Gardnerella vaginalis. Cauze si metode de tratament

Gardnerella vaginalis. Cauze si metode de tratament Gardnerella vaginalis. Cauze si metode de tratament

Ultima actualizare: 1 octombrie 2021

Gardnerella vaginalis este o afecțiune de natură ginecologică care afectează aproximativ trei din patru femei, cel puțin o dată în viață. Gardnerella vaginalis se localizează la nivelul florei vaginale și poate provoca diferite infecții. Există o serie de cauze și factori de risc care pot conduce la apariția afecțiunii gardnerella vaginalis și cu toate că metodele de tratament sunt foarte eficiente, aceasta poate recidiva.


Ce este Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis este o bacterie tipică care cauzează infecția vaginală numită vaginită bacteriană, însă nu este singura responsabilă de apariția acesteia. Cu toate că bacteria este inofensivă, în momentul în care aceasta se multiplică se declanșează o serie de simptome neplăcute. Gardnerella vaginalis nu este considerată o boală cu transmitere sexuală pentru că bacteria care o produce există în mod natural în flora vaginală. Atunci când aceasta este perturbată de diferiți factori se poate declanșa afecțiunea. Însă, punctăm că gardnerella vaginalis este o afecțiune foarte comună în rândul persoanelor active sexual. Pe de altă parte, în majoritatea cazurilor, gardnerella vaginalis însoțește fie candidoza, fie trichomoniaza, fie diferite infecții ale tractului urinar.

Gardnerella vaginalis – cauze

Infecțiile vaginale apar atunci când bacteriile rele din vagin au un mediu prielnic pentru a se dezvolta. În mod normal, flora vaginală este dominată de lactobacili, bacterii bune, însă din diferite cauze acestea pot fi substituite de bacterii rele și astfel pot apărea vaginitele bacteriene, dintre care cea mai comună este gardnerella vaginalis. Factorii de risc în infecția cu gardnerella vaginalis sunt următorii:

  • Imunitatea scăzută. Persoanele care se confruntă cu o imunitate scăzută pot dezvolta foarte ușor gardnerella vaginalis și, în plus, aceasta poate recidiva constant.
  • Antibioticele. Antibioticele, mai ales în cazul unui tratament de lungă durată, pot afecta flora vaginală prin distrugerea inclusiv a bacteriilor bune, creând astfel un mediu propice pentru infecțiile bacteriene.
  • Sexul. Sexul neprotejat, sexul cu mai mulți parteneri și sexul cu un partener nou poate favoriza apariția infecției cu gardnerella vaginalis.
  • Igiena intimă excesivă. Dușurile vaginale pot perturba echilibrul florei vaginale.
  • Dispozitivele intrauterine. Femeile care aleg această metodă de contracepție se pot confrunta deseori cu gardnerella vaginalis.
  • Fumatul. Conform unor studii, fumatul distruge două bacterii vitale pentru sănătatea florei vaginale, și anume Lactobacillus iners și Lactobacillus crispatus.

 

Punctăm că vaginita bacteriană nu se poate lua de pe vasul de toaletă, din piscine, de pe prosoape sau de pe lenjeria de pat.

Gardnerella vaginalis – simptome

Simptomele infecției cu gardnerella vaginalis sunt foarte neplăcute și deranjante, deși există și cazuri în care aceasta poate fi asimptomatică.

  • secreție vaginală abundentă, omogenă, de culoare alb-gri-gălbuie cu miros foarte urât, de altfel asemănător cu mirosul de pește
  • mâncărimi și iritație la nivelul vulvei
  • senzație de arsură la urinat
  • durere în timpul actului sexual
  • sângerări ocazionale

Cum se diagnostichează gardnerella vaginalis

Pentru a diagnostica corect gardnerella vaginalis este necesar un consult ginecologic. Prelevarea secreției vaginale va depista întocmai bacteria care a cauzat vaginita bacteriană. Punctăm că infecția cu gardnerella vaginalis poate afecta rezultatele testului Babeș-Papanicolau, însă după tratament rezultatele ar trebui să fie negative.

Cum se tratează gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis se tratează cu medicamente pe bază de metronidazol sau derivate ale acestuia. În funcție de recomandările medicului ginecolog, în tratamentul infecției cu gardnerella vaginalis se pot folosi pastile, creme sau ovule. Deși nu este o infecție care să afecteze sexul masculin, în cazul în care gardnerella vaginalis recidivează, medicul ginecolog poate prescrie tratament și partenerului. Dispariția simptomelor infecției cu gardnerella vaginalis sugerează vindecarea, însă tratamentul trebuie ținut până la capăt, conform cu recomandările medicului ginecolog, și punctăm asta deoarece, de cele mai multe ori, simptomele gardnerella vaginalis dispar chiar din prima, a doua zi.

Gardnerella vaginalis – tratament naturist

În cazul infecției cu gardnerella vaginalis, cel mai eficient și sigur tratament este, fără îndoială, cel medicamentos, însă pe lângă acesta, există câteva remedii naturiste care se pot aplica cu succes. Consumul unui iaurt pe zi contribuie în mod remarcabil la îmbunătățirea florei vaginale grație bacteriilor bune de tip lactobacili din compoziția sa. De asemenea, suplimentele cu probiotice și cele cu acid folic pot fi de mare ajutor în tratamentul infecției cu gardnerella vaginalis. Pe de altă parte, dacă tratamentul pentru gardnerella vaginalis este prevăzut cu ovule sunt recomandate spălăturile vaginale înainte de introducerea ovulului și nu mai des. Spălăturile vaginale se fac cu ceai de mușețel și gălbenele în care se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Acest remediu naturist îndepărtează bacteriile (atât pe cele bune, cât și pe cele rele) și pregătește vaginul pentru tratament.

Gardnerella vaginalis – metode de prevenție

Există o serie de metode de prevenție ale infecției cu gardnerella vaginalis care, aplicate concomitent, dau rezultate foarte bune. În primul rând, trebuie evitat sexul neprotejat și cu parteneri multipli. În al doilea rând, persoanele care se confruntă cu recidive ale infecției ar trebui să evite, cel puțin o perioadă de timp, zahărul, alcoolul, ciocolata și brânza, aceste alimente hrănind indirect bacteriile rele din flora vaginală. Sunt, în schimb, recomandate fructele și legumele grație conținutului mare de antioxidanți, dar și apa pentru hidratare. Persoanele care se confruntă cu o imunitate scăzută pot lua suplimente naturiste în acest scop.

Alte metode de prevenție în cazul infecției cu gardnerella vaginalis, dar eficiente și pentru orice alt tip de infecție vaginală, sunt folosirea strict a lenjeriei intime din bumbac și evitarea produselor de igienă intimă dure. De preferat sunt produsele care sunt adresate strict zonei intime acestea având un pH neutru sau asemănător cu cel al pielii. Un sfat obligatoriu de urmat pentru a preveni orice tip de infecție vaginală este ștersul din față spre spate.

Gardnerella vaginalis – riscuri și complicații

Gardnerella vaginalis, dacă nu este tratată la timp, se poate agrava și poate produce complicații. Astfel, bacteriile se pot transfera la uretra și pot favoriza o infecție a tractului urinar. Este bine de știut că gardnerella vaginalis apare cu o frecvență mai mare în sarcină din cauza schimbării acidității vaginale, însă este și foarte periculoasă. Gardnerella vaginalis în sarcină trebuie tratată de urgență pentru că poate conduce la ruperea membranelor, infectarea sacului amniotic și la nașterea prematură.

Farmacistul Catena va recomanda:

Regevagia Direct Plus x 10 tablete vaginale

Regevagia Direct Plus x 10 tablete vaginale

Regevagia Direct Plus este un produs, sub  forma…

Regevagia igiena intima gel, 180 ml

Regevagia igiena intima gel, 180 ml

Regevagia igiena intima gel este un produs de curatare…