Cum alegem incaltamintea potrivita pentru afectiunile piciorului?

Cum alegem incaltamintea potrivita pentru afectiunile piciorului? Cum alegem incaltamintea potrivita pentru afectiunile piciorului?

Ultima actualizare: 21 octombrie 2021

Potrivit statisticilor, 90% dintre femeile din Romania poarta pantofi incomozi (prea ingusti in partea anterioara a piciorului). Dintre acestea, 60% au monturi. Astfel, nu este deloc surprinzator ca monturile apar de noua ori mai frecvent la femei decat la barbati. Mai mult, daca sunt lasate sa progreseze, pe langa faptul ca sunt foarte inestetice, devin chiar dureroase. Daca le aveti de ceva timp si au progresat intr-atat incat nu raspund la tratament, cel mai bine ar fi sa luati in calcul o interventie chirurgicala. Studiile arata ca 85-90% dintre pacientii care au facut operatie pentru monturi sunt satisfacuti de rezultatele obtinute. Haideti sa aflam si restul problemelor cu care se confrunta mai ales femeile.

Fractura de glezna

Poate merge de la simpla rupere a unui singur os pana la fracturi multiple, care disloca glezna, facandu-l pe pacient sa evite sa se sprijine pe piciorul afectat timp indelungat. Este posibil ca fracturile de glezna sa fie asociate cu leziuni ale ligamentelor, cele care mentin oasele gleznei si articulatia in pozitia corecta. Medicii au constatat ca, in ultimii 30-40 de ani, a avut loc o crestere a numarului si a gravitatii fracturilor de glezna. Acestea apar, de regula, din cauza rasucirii sau rotirii gleznei, impiedicarii sau caderii, dar si din cauza traumatismelor provocate de accidentele rutiere.

Durerea de calcai

Este cel mai des intalnita problema ce afecteaza piciorul si glezna. Fiecare kilometru parcurs pe jos inseamna aproximativ 35 de tone forta pe fiecare dintre picioare. Desi ele rezista la incarcaturi serioase, o presiune prea mare le poate forta dincolo de limite. Atunci cand calcati apasat pe suprafete dure in timpul practicarii sporturilor sau cand purtati incaltaminte care irita tesuturile moi, poate aparea durerea de calcai. Multe persoane incearca sa ignore simptomele timpurii si continua sa desfasoare activitatile care au cauzat-o. Daca insa continuati sa va sprijiniti pe calcaiul dureros, afectiunea se va agrava si poate degenera intr-o problema cronica ce poate duce la si mai multe neplaceri.

Monturile

Denumite si hallux valgus, monturile inseamna devierea spre exterior a degetului mare de la picior (hallux). Aspectul piciorului este deformat, cu devierea bazei degetului mare spre interior si aparitia, in dreptul articulatiei sale, a unei proeminente osoase, dura la palpare (montul propriu-zis). Insa medicina moderna dispune de multe metode prin care monturile pot fi tratate. In primul rand, nu toate problemele cauzate de monturi cer o interventie chirurgicala. In general, cele cu o diformitate usoara si nedureroase nu cer o astfel de interventie.

Entorsa de glezna

Este foarte frecventa, cauzand probleme zilnic, la nivel national, unui numar de cel putin 2.000 de persoane (avand in vedere automedicatia si neprezentarea la medic in multe cazuri). Entorsa de glezna poate aparea in timpul practicarii diverselor sporturi si activitati fizice, dar si atunci cand mergeti pe o suprafata neregulata sau calcati stramb. Atunci cand va confruntati cu o entorsa, mersul pe jos poate fi dificil din cauza inflamatiei si a durerii. Este posibil sa aveti nevoie de carje, daca deplasarea este insotita de durere. De regula, inflamarea si durerea vor persista doua-trei zile. In functie de gradul entorsei, ortopedul va poate recomanda imobilizarea ghipsata sau in diferite orteze.

Sfaturi pentru a alege incaltamintea potrivita

- Evitati incaltamintea aleasa dupa marimea din interiorul pantofului. Dimensiunile variaza de la un brand la altul. Alegeti pantoful dupa cum va vine pe picior.

- Selectati un pantof care se conformeaza, pe cat posibil, formei piciorului si care nu are un varf foarte ascutit.

- Masurati intotdeauna ambele picioare. Multe persoane au un picior usor mai mare decat celalalt. - - - Alegeti dimensiunea cea mai mare pentru incaltaminte.

- Spre sfarsitul zilei, picioarele se pot umfla, iar incaltamintea devine stramta. Alegeti o pereche de pantofi care va fi comoda pe tot parcursul zilei.

- Nu cumparati o pereche de pantofi in care piciorul sta strans, in speranta ca „o sa se lase” cu timpul.

Farmaciata.ro