Informatii complete despre saptamana 19 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 19 de sarcina Informatii complete despre saptamana 19 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-19-sarcina

In saptamana 19 de sarcina, mamica poate resimti mici dureri abdominale cauzate de extinderea uterului. In aceasta perioada, bebelusului incepe sa-i creasca par pe cap si un strat protector de piele.


Bebelusul tau in saptamana 19 de sarcina

In saptamana 19 de sarcina, fatul este de marimea unei rosii sau a unui mango. Mai exact, bebelusul masoara aproximativ 15 centimetri de la crestet pana la sezut. De asemenea, are inaltimea de aproximativ 22 centimetri de la crestet pana la calcaie.

In plus, in aceasta saptamana de sarcina, copilul cantareste, in medie, in jur de 240-250 de grame.

Protectie pentru piele

Pe pielea bebelusului incepe sa se formeze un strat protector. Acest invelis gros, de culoare alba, asemanator cu ceara, poarta denumirea de vernix caseosa si are o multime de functii importante.

Printre lucrurile pe care vernix caseosa le face pentru bebelus in timp ce acestea se afla in pantece se numara:

- are rol de lubrifiant pentru a-l ajuta pe copil sa treaca mai usor prin canalul de nastere

- creeaza un strat impermeabil care protejeaza pielea bebelusului de lichidul amniotic

- ajuta la prevenirea infectiilor

- ajuta la reglarea temperaturii corpului copilului

- hidrateaza pielea bebelusului

- asigura si grabeste vindecarea ranilor

Apar primele fire de par pe capul bebelusului

Canalele firelor de par din piele sunt complet formate in aceasta perioada. De aceea, parul de pe scalp devine vizibil intre saptamana 19 si saptamana 21 de sarcina.

Fatul acumuleaza mai multe grasimi

Bebelusul a inceput deja sa dezvolte tesut gras alb, care stocheaza energie. Din acest moment va incepe sa produca si grasime maro. Acest tip de grasime le este necesara bebelusilor pentru a se incalzi dupa ce parasesc uterul.

Se formeaza primii dinti mici

Cu toate ca nu-si vor face aparitia decat dupa cateva luni de la nastere, bebelusul va dezvolta primul set de dinti.

Corpul tau in saptamana 19 de sarcina

Crampe la picioare

Nimic nu se compara cu mersul la culcare la sfarsitul unei zile lungi si obositoare, mai ales cand esti insarcinata. Cu toate acestea, multe mame se pot confrunta cu mici insomnii cauzate de crampele la picioare. Aceste spasme dureroase care radiaza pe toata lungimea gambei sunt foarte frecvente in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. De obicei, aceste crampe pot aparea in timpul zilei, insa le vei resimti mai mult noaptea.

Specialistii nu cunosc cu exactitate cauza acestor spasme, cu toate ca exista o multime de teorii plauzibile. Unii sustin ca muschii picioarelor pot sa fie obositi din cauza faptului ca transporta toata greutatea suplimentara aparuta in urma sarcinii. Sau ca uterul aflat in plina dezvoltare in  saptamana 19 de sarcina comprima vasele care transporta sangele catre si de la picioare. De asemenea, exista speculatii ca aceste crampe musculare ar putea avea cumva legatura cu alimentatia sau lipsa de hidratare, insa aceste presupuneri nu au fost confirmate de studii.

Indiferent de cauza, important e ca trebuie sa gasesti o solutie rapida atunci cand apar crampele la nivelul picioarelor, mai ales atunci cand te poate priva de un somn bun. De aceea, iti oferim cel mai bun sfat: indreapta-ti piciorul, indoaie usor glezna si trage degetele spre tibie.

“Fluturii in stomac” devin din ce in ce mai evidenti

Cu toate ca prietena ta ti-a spus ca a simtit deja primele miscari ale bebelusului in acest moment al sarcinii in care te afli si tu, pana acum nu ai simtit nimic. Cu exceptia unor bule de gaz pe care le-ai simtit in aceasta dimineata...

Exista cateva feluri in care poti resimti primele mici lovituri, iar acestea apar oricand, in medie, intre saptamana 18 si saptamana 22 de sarcina. Unele mamici pot simti un mic “fluture in stomac”, in timp ce altele pot simti adevarate lovituri de fotbalist.

saptamana-19-de-sarcina

Momentul in care apar primele miscari ale fatului depinde si de conformatia ta - cu cat esti mai subtire in talie, cu atat exista posibilitatea ca miscarile sa apara mai devreme. Dar pot fi influentate si de tonusul muscular al viitoarei mamici. De exemplu, cu cat muschii uterini sunt mai slabi, cu atat probabilitatea sa simti acele lovituri este mai mare.

De asemenea, unele mamici se intreaba daca miscarile pe care le-au simtit au fost cu adevarat primele lovituri importante ale bebelusului. Nu-ti face griji, n-ai cum sa te inseli cu privire la acest eveniment. In plus, pregateste-te de ceva mai puternic dupa ce fatul se va apropia de termen.

Sfaturi pentru saptamana 19 de sarcina

De obicei, starile de rau din timpul sarcinii apar si dispar, cu toate ca situatiile difera de la mamica la mamica. Semnele pot fi usoare si suportabile sau deranjante si extrem de incomode. De aceea, discuta cu medicul despre ameliorarea starilor, in cazul in care sunt deranjante.

Cum poate fi tratata durerea de ligament rotund

Durerea de ligament rotund nu poate fi prevenita, insa poti incerca totusi sa o eviti prin urmatoarele metode:

- pastreaza o postura corporala buna

- schimba incet pozitiile corporale

- nu sta in picioare pentru perioade lungi

- fa exercitii prenatale de intindere si stretching

Daca nu poti evita aceasta problema, macar iti poti ameliora disconfortul prin urmatoarele metode:

- intreaba medicul daca poti lua un anumit medicament care te poate ajuta

- odihneste-te

- fa o baie calda sau foloseste comprese calde

De ce incepi sa uiti anumite lucruri si cum poti combate acest lucru

Daca nu esti genul care sa uite lucruri de obicei, poate fi frustrant sa te simti dezorganizata. Problema poarta denumirea de “creierul insarcinat”, iar aceasta stare poate fi cauzata de stres, lipsa somnului si alimentatia precara. Nu poate fi evitata complet, insa exista cateva strategii care ar putea ajuta, de exemplu:

- hraneste-ti creierul cu alimente nutritive

- dormi mai mult

- combate sau amelioreaza nivelul stresului

Dinti sanatosi

Femeile insarcinate trebuie sa aiba grija de doua randuri de dinti: ale lor si ale bebelusilor. De aceea, dieta sanatoasa aduce beneficii ambelor parti. Cu ajutorul unei alimentatii sanatoase, poti preveni cariile dentare si poti oferi, in acelasi timp, nutrientii de care bebelusul are nevoie pentru a dezvolta dinti puternici si sanatosi.

- consuma mancaruri sanatoase si nu dulciuri pline de zahar

- bea multa apa si evita bauturile carbogazoase si indulcite.

- consuma mai multe alimente, cum ar fi fructe si legume, cereale integrale, proteine ​​slabe si produse lactate.

- consuma alimente care contin suficiente cantitati de calciu, fosfor si vitaminele A, D si C

Referinte:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx

https://www.verywellfamily.com/19-weeks-pregnant-4159012