Tratamente eficiente pentru bolile venerice

Tratamente eficiente pentru bolile venerice Tratamente eficiente pentru bolile venerice

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

Bolile venerice sunt acele afectiuni contagioase ce se transmit de la o persoana la alta prin contact sexual genital, anal si oral. Studiile au evidentiat faptul ca unul din trei oameni care contacteaza o boala venerica  o fac in timpul verii. 30% dintre acestia nu stiu acest lucru, pentru ca nu prezinta simptome.

Bolile cu transmitere sexuala sunt produse de microorganisme precum virusuri, ciuperci si bacterii. Acestea se pot transmite atat prin  contactul cu instrumente sau obiecte infectate, prin transfuzii de sange dar si genetic.

Desi foarte multe persoane cred ca toaleta publica este cea mai mare sursa de infectii, ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Sansele de a contacta boli venerice de la o toaleta publica sunt aproape inexistente deoarece aceste boli nu se transmit prin intermediul aerului, ci numai prin contact direct. Agentii patogeni sigur nu trec prin piele si nu supravietuiesc contactului cu aerul.

Bolile venerice sunt de doua tipuri: minore, precum infectiile urogenitale cauzate de candida, chlamidya, tricomonas, herpes genital, negi sau unele forme de hepatita virala; si majore, precum SIDA, gonoree, sifilis, sau granulom inghinal.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuala variaza de la o afectiune la alta si se manifesta la nivelul zonei genitale, pe piele, in cavitatea bucala si la nivelul sistemului ganglionar limfatic. In cazul in care va confruntati cu mancarimi la nivelul zonei vaginale, anumite scurgeri vaginale si dureri in timpul actului sexual ori la urinare, aparitia negilor sau leziuni ale pielii, trebuie sa contactati un medic ginecolog.

Tratamentul bolilor venerice

In tratarea acestor afectiuni este necesara consultarea ginecologului de la aparitia primelor simptome, evitand astfel eventualele complicatii. Bolile venerice cauzate de bacterii se trateaza de obicei cu ajutorul antibioticelor.

Totusi infectiile virale pot recidiva, caz in care caz tratamentul este unul simptomatic ce amelioreaza simptomele si reduce progresia bolii.

Desi cele mai multe boli benerice se trateaza urmand un tratament adecvat, contacterea virusului HIV sau sifilisul pot dezvolta complicatii si inclusiv, moartea pacientului. Hepatita B si virusul HPV sunt singurele boli venerice pentru care exista in prezent vaccin, cu rolul de a limita progresia acestor afectiuni sau chiar de a le elimina.

Pentru a preveni contactarea bolilor venerice este foarte importanta folosirea prezervativului, care utilizat corect, va scuteste de multe probleme. Evitati si practicarea sexului cu mai multi parteneri, mai ales cu cineva care poate fi suspect de boli venerice si apelati la vaccinurile impotriva hepatitei B si a HPV-ului.

Text: Iulia Ghergu