Ghid de vara pentru persoanele cu alergii alimentare

Ghid de vara pentru persoanele cu alergii alimentare Ghid de vara pentru persoanele cu alergii alimentare

Ultima actualizare: 25 iunie 2018

In articolul de fata ne vom referi la alergiile digestive provocate de alimente consumate mai ales vara. Este vorba de legume si fructe, pentru ca ele sunt cu predilectie alimente ale verii. Sigur, traim intr-o lume in care fie iarna, fie vara, o gama intreaga de legume si fructe este disponibila fara probleme. Numai ca iarna aceste produse sunt extrem de costisitoare si nu intotdeauna la indemana. Pe cand vara toata lumea le consuma, au preturi moderate sau foarte scazute si, vrei, nu vrei, aterizeaza in farfurie cand mergi in vizita la prieteni, cand iesi la un gratar sau cand pleci in concediu si mananci la hotel.

In principiu, orice produs alimentar poate provoca alergii

Nicio leguma sau fruct nu face exceptie. Mai mult, pentru ca ele sunt inrudite, exista mari sanse ca o alergie la un anume fruct, de exemplu, sa se extinda si asupra celor din aceeasi familie. Nu este intotdeauna asa si numai o testare meticuloasa, combinata cu eliminari temporare si reintroduceri in alimentatie ale produsului banuit, ne poate edifica si determina comportamentul alimentar. Totusi, putem spune de la inceput ca alergiile la diferite legume si fructe sunt mai rare si mai putin serioase decat cele dezvoltate la alimente de origine animala (lactate, peste, ou).

Poate ca cele mai cunoscute „vinovate” sunt capsunile

Alaturi de ele, alte fructe rosii (samburii micuti fiind un element util de orientare) pot sta la originea unor alergii alimentare. Urmeaza, ca frecventa, alergiile la membrii familiei rozaceelor: pere, mere, piersici, prune, cirese si visine. Sunt persoane care nu tolereaza niciun produs din familia curcubitaceelor: dovlecel (dar si dovlecii de toamna), pepene verde sau galben, castravete. Desi in Romania sunt fructe „de iarna”, pentru ca vara avem nenumarate alternative autohtone, nu putem sa nu amintim kiwi si bananele, care pot provoca fenomene alergice foarte serioase.

Persoanele sensibile la polen, predispuse la alergii alimentare

Cel mai des, manifestarile de alergie la legume si fructe se limiteaza la „sindromul alergiei orale”, reprezentat prin inflamatie si mancarime la nivelul cavitatii bucale, limbii si gatului ce apar rapid sau dupa 1-2 ore de la ingestia alimentului care duce la alergie. Majoritatea alergiilor este cauzata de proteine numite „profiline”, care sunt comune in natura (in copaci, ierburi, polen, legume si fructe). Cam o treime dintre alergiile la polen sunt determinate de profiline, iar persoanele sensibile la polen au mari sanse sa dezvolte alergii alimentare. Oamenii de stiinta atrag atentia ca aceste proteine sunt termolabile, deci tratarea termica a produselor le inactiveaza. Adevarat, dorim sa mancam legume si fructe crude, indeosebi vara. Dar daca acest lucru este imposibil, se poate recurge si la o mai scurta sau mai lunga incalzire.

Citeste pe Farmaciata.ro