Astenia de primavara: ce este si cum o putem preveni

Astenia de primavara: ce este si cum o putem preveni Astenia de primavara: ce este si cum o putem preveni

Ultima actualizare: 15 martie 2018

Asteptam sa vina primavara, sa ne bucuram de razele soarelui si de lungile plimbari in natura, insa, din pacate, mult indragitul anotimp vine la pachet cu simptome mai putin placute cauzate de astenia de primavara. Cuvantul in sine, astenie, vine din limba greaca si semnifica „fara vlaga”, iar majoritatea oamenilor ii resimt din plin manifestarile.

 

De ce apare astenia de primavara?

Astenia de primavara este, de fapt, o slabire generala a organismului cauzata de efortul pe care acesta il face pentru a se adapta la noi conditii de viata. La nivel hormonal, trecerea de la iarna la primavara se manifesta printr-o scadere dramatica a nivelului de beta endorfine, hormoni responsabili cu inducerea starii de bine. De asemenea, creste productia de MSH, hormon responsabil de eliberarea melaninei, substanta care ofera pigment pielii, dar care, totodata, inhiba si apetitul. Aceste modificari au impact negativ asupra psihicului si, implicit, asupra intregului organism.

Astenia de primavara: simptome

Simptomele asteniei de primavara includ stari de oboseala prelungite, senzatie de epuizare si slabiciune, stari de ameteala, stari melancolice insotite de tristete inexplicabila, lipsa poftei de mancare, irascibilitate, nervozitate, dureri de cap, confuzie, nesiguranta, capacitate de concetrare redusa, tensiune arteriala scazuta, dar si lipsa apetitului sexual.

Cauzele secundare ale asteniei de primavara

Pe langa dereglarile hormonale asociate cu astenia de primavara, cauzele care stau la baza sunt strict legate de dezechilibrele nutritionale din organism, implicit de dieta. In timpul sezonului rece am consumat cu precadere alimente grase, prajeli, carbohidrati, dulciuri, organismul nostru avand nevoie de calorii pentru a-si mentine temperatura constanta, iar acest aspect a condus la aparitia unui deficit de vitamine si minerale, resimtit din plin in aceasta perioada.

Astenia de primavara: tratament

Organismul trebuie sustinut printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume crude, in fibre si proteine, de preferat nu obtinute din carne. Astfel, meniul zilnic trebuie sa cuprinda alimente bogate in triptofan, precursor al serotoninei, ca, de exemplu, oua, lactate, peste, cereale integrale. De asemenea, sunt absolut necesare vitaminele, in special vitamina C si complexul B, care pot fi obtinute din citrice si banane, si mineralele, cu precadere zinc si fier, care pot fi asimilate din verdeturile de sezon. Insa, pentru a trata astenia de primavara va fi nevoie de completarea dietei cu suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale si ceaiuri cu calitati antioxidante. Acestea au rolul de a energiza organismul, de a-i reda vitalitatea si, un aspect foarte important de punctat, de a sustine si intari functia imunitara.

Cum putem preveni astenia de primavara?

Femeile, persoanele in varsta si cele cu afectiuni cronice sunt cele mai expuse categorii, prin urmare, administrarea suplimentelor alimentare ajutatoare inca din timp reduce considerabil aparitia asteniei de primavara. De asemenea, o buna cale de a preveni astenia de primavara, totodata si un remediu eficient, este sportul, acesta stimuland organismul sa produca endorfine. Este de preferat sportul in aer liber sau, cel putin, in fiecare zi, 30 de minute de mers rapid in natura. Odihna este esentiala, prin urmare se recomanda minim 7-8 ore de somn pe noapte si, nu in ultimul rand, hidratarea suficienta a organismului, cu alte cuvinte consumul a minim 2 litri de lichide pe zi, categorie in care intra apa, ceaiurile, supele si sucurile naturale de fructe si legume.