Sfaturi care va ajuta sa tineti sub control alergiile de toamna

Sfaturi care va ajuta sa tineti sub control alergiile de toamna Sfaturi care va ajuta sa tineti sub control alergiile de toamna

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2024

alergii-de-toamna

Multi oameni continua sa stranute, cu toate ca vara a trecut si a lasat locul toamnei. Motivul? Toamna vine la pachet cu o multime de alergii care pot provoca la fel de multe simptome ca alergiile specifice primaverii si verii.

Alergii de toamna – potentiale cauze

Ambrozia cauzeaza cele mai multe alergii de toamna. Cu toate ca-si elibereaza polenul in timpul noptilor racoroase si al zilelor calde de august, ambrozia poate continua sa faca acest lucru si in septembrie si octombrie. Aproximativ 75% dintre persoanele alergice la plantele de primavara dezvolta reactii si la ambrozie.

Chiar daca nu creste in zonele in care locuiti, polenul de ambrozie poate calatori sute de kilometri, purtat de vant. La unele persoane alergice la ambrozie, simptomele alergiilor de toamna pot fi declansate si de anumite fructe si legume, cum ar fi bananele, pepenele galben si dovlecelul.

Multe alergii de toamna pot fi provocate si de mucegai. Cu toate ca apar mai frecvent in subsoluri sau bai, sporii de mucegai isi pot face aparitia si in locurile umede din exterior. Mucegaiul se reproduce de multe ori in mormanele de frunze umede adunate pe sol.

In plus, nu uitati de acarieni. Cu toate ca sunt mai raspanditi in lunile umede de vara, acarienii pot aparea in aer si dupa ce porniti caldura dupa venirea toamnei. Acestia pot declansa stranut, respiratie suieratoare si secretii nazale.


Lista celor mai cunoscute alergii de toamna

Cele mai intalnite alergii de toamna sunt cele respiratorii, cum ar fi rinita alergica si astmul bronsic, urmate de cele cutanate, printre care dermatita atopica si urticaria, dar si de alergiile alimentare sau chiar socul anafilactic. Procentul de afectare al populatiei generale este de 20-25%, acest procent fiind in crestere in comparatie cu ultimii ani.

alergii-toamna-lista

Alergii de toamna – simptome specifice

Daca sunteti alergici la polen si intrati in contact cu acesta, organismul va reactiona ca si cum ar fi atacat de un agent invadator. In contact cu polenul, sistemul imunitar produce histamina in cantitati mari, pentru a riposta. In urma eliberarii exagerate de histamina, puteti dezvolta urmatoarele simptome:

  • plamani: respiratie suieratoare si astm;
  • gura: mancarimi in partea din spate a gatului si, in cazuri extreme, anafilaxie (o reactie alergica care pune viata in pericol);
  • piele: urticarie, piele uscata, mancarime si eczeme;
  • ochi si nas: lacrimare excesiva, mancarimi oculare, secretii nazale abundente si stranut.

Din fericire, exista metoda de ameliorare a simptomelor multor alergii de toamna. Solutiile oftalmice, cum ar fi Assista Oftapic Allergy picaturi ochi, pot calma simptomele oculare. Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.

Alergii de toamna: cand este necesar consultul medicului alergolog?

Daca in ciuda masurilor de preventie, nu puteti evita simptomele alergiilor de toamna, ar putea fi timpul sa luati legatura cu un specialist in alergii, pentru a primi ajutor suplimentar.

Specialistii pot face teste cutanate pentru a descoperi ce factori declansatori produc reactiile alergice. Daca optati pentru vaccinuri impotriva alergiilor, este necesar sa mergeti la un alergolog pentru a face acest lucru.

alergii-toamna-imunoterapie

Vaccinarea alergenica – numita si imunoterapie cu vaccin antialerginc sau imunoterapie subcutanata – are rolul de a reduce treptat sensibilitatea la anumiti alergeni, lucru care poate ameliora semnificativ simptomele. Cu toate acestea, vaccinarea antialergica reprezinta un tratament pe termen lung si este recomandata numai daca celelalte variante de tratare a problemei nu au dat rezultatele asteptate.

Cum sa faceti fata alergiilor de toamna in functie de factorii declansatori?

Pe masura ce zilele se scurteaza si temperaturile scad, oamenii petrec mai mult timp in casa, cu ferestrele inchise, expunandu-se astfel la alergenii din interior, cum ar fi acarienii de praf si mucegaiul. Cu toate acestea, va puteti gestiona simptomele de alergii de toamna si va puteti bucura de viata, atat in ​​interior, cat si in exterior, chiar daca aveti alergii de toamna. Urmati aceste sfaturi pentru a gestiona alergiile de toamna:

  • Aflati cum va fi vremea

Daca planuiti sa iesiti din casa, verificati pe site-urile de specialitate cat de ridicat va fi nivelul de polen. Nivelul polenului este mai mare cand atmosfera este calda si uscata si bate vantul si mai mic atunci cand este racoroasa, ploioasa si umeda. Daca nivelul polenului din aer este mare, este ideal sa ramaneti in casa cat puteti de mult. Gradinaritul mai poate astepta.

De asemenea, puteti folosi un supliment alimentar natural, cum ar fi Quercetin, un produs recomandat pentru buna functionare a sistemului imunitar. Acesta contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor respirator, cardiovascular si la reducerea stresului oxidativ, inflamatiei si a manifestarilor alergice.

  • Tineti polenul afara

Daca aveti alergii de toamna, nu deschideti geamurile masinii sau ale casei. In schimb, porniti aparatul de aer conditionat cu un filtru HEPA pentru a elimina polenul din aer. Nu intindeti rufele pe sarma dupa ce le spalati, pentru ca pot colecta polen. Recomandat este sa utilizati uscatorul. Dupa ce va intoarceti de afara, schimbati-va hainele, faceti un dus si spalati-va parul inainte de a va culca. Daca nu faceti acest lucru, polenul din par va ajunge pe patura si perna si il veti inspira toata noaptea. De asemenea, daca animalul de companie a petrecut timp afara, nu-l lasati sa intre in dormitor. Specialistii mai recomanda sa folositi un dezumidificator in spatiile inchise.

  • Protejati-va de polen cand sunteti afara

Daca aveti alergii de toamna, purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii si o palarie pentru a evita contactul polenului cu parul.

  • Luati medicamente antialergice

Daca nivelul polenului este mare, luati medicamentele antialergice prescrise de specialist, inainte ca simptomele de alergii de toamna sa apara.

 

Referinte:

https://health.clevelandclinic.org/remedies-for-fall-allergies/

https://www.allergyenvironmental.com/blog/common-fall-allergies-and-how-to-avoid-them

https://www.webmd.com/allergies/fall-allergy-relief

https://www.everydayhealth.com/allergy/8-tips-for-fall-allergy-relief.aspx

Farmacistul Catena va recomanda:

Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila,…