucul de rodie preparat acasa este bogat in antioxidanti, sustine functia hepatica, sanatatea cardiovasculara, dar si detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar. In plus, sucul de rodie are efect antistres si este recomandat cu precadere vara gratie capacitatii sale de a regla hipertensiunea arteriala.
  • Sucul de merisoare si afine. Merisoarele si afinele fac parte din categoria fructelor cu cei mai multi antioxidanti continuti. Afinele contin antocianidina si quercitina, doua flavonoide extrem de puternice, care contribuie la imbunatatirea vederii si a memoriei, la sustinerea sanatatii cardiovasculare si previn infectiile urinare, afectiuni des intalnite in sezonul estival. Sucul de merisoare si afine protejeaza pielea impotriva actiunii razelor UV si are efect antiimbatranire.
  • Sucul de struguri. In special strugurii negri, contin o cantitate impresionanta de resveratrol, cel ami puternic antioxidant din natura, cu efecte remarcabile in scaderea nivelului de colesterol si sustinerea sanatatii inimii. Sucul de struguri hidrateaza organismul, sustine digestia si are efect tonic asupra sistemului nervos.
  • Sucul de rosii. Din punct de vedere botanic, rosiile sunt incadrate in categoria fructe si reprezinta un aliment extrem de hranitor pentru organism. Sucul de rosii cu gheata si frunze de busuioc este cea mai buna varianta de hidratare la plaja, rosiile continand peste 95% apa. In plus, favorizeaza bronzarea pielii si ofera rapid o senzatie de satietate.
  • Sucul de citrice. Sucul de citrice nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al zilelor toride de vara. Este hranitor, racoritor si extrem de bogat in vitamine si minerale. In plus, este aliat de baza al siluetei si al sistemului imunitar si energizeaza organismul.

Cele mai bune ceaiuri pe timpul verii

Daca la prima vedere am crede ca ceaiurile sunt potrivite doar sezonului rece, ei bine, aflati ca nu este nici pe departe asa. Ceaiurile cu gheata si cu menta in care se adauga bucati de fructe proaspete sunt cea mai buna solutie de hidratare pe timpul verii si, in plus, cea mai sanatoasa metoda dupa apa.

  • Ceaiuri cu protectie UV. Conform studiilor, ceaiul verde, datorita catecinelor din compozitie, contribuie la combaterea problemelor cauzate de razele solare si sustine elasticitatea si hidratarea pielii. De asemenea, ceaiul alb are efect antioxidant si regenerant, protejeaza de razele ultraviolete si ofera fermitate pielii, actionand contra imbatranirii premature cauzate de expunerea la soare.
  • Ceaiuri naturale de fructe. Ceaiurile din fructe sunt recomandate pe timpul verii deoarece au efect vitaminizant, energizant si tonic asupra organismului si nu contin calorii. Ceaiul de macese, de mere uscate, de fructe de padure se pot asezona de minune cu ghimbir ras pentru un plus de savoare. Ceaiul din fructe de paducel si fructe de afin au efect contra razelor ultraviolete si, in plus, contribuie la protectia bronzului in timp.