Lichidul amniotic si rolul sau in dezvoltarea bebelusului

Lichidul amniotic si rolul sau in dezvoltarea bebelusului Lichidul amniotic si rolul sau in dezvoltarea bebelusului

Ultima actualizare: 22 februarie 2024

Lichidul-amniotic

Micromediul complex din punct de vedere biochimic, care se schimba pe masura ce sarcina va progresa, poarta denumirea de lichid amniotic. Acest mediu fluid inconjoara initial embrionul, iar apoi fatul in timpul dezvoltarii, avand o multitudine de functii vitale. De exemplu, reprezinta o bariera fizica, cu rol in protejarea fatului (in cazul unui eventual traumatism initiat la nivelul abdomenului mamei). De asemenea, protejeaza si cordonul ombilical, intrucat actioneaza drept un amortizor intre fat si cordonul ombilical, reducand astfel riscul de compresie. Mai mult decat atat, diferite teste paraclinice de lichid amniotic sunt utile pentru a monitoriza evolutia sarcinii.


Ce este lichidul amniotic?

Fluidul care se gaseste in interiorul sacului amniotic poarta denumirea de lichid amniotic. In el se gasesc nutrienti, factori de crestere, substante antimicrobiene si multe altele, care asigura, in cele din urma, dezvoltarea si cresterea fatului, si in acelasi timp permit evaluarea clinica atat a starii sarcinii, cat si a eventualelor patologii fetale. Plasma reprezinta, in gestatia timpurie, sursa de lichid amniotic. In timpul perioadei embrionare, lichidul amniotic deriva mai ales din factori materni, cum ar fi apa din ser, lichidul celomic, lichidul din cavitatea amniotica. In timpul gestatiei tarzii mare parte din lichid amniotic este constituit de urina fetala, secretii pulmonare.

Cantitatea de lichid amniotic ar trebui sa creasca progresiv, atingand aproximativ 800 de mL in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina. Ulterior, cantitatea de lichid amniotic ramane relativ aceeasi, pana aproape de momentul nasterii, si apoi incepe sa scada. Pana in saptamana a 42-a de sarcina, volumul de lichid amniotic scade la aproximativ 400 de mL. Au fost observate patru cai care descriu circulatia lichidului amniotic: producerea de lichid amniotic (urina, secretie de lichide orale, nazale, traheale si pulmonare fetale), inghitirea de lichid amniotic de catre fat si o cale intermembranoasa, care transfera fluide si substante din circulatia amniotica in cea fetala.

Femibion 1 este un supliment alimentar recomandat de la planificarea conceptiei pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina. Suplimentul alimentar Femibion Sarcina sanatoasa 1 contine acid folic, Metafolin®, vitamine si iod.

 

Din ce este alcatuit lichidul amniotic?

Biochimia lichidului amniotic se schimba odata cu progresia sarcinii. In prima instanta, in acest lichid amniotic se gaseste, in proportie de 98-99%, apa provenita de la mama. Treptat, apa este inlocuita cu urina bebelusului. De asemenea, in lichidul amniotic se gasesc si nutrienti, hormoni si diferiti compusi biochimici, dupa cum urmeaza:

  • Nutrienti: proteine, peptide, aminoacizi, glucide, lipide, fosfolipide, acid lactic, acid piruvic si electroliti, uree (din acest motiv, nutritia optima a mamei in timpul sarcinii este deosebit de importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a fatului);
  • Hormoni: prolactina, hormon de crestere, somatomamotropina corionica umana, precum si tirotropina corionica umana, gonadotropina si corticotropina corionica umana, alaturi de un factor de eliberare a hormonului luteinizant placentar;
  • Compusi biochimici: creatinina, uree, potasiu, acid uric, glucoza, sodiu, fosfor, calciu, insa si albumina, N-acetil-ß-D-glucozaminidaza, vitamine, imunoglobuline, ß2-microglobulina si altele cu importanta in evolutia fatului.

In micromediul lichid amniotic se gasesc factori de crestere solubili care asigura dezvoltarea si cresterea normala a organelor fetale, cum ar fi sistemul musculo-scheletic, gastrointestinal, cel pulmonar. Datorita proprietatilor sale antibacteriene inerente, asigurate de imunoglobulinele de provenienta materna, protejeaza fatul de agentii infectiosi. Compusii biochimici gasiti in lichid amniotic sunt interschimbati intre mama si fat. Valoarea unor biomarkeri chimici (glucoza, acid uric, ß2-microglobulina) din lichid amniotic prezinta corelatii usoare cu stadiul sarcinii, iar alti compusi, printre care si creatinina, sunt indicatori ai functiei si maturizarii rinichilor fetali.

Femibion 2 este supliment alimentar care se administreaza din al doilea trimestru de sarcina si pana la sfarsitul perioadei de alaptare. Contribuie la mentinerea sanatatii mamei si la cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

 

Lichid amniotic – valori normale

Valoarea cantitatii de lichid amniotic se certifica prin indicele de lichid amniotic. Este o metoda standardizata de a evalua suficienta cantitatii de lichid amniotic in timpul sarcinii. Acest indice, in esenta, este masurat la femeile insarcinate care au cel putin 24 de saptamani de sarcina, insa cu sarcina unica. Pentru a se masura indicele de lichid amniotic, uterul se imparte in 4 cadrane, iar ulterior fiecare cadran se examineaza sistemic:

  • Estimarea volumului (cel mai adanc buzunar vertical de lichid amniotic din fiecare cadran), si adunarea ulterioara a acestor volume;
  • Estimarea volumului de lichid amniotic prin identificarea celui mai adanc buzunar dintr-un singur cadran (buzunarul vertical maxim).

Valorile considerate normale ale indicelui de lichid amniotic se individualizeaza in primul rand in functie de tehnica folosita, dupa cum urmeaza:

  • Prin estimarea volumului din fiecare cadran si adunarea ulterioara valoarea normala trebuie sa se incadreze in intervalul 5-24 centimetri;
  • Valoarea buzunarului vertical maxim ar trebui sa fie intre 2-8 centimetri.

Metoda buzunarului vertical maxim pentru a masura indicele de lichid amniotic se foloseste in special in sarcinile mai mici de 24 de saptamani sau in cele gemelare. Valorile normale variaza semnificativ de la o femeie insarcinata la alta. De exemplu, cresterea valorii indicelui lichidului amniotic peste 24 sau 8 centimetri (in functie de metoda utilizata) se intalneste la aproximativ 1-2% din sarcini.

Care sunt riscurile lichidului amniotic in exces?

Cresterea indicelui peste valoarea de 24 sau 8 centimetri se numeste polihidromatoza. Cresterea cantitatii lichidului are la baza doua mecanisme principale:

  • Scaderea ratei de inghitire fetala a lichidului amniotic;
  • Cresterea productiei materne de lichid amniotic.

Polihidromatoza poate duce la supradistensia uterului, ceea ce creste riscul de contractii aparute prematur si nastere prematura. De asemenea, exista si risc de ruptura prematura a membranelor, inainte de debutul travaliului. Supradistenia uterului reprezinta un factor de risc al hemoragiei postpartum. De asemenea, printre altele, poate duce si la pozitionarea inadecvata a fatului, mai ales cu picioarele inainte, ceea ce creste riscul de complicatii asociate nasterii. Acumularea de lichid amniotic in exces poate fi cauzata malformatii gastrointestinale, problemele neurologice ale fatului (anencefalie), diabet gestational (poliurie fetala), macrosomie fetala.

Care sunt riscurile lichidului amniotic deficitar?

Olihidromatoza defineste situatia in care indicele masurat este fie sub 5 centimetri (prin prima tehnica), fie sub 2 centimetri (prin a doua tehnica, masurarea buzunarului vertical maxim). Cam 4% din totalul sarcinilor se prezinta cu olihidromatoza. In mod normal, nivelul lichidului scade odata cu apropierea termenului. Deoarece lichidul amniotic este alcatuit in principal, incepand cu gestatia tarzie, din urina fetala, olihidromatoza indica, de obicei, fie scurgerea lichidului din uter (ruperea membranei), fie patologii la nivelul tractului genito-urinar al fatului: obstructie la nivelul tractului genito-urinar, ageneza renala sau restrictie de crestere intrauterina.

Lichidul amniotic si rolul sau in dezvoltarea bebelusului

Lichidul amniotic indeplineste functii vitale pentru cresterea si dezvoltarea fatului, dupa cum urmeaza:

  • Protectie mecanica: protejeaza fatul de eventualele traume mecanice initiate in abdomenul matern;
  • Protectie antibacteriana: lichidul amniotic contine diferite substante antimicrobiene care au rol in neutralizarea agentilor patogeni (lactoferina, lizozim, α-defensine, psoriazina s.a.);
  • Asigura nutritia fatului: lichidul amniotic este bogat in hormoni, lipide, proteine, glucide si acizi, care sustin cresterea si dezvoltarea fatului;
  • Asigura protectia termica a fatului si termoreglarea;
  • Actioneaza drept lubrifiant in timpul travaliului, sustinand inaintarea fatului;
  • Permite miscarea libera a fatului in uter, lubrifiindu-i partile corpului, favorizand miscarea;
  • Reduce riscul de compresie, intre fat si peretele uterin, a cordonului ombilical, si in acelasi timp previne innodarea acestuia;
  • Furnizeaza micromediul biochimic, spatiul si factorii de crestere necesari pentru ca fatul sa isi poata dezvolta si creste organele (sistemul musculo-scheletic, gastrointestinal, sistemul pulmonar).

De asemenea, este un indicator al sanatatii sarcinii si, implicit, al fatului in curs de dezvoltare.

surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857760/

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/amniotic-fluid

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441881/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9596929/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308307/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

-25%
Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion® este brand-ul numărul 1 în Europa și…

-25%
Femibion Sarcina sanatoasa 1 X 28 tablete

Femibion Sarcina sanatoasa 1 X 28 tablete

Femibion Sarcina sanatoasa 1 este un supliment alimentar…