Cum sa ne hidratam corect pe canicula

Cum sa ne hidratam corect pe canicula Cum sa ne hidratam corect pe canicula

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Vara cu temperaturile ei ridicate readuce in discutie importanta hidratarii corecte. Apa pe care o consumam optimizeaza tensiunea arteriala, regleaza temperatura corpului, lubrifiaza articulatiile, elimina toxinele din organism, ajuta la digestie si mentine organele vitale sanatoase.

Deshidratarea este asociata cu crampe musculare, oboseala si sete extrema. Acestea fiind doar cateva dintre „simptomele” ei, dar stiati ca deshidratarea va afecteaza si creierul?

Creierul nostru este format din aproximativ 73% apa. Intr-un studiu, adolescentii care au experimentat timp de 90 de minute o stare de deshidratare au inregistrat scaderea semnificativa a tesuturilor creierului, asemanatoare unui burete lasat sa se usuce. De altfel, o reducere cu 2% a cantitatii de apa din organism poate duce la probleme cu memoria pe termen scurt, atentia si acuitatea vizuala. Alte semne care indica o stare de deshidratare sunt pierderea apetitului, uscaciunea gurii, constipatia usoara si ameteli. Un bun indicator al nivelului de hidratare este culoarea urinei. O urina de culoare galben pal indica o hidratarea adecvata. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat nevoia organismului de rehidratare este mai mare.

De cata apa avem nevoie?

Recomandarea de a consuma minim 2 litri de apa pe zi, o stim probabil cu totii. Insa necesarul de apa pentru o hidratare optima difera de la o persoana la alta, in functie de greutatea fiecareia. Ca regula, impartiti numarul de kilograme la 10, iar rezultatul reprezinta numarul de pahare mari (300-320 de mililitri) de apa pe care trebuie sa-l beti zilnic. Astfel, daca aveti, de exemplu, 80 de kilograme, ar trebui sa beti zilnic 8 pahare mari de apa, adica in jur de 2,5 litri. La o greutate de 50 de kilograme, ar trebui sa consumati 5 pahare mari de apa zilnic, ceea ce ar insemna 1,5-1,6 litri. Aceasta cantitate ar trebui crescuta daca aveti un stil de viata activ. Specialistii va recomanda ca pentru fiecare jumatate de ora de activitati fizice intense sa adaugati 350 ml de apa la consumul dumneavoastra zilnic.

Alimente de folos

Doar 70-80% din hidratarea zilnica trebuie sa provina din apa, restul de 20-30% ar trebui sa vina din mancare. Cele mai bogate alimente in apa sunt castravetii (97%); telina (96%); rosiile, ridichile (95%); ardeii grasi (93%); conopida, pepenele verde (92%); spanacul, capsunile, broccoliul (91%); grepfrutul (90%)

Probioticele „tin” de sete

Stiati ca hidratarea depinde si de starea dumneavoastra de sanatate intestinala? Bacteriile benefice nu numai ca va ajuta sa absorbiti substantele nutritive si electrolitii din alimente si bauturi (ceea ce face o hidratare mai eficienta), dar un microbiom puternic tine departe microbii daunatori care pot provoca probleme intestinale care conduc la deshidratare.

Factori care duc la deshidratare

Pe langa consumul unei cantitati prea mici de apa, intr-o stare de hidratare necorespunzatoare intervin si factori precum:

-          anumite stimulente (cafea, ceai negru etc)

-          anumite medicamente

-          alcoolul

-          consumul in cantitati mari de zahar sau sare

-          consumul alimentelor deshidratate si uscate (de exemplu chipsurile)

-          lipsa somnului

Cum sa va faceti din hidratare un obicei

  • Prima regula, si poate cea mai importanta, este sa aveti tot timpul la indemana o sticla cu apa.
  • Daca va simtiti confuz sau ametit, beti un pahar cu apa rece. Studiile arata ca oamenii se simt instantaneu mai in forma dupa consumul de apa.
  • Incepeti-va ziua cu un pahar de apa!
  • In fiecare seara, savurati o cana de ceai din plante. Daca faceti din asta un obicei, veti adauga o cantitate suplimentara de lichid la necesarul zilnic, iar ritualul va va detensiona.
  • Atentie la dieta! Se recomanda, si din acest punct de vedere, o dieta bogata in fructe si legume.
  • Luati un pahar de apa inainte de fiecare masa.
  • Setati-va alarme pe telefon, ceas sau e-mail pentru a bea apa in fiecare ora.
  • Adaugati o felie de lamaie, castravete, tei si/sau menta in apa pentru a-i da aroma fara a adauga calorii suplimentare.

Elena Coroianu