5 probleme genitale ale bebelusului

5 probleme genitale ale bebelusului 5 probleme genitale ale bebelusului

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Daca am fi tentati sa credem ca afectiunile genitale sunt specifice varstei adulte, iata ca nu este nici pe departe adevarat. Problemele genitale ii afecteaza si pe copii si cel mai frecvent apar in randul bebelusilor, cu precadere la baieti, fiind, fie de natura congenitala, fie dezvoltate la scurt timp dupa nastere. Iata care sunt 5 cele mai comune probleme genitale ale bebelusului!

Criza genitala

Criza genitala sau hormonala, asa cum mai este numita, este determinata de patrunderea hormonilor materni in zona fetala, fapt ce deregleaza glandele sexuale ale nou-nascutului. Se manifesta atat la fetite, cat si la baieti si apare in maxim o saptamana de la nastere, durand de la cateva zile la cateva luni. Simptomele sunt tumefierea glandelor mamare, aparitia unor mici chisturi pe fata, afectiune denumita millium facial, si, in cazul baietilor, marirea in volum a testiculelor, cu edem la nivelul penisului, iar la fetite, edem la nivelul vulvei si vaginului, posibil insotit de scurgeri vaginale albicioase, cu sange.

Parafimoza

Parafimoza este o complicatie a fimozei, afectiune care presupune imposibilitatea retractarii preputului la baza penisului in cazul baieteilor necircumscrisi. Daca fimoza congenitala este normala si dispare in cateva zile de la nastere, parafimoza reprezinta blocarea preputului in spatele glandului si este foarte des cauzata de decalotarea fortata la bebelusi. Se manifesta prin umflarea glandului, durere la urinare si chiar imposibilitatea de a urina. Reprezinta o urgenta medicala severa, iar parintii trebuie sa se adreseze imediat medicului urolog.

Criptorhidia

Criptorhidia reprezinta pozitionarea incorecta a testiculelor la bebelusi, mai exact necoborarea unuia dintre testicule in scrot. Aproximativ 5% dintre bebelusii de sex masculin se confrunta cu aceasta afectiune, iar cauzele nu sunt, deocamdata, stabilite. Criptorhidia este depistata la nastere si, daca in decurs de un an testiculul nu coboara in scrot de la sine, in mod fiziologic, este necesara interventia chirurgicala.

Vulvovaginita

Vulvovaginita este una dintre cele mai comune afectiuni genitale ale fetitelor si nu are nicio legatura cu activitatea sexuala. Vulvovaginita este cauzata de o infectie bacteriana, care poate fi contactata in mod facil ca urmare a dezvoltarii insuficiente a florei vaginale la copii, este usor tratabila si nu implica riscuri pe viitor. Se manifesta prin inflamatie a vulvei si vaginului, prin mancarimi, usturimi si disconfort la urinare si prin scurgeri galbui-maronii cu miros neplacut.

Dermatita infantila

Dermatita infantila apare intre 2 luni si 2 ani si se manifesta prin aparitia unor iritatii insotite de cruste si prurit la nivelul fetei, scalpului si gatului, mai rar pe intreg corpul. Principala cauza este mostenirea genetica, fiind mai predispusi copiii ai caror parinti sufera de alergii sau astm, insa poate fi favorizata si de alti factori de mediu, alimentatie sau stil de viata. Cu toate ca poate evolua catre dermatita atopica odata cu pubertatea, studiile afirma ca in 80% dintre cazuri, aceasta se vindeca de la sine inca din timpul copilariei, indeosebi pana in varsta de 5 ani. Daca este vorba de o forma severa este recomandat sa se consulte medicul, deoarece, netratata sau tratata necorespunzator, poate favoriza aparitia astmului sau a rinitei alergice.