Informatii complete despre saptamana 7 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 7 de sarcina Informatii complete despre saptamana 7 de sarcina

Ultima actualizare: 27 iunie 2022

saptamana-7-de-sarcina

Saptamana 7 de sarcina vine cu schimbari importante in dezvoltarea embrionului. Chiar daca este mic cat o boaba de afina, de fapt a crescut de aproximativ 10.000 de ori mai mult decat in urma cu o luna si incepe sa capete forma.


Bebelusul tau in saptamana 7 de sarcina

In saptamana 7 de sarcina, bebelusul masoara aproximativ 0,3 – 0,7 cm in lungime si incepe sa i se dezvolte creierul. De fapt, in saptamana 7 de sarcina accentul cade pe dezvoltarea creierului, celulele noi fiind generate cu o viteza de 100/minut, iar la finalul perioadei creierul se va imparti in trei parti distincte: creierul mare, creierul mijlociu si creierul mic.

saptamana-7-de-sarcina-ecografie

Desi mai putin vizibile, narile si ochii incep sa se contureze si apar pleoapele si cristalinul. Tot acum se formeaza si gura si limba bebelusului. De asemenea, in saptamana 7 de sarcina incep sa creasca bratele si piciorusele si sa arate asemanator cu niste lopetele. Un alt aspect important care se petrece in saptamana 7 de sarcina este pregatirea rinichilor pentru a produce urina, deci pentru a-si incepe activitatea de eliminare a toxinelor, iar viitoarea sa inima pompeaza sange de 130-160 de ori in fiecare minut.

Corpul tau in saptamana 7 de sarcina

In saptamana 7 de sarcina s-ar putea ca burtica sa nu fie foarte vizibila, insa simptomele specifice pot sa-si faca simtita prezenta mult mai intens. Astfel, senzatia de balonare se accentueaza, pofta de mancare creste, iar greturile matinale si urinarile devin frecvente. Faptul ca uterul isi schimba dimensiunile si creste pentru a-i face loc bebelusului poate accentua durerile abdominale si intepaturile. Acum uterul ajunge de la marimea unui pumn inchis la marimea unui fruct de grapefruit.

Tot in saptamana 7 de sarcina apare si cordonul ombilical, care incepe sa functioneze in ambele directii: trimite nutrienti si oxigen la bebelus si prin partea cealalta va elimina excretiile sale. In plus, acum se formeaza si „dopul” de mucus care va acoperi iesirea din colul uterin, astfel nepermitand bacteriilor din exterior sa ajunga la fat.

De asemenea, oboseala va deveni constanta, iar un simptom specific in saptamana 7 de sarcina este insomnia. Aceasta este cauzata de cresterea nivelului de hormoni combinata cu temerile viitoarei mamici. Multe femei incep acum sa aiba vise intense si somnul mai agitat. Tot schimbarile hormonale pot sta la baza cresterii sensibilitatii sanilor, marirea lor si  schimbarea culorii areolelor.

O ciudatenie care poate aparea in saptamana 7 de sarcina este faptul ca incepi sa urasti mancarea preferata sau sa nu mai suporti intocmai parfumul adorat. Nu te impacienta, multe femei patesc asta, dar vei observa ca ulterior totul va reveni la normal. Tot in acest context este posibil sa fii atrasa de alimente de care alta data fugeai si sa-ti placa arome pe care inainte le detestai. Cu alte cuvinte, poftele tale vor fi foarte ciudate acum si te pot lua prin surprindere chiar si pe tine.

Sfaturi pentru saptamana 7 de sarcina

Daca nu ai facut-o in saptamana anterioara, in saptamana 7 de sarcina este momentul sa te programezi la medicul obstetrician si sa-ti faci analizele, mai ales ca vei avea nevoie de anumite suplimente alimentare pe care sa le iei pentru a te asigura de buna evolutie a sarcinii.

In continuare este important sa acorzi importanta alimentatiei si sa urmezi aceleasi sfaturi ca si in saptamana anterioara de sarcina. Cam de acum inainte, acestea vor trebui sa devina pentru tine o rutina. Cu alte cuvinte, dieta trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata, bazata pe fructe si legume cat mai putin gatite, pe produse lactate, dar si pe proteine, atat vegetale, cat si animale. Hidratarea este importanta, indiferent ca asta te va trimite mult mai des la baie. Consuma supe, ciorbe, ceaiuri neindulcite si opteaza pentru sucuri naturale pe care ti le pregatesti acasa, cu atat mai mult cu cat de confrunti cu constipatie. Totodata, incearca sa ai portii de mancare mici si dese si sa nu consumi peste sau fructe de mare mai mult de o data pe saptamana.

Daca inca nu ai inceput sa faci sport, este momentul sa te apuci si sa nu mai amani pentru ca activitatea fizica va ajuta atat la imbunatatirea tranzitului intestinal, cat si la mentinerea greutatii in limite normale si la o nastere mult mai usoara. Este de ajuns sa mergi pe jos jumatate de ora sau sa faci exercitii usoare pe care ti le poate recomanda chiar medicul.

Continua sa folosesti creme si lotiuni anticelulitice si antivergeturi, sa-ti hidratezi pielea corespunzator si sa eviti vopsirea parului, recomandare valabila cel putin in primul trimestru de sarcina.