Informatii complete despre saptamana 4 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 4 de sarcina Informatii complete despre saptamana 4 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

 

saptamana-4-de-sarcina

In saptamana 4 de sarcina nu mai este deja niciun dubiu ca femeia este insarcinata. Dat fiind ca sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, unele femei pot ramane insarcinate oricand in primele 3 saptamani, neavand certitudinea momentului exact, insa acum orice intrebare si-a primit deja raspunsul. Saptamana 4 de sarcina este foarte importanta pentru dezvoltarea viitorului bebelus, acesta, desi sub forma inca a unei aglomerari de celule, este foarte vulnerabil.

Cuprins:

Bebelusul tau in saptamana 4 de sarcina

Corpul tau in saptamana 4 de sarcina

Sfaturi pentru saptamana 4 de sarcina

Bebelusul tau in saptamana 4 de sarcina

In saptamana 4 de sarcina, nucleul contine aproximativ 150 de celule si isi termina calatoria de la tubul uterin in uter. Acesta pluteste in uter, protejat de secretiile din interior si se va fixa in endometru, fenomenul numit nidatie, dar pe care unele femei il pot trai in saptamana anterioara de sarcina, in fucntie de momentul in  care s-a produs fertilizarea. Tot acum incepe dezvoltarea embrionului si a placentei.

Embrionul contine acum trei formatiuni celulare care vor deveni parti integrate ale corpului copilului. Astfel, stratul interior, cunoscut sub numele de endoderm, este stratul care va dezvolta sistemul digestiv, ficatul si plamanii, stratul mijlociu, numit mesoderm, este responsabil de formarea inimii bebelusului tau, a organelor sexuale, a oaselor, rinichilor si a muschilor, iar stratul exterior, denumit ectoderm, este cel responsabil de formarea sistemul nervos al bebelusului, de par, piele si ochi.

Tot in saptamana 4 de sarcina, celulele placentei patrund in mucoasa uterului si formeaza spatii prin care sangele va ajunge de la mama la embrion. La sfarsitul acestei saptamani, placenta va fi matura si va avea capacitatea de a furniza substantele nutritive si oxigenul de care are nevoie fatul pentru a se dezvolta. De asemenea, in saptamana 4 de sarcina se formeaza si sacul amniotic, o structura care contine lichidul amniotic necesar pentru a proteja bebelusul pe toata durata sarcinii.

Corpul tau in saptamana 4 de sarcina

In saptamana 4 de sarcina corpul trece prin schimbari hormonale importante. Acum se secreta mai mult hormon HCG decat in tot restul sarcinii, iar aceasta schimbare poate fi resimtita din plin de viitoarea mamica. In primul rand, apar starile de greata, durerile de cap si se intensifica starea de oboseala si moleseala. Unele femei pot sa aiba stari de ameteala si chiar lesin. Daca nu au aparut pana acum, in saptamana 4 de sarcina se manifesta si durerile si crampe abdominale, pot aparea balonari frecvente, iar zona sanilor devine mai sensibila, chiar dureroasa.

Tot in saptamana 4 sarcina se poate intensifica sensibilitatea la mirosuri puternice, iar unele femei pot deveni irascibile, altele anxioase, iar altele pot manifesta un entuziasm mai mare. Totodata, este posibil ca pofta de mancare sa creasca incepand cu saptamana 4 de sarcina.

Sfaturi pentru saptamana 4 de sarcina

Pentru ca acum nu mai ai niciun dubiu ca esti insarcinata, va trebui sa devii mai responsabila cu privire la stilul de viata, ceea ce inseamna un meniu sanatos si echilibrat si cat mai multa odihna. Alimentatia poate fi diversificata, dar insista pe consumul de fructe, legume, produse lactate si proteine usoare. Scoate complet din viata ta tutunul, alcoolul si alte vicii.

Evitarea stresului este importanta acum, dar si baile fierbinti sau sauna ar trebui evitate pentru ca a te asigura ca nidatia se petrece corespunzator, adica bastocistul, nucleul de celule, se implanteaza corespunzator in uter.

saptamana-4-de-sarcina-sport

Poti continua sa faci sport, daca ai facut si inainte, iar daca nu erai adepta exercitiilor, ar fi bine sa incepi cu plimbari si miscari usoare, chiar exercitii de yoga si meditatie. Miscarea facuta in sarcina te va ajuta sa-ti mentii greutatea in limite normale si sa ai o nastere mai usoara.

Programeaza-ti o prima consultatie prenatala la medic pentru a primi informatiile de care ai nevoie, dar mai ales pentru a afla care sunt suplimentele cu vitamine si minerale pe care trebuie sa le iei in perioada de sarcina. Posibil ca pe langa acid folic, medicul sa-ti mai prescrie si alti nutrienti.