Menopauza: ce este, cand apare si care sunt simptomele ei

Menopauza: ce este, cand apare si care sunt simptomele ei Menopauza: ce este, cand apare si care sunt simptomele ei

Ultima actualizare: 4 martie 2020

 
Menopauza este un fenomen fiziologic normal si natural, care apare la femei dupa o anumita varsta,- ce poate fi influentata de diversi factori-, si nu trebuie privita ca o afectiune. Menopauza debuteaza cu simptome specifice, se instaleaza in timp si reprezinta oprirea fluxului menstrual.

Ce este menopauza

Menopauza este o etapa biologica care reprezinta incetarea functiei ovarelor, adica a functiei ovulatorii si a productiei de hormoni sexuali feminini, estrogen si progesteron. Femeile se nasc cu un numar fix de foliculi ovarieni care se pierd la pubertate si pe parcursul perioadelor de ovulatie, prin urmare menopauza se instaleaza in momentul in care rezerva de foliculi ovarieni se consuma. Foliculii ovarieni sunt responsabili atat de producerea ovulelor, cat si a hormonilor sexuali feminini. Diagnosticul de menopauza se pune dupa 12 luni de amenoree, adica daca menstrele lipsesc timp de un an.

La ce vârstă apare menopauza

Menopauza, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se instaleaza intre varsta de 40 si 55 de ani, considerandu-se varsta de 51 de ani ca fiind o varsta medie. Daca menopauza se instaleaza pana in 40 de ani este vorba de menopauza precoce sau timpurie si necesita tratament. De asemenea, daca menopauza nu se instaleaza pana la varsta de 55 de ani, femeile trebuie sa faca analize amanuntite deoarece exista riscul de hiperplazie de endometru sau cancer de san. Menopauza se imparte in trei perioade distincte:
 
Premenopauza. Premenopauza are o durata de aproximativ 4-6 ani si reprezinta o perioada de tranzitie in care fertilitatea scade, productia de hormoni sexuali feminini se diminueaza si ciclurile menstruale devin neregulate.
Menopauza propriu-zisa. Perioada de menopauza reprezinta oprirea definitiva a menstruatiei.
Postmenopauza. Postmenopauza reprezinta o perioada de aproximativ 2-6 ani dupa oprirea menstrelor, timp in care activitatea ovariana inceteaza complet.
Menopauza poate aparea natural, insa si artificial, fiind indusa in urma unor interventii chirurgicale, cazul cel mai cunoscut fiind cel al operatiei de histerectomie.
 
menopauza

Factori care pot favoriza menopauza

Menopauza se poate instala mai devreme sau mai tarziu in viata unei femei si poate depinde de anumiti factori astfel:
 
             - factori genetici – femeile care au un istoric familial de menopauza precoce pot intra mai devreme la menopauza. Conform studiilor, insuficienta ovariana prematura se poate transmite cu o frecventa de 4- 30%.
 
            - stil de viata – femeile care au un stil de viata dezechilibrat, sunt supuse stresului, surmenajului si au tulburari de somn sunt mai predispuse sa intre la menopauza.
 
            - boli cronice – anumite boli cronice pot fi responsabile de debutul menopauzei precoce.
 

Menopauza – simptome si manifestari

Din cauza dereglarilor hormonale care apar, determinate in primul rand de scaderea productiei de estrogen, menopauza produce schimbari majore in corpul unei femei, care se pot manifesta diferit ca intensitate, afectand inclusiv starea psihica. Astfel, simptomele menopauzei sunt:
 
  • Modificarea menstrelor. In general, inainte de instalarea menopauzei, apare o schimbare in tiparul menstrelor. Acestea pot deveni neregulate si fluxul menstrual poate varia de la abundent la foarte scazut.
  • Bufeurile. Acestea sunt valuri de caldura care pot aparea brusc, de mai multe ori pe ora sau pe parcursul unei zile, caracterizate de cresteri ale temperaturii corpului urmate de transpiratii excesive in zona gatului si a pieptului. Acestea pot fi asociate cu cresteri de tensiune.
  • Transpiratiile nocturne. Multe femei, inainte de a intra la menopauza, experimenteaza transpiratiile nocturne abundente.
  • Tulburari de somn. Insomniile sau trezitul brusc din somn pot fi simptome ale instalarii menopauzei.
  • Uscaciune vaginala. Menopauza se manifesta prin modificari la nivelul mucoaselor, iar din acest motiv se poate instala uscaciunea vaginala, insotita de disconfort in timpul actului sexual, usturime la mictiune si chiar pierderi involuntare de urina.
  • Libido scazut. Femeia se poate confrunta cu o lipsa a apetitului sexual in perioada menopauzei.
  • Cresterea tensiunii arteriale. Multe femei, odata cu instalarea menopauzei, pot deveni hipertensive.
  • Palpitatii. Femeile la menopauza se pot confrunta cu batai neregulate ale inimii.
  • Schimbari de dispozitie. Simptome caracteristice menopauzei sunt si starile depresive, anxioase, atacurile de panica, crizele de plans, scaderea stimei de sine, nervozitate si irascibilitate, dificultati de memorare si concentrare si, in cazuri severe, chiar instalarea depresiei.
  • Dureri articulare. Redoarea articulara, durerile si disconfortul la nivelul articulatiilor pot fi manifestari care sa insoteasca menopauza.
  • Dureri de cap. Menopauza favorizeaza migrenele, ametelile si chiar starile de usoara confuzie.
  • Modificari de tesut adipos. Menopauza este asociata cu cresterea in greutate, tesutul adipos fiind distribuit predominant abdominal.
  • Modificari la nivelul pielii, parului si unghiilor. Menopauza poate favoriza caderea parului, pierderea stralucirii sale, uscarea pielii si fragilitatea unghiilor.
  • Menopauza poate favoriza aparitia osteoporozei si a bolilor cardiovasculare.
 

Cum se pune diagnosticul de menopauza

Pentru a se diagnostica menopauza sunt necesare teste de sange si de urina, astfel determinandu-se activitatea hormonala. De asemenea, consultul ginecologic, insotit de examen pelvian, poate determina uscaciunea vaginala.
 

Cum se poate trata menopauza

Avand in vedere dezechilibrele hormonale care apar in corpul femeii la menopauza, aceasta se poate trata prin terapia de substitutie hormonala. Aceasta metoda presupune administrarea de hormoni sexuali artificiali, estrogen si progesteron, iar efectele sunt remarcabile, cazurile reactiilor adverse ale organismului fiind minime. Terapia de substitutie hormonala are rolul de a diminua si reduce simptomele menopauzei, cu impact pozitiv asupra bufeurilor si a transpiratiilor nocturne, totodata contribuind remarcabil la lubrifierea vaginala si la mentinerea colagenului in piele.
 
Punctam ca terapia de substitutie hormonala nu poate fi administrata in orice conditii. Astfel, cancerul de san, cancerul endometrial, endometrioza, fibroamele uterine voluminoase, hemoragiile genitale de origine necunoscuta, afectiunile hepatice, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale reprezinta contraindicatii ale hormonoterapiei.
 

Alte metode de tratament ale menopauzei

Tratamentul menopauzei isi propune sa previna nu doar aparitia simptomelor neplacute, ci si sa scada riscul unor afectiuni asociate. Astfel, aportul de calciu si vitamina D devine esential pentru prevenirea degradarii osoase si aparitia osteoporozei. De asemenea, stilul de viata adoptat este important pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare si nu numai. Femeia la menopauza trebuie sa faca miscare zilnic, minim 30 de minune de plimbare sau mers pe bicicleta sau activitati sportive usoare, si trebuie sa fie atenta la alimentatie. Dieta previne acumularea kilogramelor in plus si, in plus, un meniu sanatos si echilibrat va sustine sanatatea generala a organismului.

Farmacistul Catena va recomanda: