Fii in forma in ciuda exceselor alimentare!

Fii in forma in ciuda exceselor alimentare! Fii in forma in ciuda exceselor alimentare!

Ultima actualizare: 17 octombrie 2019

Excesele alimentare pot fi periculoase pe termen lung și pot fi o cauză a unei tulburări de alimentație. Pe de altă parte, există cazuri când excesul de alimentație survine în urma unei mese bogate, de obicei în preajma sărbătorilor sau după o dietă restrictivă. Femeile sunt mult mai afectate și pot cădea mult mai ușor pradă exceselor alimentare, dar și tinerii și adolescenții. Excesele alimentare pot fi tratate ca afecțiune, dar și ca parte a unui stil de viață dezechilibrat.

Excesele alimentare, simptom al unei afecțiuni

Excesele alimentare pot avea la bază o tulburare de alimentație excesivă, caz în care persoana nu se poate controla ce și cât mănâncă. Aceste tulburări alimentare apar cu precădere la femei și se manifestă prin pierderea controlului în legătură cu alimentația, iar bulimia face parte din această categorie. Astfel, persoana mănâncă într-un timp relativ scurt o cantitate foarte mare de alimente pe care apoi o regurgitează. Pe termen lung și fără tratament adecvat, bolnavii pot ajunge să se confrunte cu supraponderabilitate și obezitate. De asemenea, între tulburările de alimentație și starea psihică s-a observat că există o legătură strânsă, în majoritatea cazurilor cei afectați confruntându-se și cu depresie sau stări anxioase. 

Tulburarea de alimentație – manifestări

Excesele alimentare, atunci când sunt cauză a unei tulburări de alimentație, presupun ingerarea unei cantități mari de hrană într-un interval relativ scurt. De obicei aceste persoane se feresc să mănânce în preajma altora pentru că nu se pot controla. Cei care se confruntă cu o tulburare de alimentație mănâncă repede și mult, având un comportament compulsiv la masă și se supraalimentează până când apare senzația de disconfort. Punctăm că persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentație pot mânca chiar și atunci când nu le este foame.

Excesul de alimentație și bulimia

Episoadele de exces alimentar pot fi intercalate cu cele de restricție alimentară și reprezintă un simptom al unei tulburări de alimentație în cazul în care se repetă minim de două ori pe săptămână, pe o perioadă de șase luni. Persoana în cauză se simte epuizată psihic după un astfel de episod, se simte vinovată și are mustrări de conștiință. În cazul în care își induce vărsăturile, poate fi vorba de instalarea bulimiei. Tulburările de alimentație se tratează prin consiliere psihologică, însă schema de tratament poate include și medicamente antidepresive sau tratament pentru complicațiile asociate obezității, dacă este cazul.

Excesele alimentare de sărbători

În perioada sărbătorilor crește dramatic riscul de a face excese alimentare. Deliciile culinare și lipsa activității fizice, dar și faptul că socializarea se petrece în jurul unei mese bogate care se întinde pe câteva ore, suprasolicită organismul. Persoanele mai în vârstă sau care se confruntă cu diferite afecțiuni se pot confrunta cu agravarea unor simptome.

Excesele alimentare după post

Persoanele care obișnuiesc să țină post trebuie să fie foarte atente la alimentația de după deoarece pot foarte ușor cădea în capcana excesului culinar. Includerea bruscă în meniu a grăsimilor de origine animală poate suprasolicita sistemul digestiv și poate afecta starea generală de sănătate a organismului.

Excesele alimentare după diete

Dietele sunt ca o sabie cu două tăișuri de aceea este de preferat ca acestea să fie urmate doar la recomandarea și pe baza sfaturilor unui nutriționist. O dietă neadecvată, săracă în substanțe nutritive, va consuma rezervele organismului, iar la un moment dat persoana va cădea pradă tentațiilor culinare în exces, nevoile organismului spunându-și cuvântul.

Excesele alimentare în sezonul rece

În sezonul rece, ca urmare a faptului că organismul are nevoie de nutrienți pentru a-și regla temperatura corpului, poate crește pofta de mâncare. Menținerea constantă a temperaturii corpului la 37 de grade presupune consum caloric, însă putem fi trimiși pe o pistă falsă și putem crește consumul de grasimi și carbohidrați și nicidecum de vitamine și minerale, acestea din urmă fiind esențiale în această perioadă inclusiv pentru întărirea imunității.

Excesele alimentare – simptome caracteristice

Excesele alimentare se manifestă prin senzație de sațietate însoțită de oboseală extremă și stare de somnolență. De asemenea, apar indigestia, flatulența, balonarea și durerile de cap, iar în cazuri mai grave se pot instala crizele biliare și chiar senzația de regurgitare a mâncării. Extensia abdomenului poate cauza inclusiv dificultăți de respirație, mai exact o respirație greoaie și obositoare, iar starea generală de disconfort a organismului se poate instala.

Strategii de evitare a exceselor alimentare

Excesele alimentare se pot evita prin autocontrol și responsabilitate. Dacă ne privăm poftele devenim și mai vulnerabili, prin urmare nu este cea mai bună atitudine de adoptat. În schimb, dacă porțiile sunt mici se poate gusta din toate preparatele. Este de preferat să se evite alcoolul și sucurile acidulate, cocktailurile din fructe, dar și combinațiile culinare nefaste, categorie în care intră combinațiile dintre grasimi și carbohidrați. Grăsimea trebuie evitată, iar carnea este de preferat să fie gătită la aburi, la cuptor și în niciun caz prin prăjire.

Remedii pentru excesele alimentare

Tulburările digestive care apar în urma execeselor alimentare pot fi tratate cu suplimente alimentare și ceaiuri. Este indicat să avem la îndemână medicamente care calmează arsurile gastrice, reduc refluxul gastroesofagian, reglează tranzitul intestinal, au rol hepatoprotector și reduc stările de greață și disconfort sau alte simptome asociate exceselor alimentare. Recomandarea noastră este Gastrocalmin de la Naturalis, un supliment alimentar deosebit de eficient în tratarea stărilor care însoțesc excesele alimentare, care poate fi administrat imediat după masă. Acesta contribuie la menținerea confortului digestiv și la reducerea sensibilității digestive, susține funcțiile normale ale tractului gastrointestinal și contribuie la funcționarea normală a enzimelor digestive. Pe de altă parte, ceaiurile hepatice și cu rol în combaterea constipației și îmbunătățirea tranzitului intestinal pot fi de un real ajutor, însă acestea constituie un lichid suplimentar pe care stomacul trebuie să-l suporte, iar imediat după masă nu sunt cea mai bună variantă pentru restabilirea stării de confort a organismului.

Reguli generale în combaterea exceselor alimentare

Pentru a se combate excesele alimentare pe termen lung este recomandat ca mesele să fie dese, iar porțiile mici. Astfel, sunt indicate cinci mese pe zi, trei principale și două gustări. Accentul cade pe micul dejun, iar cina trebuie să fie cât mai săracă în calorii și luată întotdeauna cu minim 2-3 ore înainte de a merge la culcare pentru ca stomacul să aibă timp să digere alimentele. De asemenea, alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă, pentru a nu suprasolicita suplimentar sistemul digestiv. În plus, este demonstrat că masticația timp de 20 de minute induce creierului automat senzația de sațietate. Masa nu trebuie luată în timp ce se desfășoară alte activități, mai ales dacă este vorba de privit la televizor, pentru că persoana în cauză dezvoltă inconștient riscul de a mânca în exces.

Activitatea fizică și excesele culinare

Pentru că excesele alimentare sunt relaționate cu dietele și teama de îngrășare, sportul devine un aliat prețios în acest caz, fiind esențial pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Se recomandă mișcarea fizică ușoară, însă niciodată imediat după masă. O altă regulă de bază este aceea ca după o masă copioasă să evităm așezarea în poziție orizontală. Starea de somnolență care se instalează în cazul exceselor culinare poate fi combătută cu o plimbare ușoară în aer liber.

Alternative pentru a diminua excesele alimentare

Dacă excesele alimentare sunt cauză a unui stil de viață dezechilibrat sau manifestare a unei afecțiuni de natură psihică, așa cum este depresia și anxietatea, este recomandat să se apeleze la un nutriționist sau la un psiholog, de la caz la caz. Stresul este și el relaționat cu aceste tulburări de alimentație, iar terapiile alternative pot constitui un bun remediu pe termen lung. Astfel, se recomandă meditația, yoga, aromoterapia, reflexoterapia, dar și terapia cognitiv-comportamentală. Pe de altă parte, este deosebit de important să menținem greutatea corporală în limite normale și să evităm dietele dezechilibrate.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate

  Efi-Digest este un supliment alimentar pe baza…

3 la pret de 2
Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza…

3 la pret de 2
Naturalis Carboment X 30 capsule

Naturalis Carboment X 30 capsule

Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune…

3 la pret de 2
Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor,…