Informatii complete despre saptamana 26 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 26 de sarcina Informatii complete despre saptamana 26 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-26-sarcina

Felicitari, mamico, te afli la doar cateva zile distanta de intrarea in cel de-al treilea trimestru! Fie ca pana acum ai trecut fluierand prin sarcina sau te-ai luptat cu stari de greata sau anxietate, vei fi fericita sa afli ca a treia si ultima etapa a acestei calatorii speciale aproape a inceput.

In saptamana 26 de sarcina, ochii bebelusului sunt pe deplin formati si sunt insotiti si de sprancene si gene vizibile. Intre timp, pe pielea gravidei vor aparea si mai multe semne de sarcina, cum ar fi intinderi ale pielii si vergeturi noi.


Bebelusul tau in saptamana 26 de sarcina

Ajuns la frumoasa varsta de 26 de saptamani intrauterine, bebelusul masoara aproape 33,3 de centimetri de la crestet la calcaie si cantareste aproximativ 900 de grame, fiind de marimea unei legaturi de ceapa verde.

Ochi

In saptamana 26 de sarcina, toate partile componente ale ochilor bebelusului sunt complet formate. In plus, fatul are si sprancene si gene vizibile.

Micutul incepe sa aiba reflexe

Bebelusul incepe sa tresara involuntar in urma anumitor stimuli, lucru cunoscut sub denumirea de reflexul moro. De asemenea, in aceasta saptamana ar putea aparea si reflexele de strangere a mainilor si picioarelor. Toate aceste miscari vor putea fi observate si dupa nastere.

Noutati despre sistemul reproductiv

In cazul in care este baiat, testiculele pot incepe sa coboare in scrot in aceasta saptamana.

Dezvoltarea intestinelor

Intestinele bebelusului continua sa creasca si sa se dezvolte. Acestea absorb tot mai multi nutrienti din lichidul amniotic si produc, in acelasi timp, enzime pentru a descompune anumite substante, cum ar fi proteinele, zaharurile si grasimile pentru a fi digerate.

Supravietuirea in afara uterului

Cu toate ca mai au mult de stat in uter, datorita progreselor reusite de medicina moderna, copiii nascuti in saptamana 26 de sarcina au sanse excelente de supravietuire. Acesti bebelusi sunt inca extrem de vulnerabili, insa cu ajutorul ingrijirilor acordate in unitatea de terapie intensiva neonatala, sansele de supravietuire se apropie de 85%.

Pe masura ce trec saptamanile, iar sarcina se apropie de termen, sansele de supravietuire cresc iar riscurile de probleme de sanatate pe tot parcursul vietii se reduc.

Corpul tau in saptamana 26 de sarcina

Acum, ca te apropii de sfarsitul celui de-al doilea trimestru, cel mai probabil, starea ta este una buna. Pot aparea insa cateva simptome frecvente, cum ar fi contractiile Braxton Hicks, congestia nazala, crampele la picioare, umflarea gleznelor sau durerile de spate. Pot aparea si alte simptome in timp ce burtica si bebelusul continua sa creasca. Printre acestea se numara durerea de coaste si vergeturile.

Dureri costale

Fatul e in plina crestere si ocupa tot mai mult spatiu in cavitatea abdominala. In funtie de pozitia in care sta bebelusul, poti simti presiune, dar si lovituri in diferite parti ale abdomenului, inclusiv in zona coastelor. Durerea de coaste poate fi cauzata si de hormoni, cresterea in greutate a corpului si a sanilor, dar si de alte simptome, cum ar fi arsurile la stomac.

Vergeturi

Vergeturile, aceste semne si cicatrici care apar pe piele, se dezvolta in urma intinderii pielii. Vergeturile pot aparea atat la barbati, cat si la femei in orice stadiu al vietii. Cu toate acestea, ele sunt deosebit de frecvente in timpul sarcinii, afectand intre 55% si 90% dintre gravide.

sarcina-26

Vergeturile nu provoaca probleme de sanatate, insa pot fi deranjante si pot produce mancarime sau arsuri. Cu timpul, insa, aceste simptome si aspectul pielii vor disparea. In cele mai multe cazuri, vergeturile isi fac aparitia in timpul sarcinii pe sani, burta, solduri si coapse.

Insomnia din timpul sarcinii este o problema frecventa?

Daca nu mai stii de ceva timp ce inseamna sa dormi o noapte intreaga, bine ai venit in lumea femeilor afectate de insomnia in sarcina. Cu atatea arsuri la stomac, crampe la picioare, curse la baie si acea burtica de sub camasa de noapte, nu-i de mirare ca organismul nu se mai poata calma si odihni.

Sfaturi pentru saptamana 26 de sarcina

Faptul ca imparti corpul cu un om aflat in proces de crestere poate provoca disconfort, mai ales ca bebelusul ocupa tot mai mult spatiu in burtica si asa aglomerata.

Cum poti combate durerile de coaste

De cele mai multe ori, durerile costale care apar in sarcina se agraveaza inainte de a se ameliora. Aceste dureri dispar abia dupa nasterea copilului. Intre timp, pentru a-ti imbunatati situatia, poti incerca sa:

- stai intr-o pozitie mai confortabila

- apesi usor pe abdomen pentru a-l face pe copil sa-si schimbe pozitia

- practici yoga in timpul sarcinii

- pastrezi o greutate sanatoasa

- cumperi un sutien confortabil

- folosesti perne suplimentare atunci cand stai pe scaun sau intinsa pentru un confort sporit

Tratarea vergeturilor

Acest cosmar al gravidelor si femeilor, in general, poate avea un impact asupra imaginii corpului. Riscul de vergeturi depinde de mai multi factori, cum ar fi mostenirea genetica, greutatea si varsta. Nu exista nicio modalitate de a preveni in totalitate vergeturile daca esti predispusa la ele, insa le poti minimiza in timpul sarcinii, astfel:

- consuma alimente sanatoase

- ia in greutate treptat in timpul sarcinii

- mentine pielea hidratata

Poti privi vergeturile din sarcina ca pe o medalie de onoare. Pana la urma, acestea sunt dovezi fizice ale acestui efort uimitor pe care corpul l-a facut. Daca simti nevoia, insa, poti sa reduci aspectul acestora.

Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru ca vergeturile se va estompa de la sine, in timp. Daca vrei sa grabesti procesul, poti apela la serviciile unui dermatolog dupa nasterea bebelusului. Exista o serie de tratamente pentru vergeturi, cum ar fi cremele, tratamentele cu laser si fototerapia.

Evita sa consumi oua crude

Cumpara doar oua care au fost pastrate la frigider si arunca-le pe cele care s-au crapat.

Mentine-ti o postura corporala buna

Te credem ca iti este greu sa stai cu spatele drept, insa evita sa-ti impingi soldurile si abdomenul in fata.

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/26-weeks-pregnant-4159097

https://www.healthline.com/health/pregnancy/26-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-26.aspx