Diverticulita: alimente permise si interzise

Diverticulita: alimente permise si interzise Diverticulita: alimente permise si interzise

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Diverticulita reprezinta inflamarea sau infectia unor „buzunarele” ce se dezvolta la nivelul intestinului gros, in special la varste mai inaintate. Simptomele diverticulitei includ dureri abdominale, greata, varsaturi, balonare, febra, constipatie sau diaree.
 
In unele cazuri, diverticulita poate sa nu prezinte simptome. Aceasta afectiune trebuie tratata cu antibiotice sau, in cazurile severe, prin interventie chirurgicala. In ceea ce priveste alimentatia, exista cateva alimente indicate si contraindicate. Daca aveti dificultati in a va alcatui o dieta, consultati un nutritionist, pentru a primi ajutor. Medicul va poate prescrie si suplimente cu fibre, administrate o data sau de doua ori pe zi. Consumul adecvat de apa si alte lichide ajuta la prevenirea constipatiei. Asadar, aflati ce aveti si ce nu aveti voie sa mancati.
 

Alimente indicate

Daca aveti simptome severe, este recomandat sa aveti o dieta bazata pe lichide, ce pot include apa, sucuri de fructe si supe. Gradual, puteti sa va intoarceti la o dieta normala. Puteti incepe cu alimente cu un continut scazut de fibre (paine alba, carne, peste, oua, lactate) inainte de a introduce alimentele bogate in fibre. Fibrele inmoaie scaunul, facilitand trecerea acestuia prin colon. De asemenea, acestea reduc presiunea din tractul digestiv. Multe studii au demonstrat ca o dieta bogata in fibre poate controla simptomele diverticulitei. Este recomandat sa introduceti in dieta urmatoarele alimente:
 
  • Paine integrala;
  • Paste si cereale integrale;
  • Fasole rosie;
  • Fructe proaspete (mere, pere, prune);
  • Legume (dovlecel, cartofi, mazare, spanac).
 
Odata cu inaintarea in varsta, prevalenta diverticulilor creste de la 10% (sub 40 de ani) la peste 60% catre decada a opta de viata. Alimentatia din zilele noastre, saraca in fibre si bogata in carne, grasimi si zaharuri inalt rafinate, este un factor important de risc in aparitia diverticulitei.