Durerea de stomac - cauze, afectiuni care dau acest simptom si metode de tratament

Durerea de stomac - cauze, afectiuni care dau acest simptom si metode de tratament Durerea de stomac - cauze, afectiuni care dau acest simptom si metode de tratament

Ultima actualizare: 29 iunie 2021

La fel ca si durerile de cap, si cele de stomac sunt unele dintre cele mai comune. Indiferent de varsta sau sex, aproape ca nu exista persoana care sa nu fi acuzat cel putin o data o astfel de durere suparatoare.

Pe langa stilul de viata, alimentatia si prezenta anumitor afectiuni sunt unele dintre pirincipalele cauze care conduc la aparitia durerilor de stomac. De cele mai multe ori acestea sunt insotite fie de constipatie, flatulenta, stare generala de rau ori de crampe si diaree.

Indiferent de motivele pentru care apar durerile de stomac este important ca acestea sa fie specificate medicului specialist si sa beneficieze imediat de metode de tratament.


Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de stomac?

Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, dar cele mai frecvente se refera la alimentatie si aparitia, respectiv manifestarea anumitor afectiuni.

Daca durerea de stomac insotita de balonare este cauzata de intoleranta organismului la anumite produse alimentare, exista dureri care sunt influentate de o serie de alti factori precum: tranzit intestinal lent, colon perforat sau pielonefrita.

De exemplu, in cazul gastritei, este important de precizat faptul ca inflamatia mucoasei stomacale este insotita de greata, varsaturi si in foarte multe cazuri, pierderea apetitului alimentar. De asemenea, problemele gastrice pot fi cauzate si de consumul abundent de lichide imediat dupa masa, fapt ce dilueaza acidul gastric.

5 afectiuni care dau acest tip de durere

Pe langa alimentatie, durerile de stomac mai pot fi cauzate si de stres, sedentarism, surplusul de kilograme, precum si cateva afectiuni comune:

Ulcer gastric

Aceasta este una dintre cele mai prezente boli ale secolului in care traim si este o afectiune digestiva care se manifesta atunci cand la nivelul mucoasei apar anumite leziuni.

Simptomele care ridica cele mai multe semne de intrebare sunt: scaderea brusca in greutate, varsaturi si modificarea, respectiv lipsa poftei de mancare.

Gastrita

Asa cum aminteam anterior, gastrita este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei gastrice, si care de cele mai multe ori poate fi provocata atat de factori externi cat si  interni. Ea poate fi acuta sau cronica si netratata la timp poate produce complicatii severe. Este insotita de senzatia de presiuni si balonare, varsaturi, arsuri si uneori si hemoragii digestive.

Intoleranta la lactoza si gluten

Aceast tip de intoleranta alimentara poate aparea atat in urma unor infectii digestive precum si a faptului ca anumite produse din aceste categorii nu sunt tolerante de stomac. Aceasta obliga persoana suferinda sa excluda definitiv din alimentatie toate preparatele sau produsele care genereaza starea de rau si sa urmeze un anumit regim.

Intoleranta la gluten mai este cunoscuta ca si “boala celiaca”.  

Calculi biliari

Durerea manifestata de acestia se intensifica in special dupa mese bogate in grasimi si din cauza anumitor disfunctii la nivelul vezicii biliare. Aceasta problema a vezicii biliare provoaca si inflamatie, dar de cele mai multe ori este descoperita atunci cand sunt investigate alte probleme de sanatate.

Endometrioza

Este o boala carea afecteaza foarte multe femei si este de cele mai multe ori, mostenita. Ea poate fi insotita de dureri pelvine inainte si in timpul ciclului menstrual, balonare si crampe abdominale.  

Metode de tratament

In general acestea difera in functie de fiecare afectiune in parte, dar cele mai multe recomandari din parte specialistilor Catena si nu numai se indreapta catre urmatoarele aspecte:

  • consultarea unui medic care este in masura sa indice un plan de tratament medicamentos
  • evitarea automedicatiei si in special a excesului de analgezice
  • stabilirea unui regim alimentar si adoptarea unui stil de viata sanatos
  • limitarea sau evitarea consumului de alcool
  • intreruperea fumatului
  • imbunatatirea regulilor de igiena
  • indepartarea factorilor cauzatori de stres

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-red-hot-compress-1415554/