Metode eficiente pentru combaterea stresului

Metode eficiente pentru combaterea stresului Metode eficiente pentru combaterea stresului

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Stresul este o caracteristica a stilului de viata actual si este principalul factor de risc in aparitia problemelor de sanatate, fiind incriminat inclusiv in aparitia cancerului. Primul mare efect negativ al stresului este faptul ca slabeste sistemul imunitar al organismului si de aici pana la aparitia bolilor mai este doar un pas.

In plus, stresul creste riscul de obezitate, reduce activitatea cerebrala si favorizeaza aparitia depresiei. Pe de alta parte, este demonstrat faptul ca stresul contribuie la imbatranirea prematura a organismului. In tot acest context, pentru ca este aproape imposibil sa-l evitam, exista cateva metode eficiente care ne ajuta sa ne eliberam de stres.


Sportul si miscarea in aer liber

In timpul exercitiilor fizice se elibereaza in organism endorfine, numite si moleculele fericirii, hormoni capabili sa anihileze stresul si sa induca starea de bine, de relaxare. In plus, sportul este principiul de baza al unei vieti sanatoase si ar trebui practicat minim de trei ori pe saptamana. De asemenea, plimbarile zilnice in natura, minim 30 de minute, sunt un remediu eficient si la indemana oricui pentru anihilarea stresului.

Vitamine si minerale

Deficitul de vitamine si minerale din organism creaza un teren propice dezvoltarii stresului, si in special vorbim de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, vitaminele B, cu rol in mentinerea functiilor cerebrale, si magneziu, mineral necesar in sinteza serotoninei, numita si hormonul fericirii. Din pacate, din alimentatie este foarte greu sa ne obtinem doza zilnica necesara, iar cea mai buna varianta este administrarea suplimentelor alimentare naturale. Protectia contra stresului din interior este cea mai eficienta cale de combatere a sa. Recomandarea nostra este produsul Ocean Calm pe baza de ingrediente naturale marine ce contribuie la mentinerea sanatatii sistemului nervos, la reducerea stresului si la cresterea nivelului de energie al organismului.

Tehnici de respiratie si meditatie

Atunci cand suntem stresati, se produc schimbari majore in organism si tindem sa respiram rapid si sacadat fapt ce ne afecteaza tensiunea si ritmul cardiac, in anumite cazuri senzatia de lesin, de ameteala, facandu-si simtita prezenta. De aceea este important ca in momentele de stres intens sa folosim respiratia abdominala. Tragem aerul incet pe nas timp de cateva secunde, observand cum abdomenul se umfla, si apoi il eliberam in acelasi ritm pe gura. Actiunea trebuie repetata pana cand simtim ca ne calmam. De asemenea, meditatia si yoga sunt doua dintre cele mai eficiente activitati de reducere a stresului si obtinere a echilibrului.

Bai calde si muzica linistitoare

Dupa o zi solicitanta de munca, cel mai bun remediu este o baie calda cu uleiuri aromate. Se recomanda uleiurile de lavanda, valeriana, dar si cele de menta, eucalipt si brad. Aburii emanati de acestea la impactul cu apa fierbinte ajuta creierul sa se detensioneze, implicit si muschii, si pregatesc organismul de culcare. In tot acest timp se poate asculta in surdina o muzica linistitoare, iar cele mai bune melodii sunt acelea care sunt insotite de sunete din natura, de exemplu de valuri sau de pasari.

Masajul de relaxare si aromoterapia

O tehnica de combatere a stresului eficienta este si masajul, acesta detensionand muschii si activand circulatia, fapt ce implica o mai buna oxigenare a creierului. Pentru efecte si mai puternice, se recomanda ca masajul sa fie combinat cu aromoterapia pe baza de ulei esential de levantica. Efecte remarcabile se obtin si prin reflexoterapie, deoarece in talpa se gasesc o serie de centri nervosi care prin masaj sunt stimulati.