Relaxare la piscina? Atentie la pericolele ascunse!

Relaxare la piscina? Atentie la pericolele ascunse! Relaxare la piscina? Atentie la pericolele ascunse!

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Piscina se dovedeste a fi pe parcursul verii cea mai atractiva si la indemana varianta de relaxare, aflandu-se in topul preferintelor tuturor. Insa, ceea ce mai putini iau in calcul sunt pericolele pe care le ascund piscinele si strandurile. Adesea suprapopulate in zilele caniculare, chiar si igienizate corespunzator, piscinele devin un loc propice de dezvoltare a bacteriilor, fungilor si virusurilor, microorganisme care pot cauza o serie de afectiuni, copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar deficitar fiind primele vizate.


Infectia cu E.coli

Infectia cu bacteria E.coli, cu toate ca a fost asociata in special cu alimentatia, numeroase cazuri au fost raportate in urma vizitei la piscina deoarece se transmite si prin contactul cu materiile fecale, iar la strand acest risc este foarte crescut. Printre simptomele infectiei cu E.coli se numara crampele abdominale insotite de diareee, greata si voma, oboseala nejustificata, dar si febra, paloare si sange in urina.

Otita externa sau urechea inotatorului

Otita externa, denumita si urechea inotatorului, cu toate ca nu este contagioasa, este o afectiune foarte comuna pe timp de vara si este cauzata de bacteriile si fungii care intra in ureche odata cu apa. Se manifesta intial prin mancarime locala, iar apoi prin durere care tinde sa se intensifice, roseata la nivelul urechii externe si inflamatie. Calitatea auzului poate fi temporar afectata si pot aparea scurgeri de puroi din interiorul urechii.

Boala legionarilor

Boala legionarilor, denumita si legioneloza, este cauzata de bacteria Legionella pneumophila, bacterie care se gaseste in mediul acvatic sau umed, inclusiv in sistemele de climatizare si in conductele de distributie a apei. Este o infectie pulmonara grava, care netratata sau tratata necurespunzator, poate fi fatala. Se manifesta prin dureri puternice de cap, dureri musculare si abdominale, tuse seaca, febra, diaree si dificultati de respiratie.

Shigelloza sau dizenteria

Shigelloza, denumita si dizenterie, este o infectie intestinala care apare in urma contaminarii cu bacteria shigella. Simptomele sale sunt crampele abdominale severe, diareea, senzatia de greata si voma, febra si frisoanele

Micoza unghiilor

Micoza unghiilor este o infectie datorata contaminarii cu fungi care traiesc in special in mediul umed, insa poate fi luata si din saloanele de manichiura si pedichiura, daca instrumentele folosite nu sunt sterilizate corespunzator. Infectia poate fi usor recunosscuta deoarece unghia se ingroasa si isi schimba aspectul, se decoloreaza, apar pete albe si devine mata si casanta.

Furuncul

Furuncul este a infectie cutanata destul de des intalnita pe parcursul verii si apare ca urmare a infectiei cu stafilococi, cel mai agresiv fiind stafilococul auriu. Furuncul debuteaza ca o umflatura si evolueaza catre durere si puroi. Dezvoltarea mai multor furuncule pe o anumita zona se numeste carbuncul si poate fi insotita de febra si frisoane.

Conjunctivita

Conjunctivita este o infectie care apare la nivelul ochilor si este cauzata de bacteria Chlamydia. Simptomele conjunctivitei sunt inrosirea ochilor si secretiile purulente. De asemenea, la nivelul ochilor, o alta boala care poate fi contactata de la piscina este xeroza, manifestata prin uscarea ochilor si iritatie.

Pitiriazisul

Pitiriazisul versicolor este o afectiune care poate fi luata cu usurinta de la piscina, fiind cauzata de contactarea bacteriei Malassezia Furfur. Se manifesta prin pete mici maronii si albe, inrosirea pielii si descuamarea sa. Nu provoaca mancarimi, insa are un aspect inestetic.

Clorul din piscine

Clorul din piscine este responsabil de uscarea si deshidratarea pielii, dar si de iritarea acesteia, in special in cazul persoanelor cu piele sensibila. Totodata, persoanele care sufera de acnee se pot confrunta cu agravarea leziunilor. Pe de alta parte, desi paradoxal, prea mult clor in piscina favorizeaza aparitia anumitor afectiuni dermatologice ca urmare a distrugerii barierei protectoare a pielii, dar si contactarea candidei.

Pentru ca este destul de greu sa prevenim contactarea bolilor specifice piscinelor si strandurilor, se recomanda alegerea locurilor care respecta intocmai normele de igiena. De asemenea, o recomandare importanta este sa se faca dus atat inainte de a intra in apa, cat si dupa iesirea din bazin.