Intelege si controleaza diabetul!

Diabetul zaharat este o boala metabolica foarte des intalnita. Numarul de bolnavi diabetici este in crestere in Romania, dar si in alte tari europene.

Diabetul reprezinta o afectiune cronica, nevindecabila, in care nivelul zaharului din sange (mai precis al glucozei), nivel numit glicemie, poate deveni mai mare decat cel considerat normal.

Uneori indivizii au glicemia superioara valorii normale, dar nu atat de mare incat sa fie specifica diabetului. Starea respectiva se numeste prediabet si este un semnal de alarma pentru ca indica un risc crescut de diabet clinic manifest.

Tipuri de diabet

Exista doua mari tipuri de diabet zaharat: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. La baza diabetului, indiferent de tip, sta o problema legata de sinteza, secretia si eficacitatea actiunii insulinei. Aceasta este un hormon, secretat de o zona mica aflata in pancreas (zona insulara), care are drept actiune centrala controlul glicemiei.

Dupa ce mancam, glucidele din alimente se digera si se absorb, trec in sange, glicemia creste si se secreta insulina, ea determinand transferul glucozei din sange catre celule, care o folosesc drept sursa de energie.

In cazul diabetului, acest ciclu firesc nu poate avea loc, fie pentru ca nu exista suficienta insulina, fie pentru ca modul in care actioneaza insulina este necorespunzator.

In diabetul de tip 1 care debuteaza, in general, la varste tinere, celulele producatoare de insulina sunt distruse printr-un mecanism autoimun, deci glicemia creste si glucoza nu poate fi utilizata in mod normal de catre celule.

Din cauza varstei de debut, diabetul de tip 1 se mai numeste si diabet juvenil, dar el poate sa apara si catre varsta de 40 de ani. Frecvent, are o componenta genetica, intr-o familie existand mai multi membri cu aceasta boala. In diabetul de tip 1, din cauza faptului ca glucoza nu se mai poate folosi ca sursa de energie, corpul ajunge sa se „hraneasca” din muschi si tesut adipos, ceea ce duce pe termen scurt la cetoacidoza, caracterizata prin acidoza metabolica si deshidratare.

Tratamentul specific diabetului de tip 1 este reprezentat de administrarea de insulina pe parcursul intregii vieti.

In diabetul de tip 2, pancreasul nu produce suficienta insulina sau celulele nu raspund asa cum ar fi normal la insulina (se spune ca sunt rezistente la insulina). Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet si debuteaza cel mai des la varsta de adult. Numarul de cazuri de diabet de tip 2 a crescut semnificativ in ultimii ani, mai ales pentru ca este frecvent asociat cu obezitatea.

Un risc deosebit pentru diabetul de tip 2 ai daca:

• ai peste 40 de ani;

• ai rude de gradul 1 cu acest tip de diabet;

• esti supraponderal sau obez, mai ales daca ai obezitate de tip central (abdominal);

• ai o afectiune cardiovasculara;

• esti o femeie cu ovar polichistic si supraponderalitate;

• esti o femeie care a avut diabet in timpul sarcinii sau ai nascut feti macrosomi (cu greutate mai mare de 4,5 kg);

• te tratezi cu medicamentepentru depresie, sindrom bipolar sau schizofrenie;

• la analize ai avut o toleranta scazuta la glucoza sau o glicemie à jeun mai mare decat cea normala.

Persoanele cu diabet de tip 2 pot fi tratate atat cu medicamente, cat si, uneori, exclusiv cu un regim igienodietetic adecvat.

Un tip aparte de diabet este diabetul gestational. Acesta debuteaza in timpul unei sarcini, de unde si numele. Cel mai frecvent, momentul sensibil pentru aparitia diabetului gestational este trimestrul al doilea de sarcina. Chiar daca glicemia se normalizeaza dupa nastere, femeile care au avut diabet gestational au un risc de 3 ori mai mare decat restul femeilor de a face mai tarziu un diabet de tip 2.

DESCARCA BROSURA INTEGRALA "INTELEGE SI CONTROLEAZA DIABETUL" AICI