Prima lună din viața bebelușului

Prima lună din viața copilului este o adevărată experiență, atât pentru mămică, cât și pentru bebeluș. În această perioadă nou-născutul începe să se adapteze la mediul înconjurător și începe încetul cu încetul să capete mai multă forță și putere, simțurile încep să i se dezvolte și deja își creează niște prime tabieturi legate de somn și alimentație. Pentru orice mămică este esențial să cunoască cum se comportă bebelușul său în prima lună de naștere, astfel încât să știe ce să aibă în vedere. Iată așadar cum se comportă bebelușul în prima lună de naștere!

Dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului în prima lună de viață

În prima lună de viață a bebelușului, chiar dacă pare că micuțul doar doarme și mănâncă, el începe să-și dezvolte câteva abilități motorii esențiale. Încă din prima lună de viață, sistemul nervos al nou-născutului începe să se dezvolte, îi apar primele reflexe, reflexul de supt și reflexul Moro, acesta din urmă fiind reflexul de tresărire la stimuli vizuali, auditivi și tactili. De asemenea, se dezvoltă reflexul de a înghiți și cel faringian care nu-i permite să înghită cantități mari de lapte pentru a se îneca. Deși bebelușul nu-și poate susține gâtul, el reușește să și-l întoarcă în stânga și în dreapta. De asemenea, se poate observa că, dacă mămica îi pune un deget în palmă, micuțul va închide instinctiv pumnul. În prima lună de viață, bebelușul va elimina mucusul care i-a inundat plămânii în timpul sarcinii.

Creșterea și greutatea în prima lună de viață a bebelușului

Multe mămici se îngrijorează când observă că în primele două săptămâni de la naștere bebelușul începe să scadă în greutate. Acest aspect este perfect normal, bebelușii pierzând acum până la 10% din greutatea cu care s-au născut, însă începând cu a treia săptămână de viață, ei vor începe să ia în greutate. Până la finele primei luni de viață, bebelușii ar trebui să ia în greutate între 14 și 28 de grame pe zi.

Alăptarea bebelușului în prima lună de viață

Alimentația bebelușului în prima lună de viață va depinde foarte mult de tipul de lapte cu care este hrănit. Astfel, dacă este alăptat, frecvența meselor este de mai mare, nou-născutul având nevoie aproximativ 12 mese pe zi, cu alte cuvinte, trebuie alăptat la 2-3 ore. În schimb, dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf, numărul de mese scade la 6-8 pe zi. Punctăm că numărul de mese pe zi depinde foarte mult de nevoile alimentare ale nou-născutului, astfel că o mămică își poate da seama dacă bebelușul său este hrănit suficient dacă în 24 de ore acesta a udat minim 6 scutece. Bebelușul are nevoie de aproximativ 5-10 minute de supt constant la sân pentru a se sătura, însă există posibilitatea ca micuțul să prelungească șederea din plăcere.

Regurgitarea și eructația în prima lună de viață

Regurgitarea după masă este perfect normală și nu trebuie ca părinții să se îngrijoreze. Unii copii pot regurgita și dacă mănâncă cu poftă, însă nu este obligatoriu. În schimb, este recomandat ca micuțul să fie ajutat să eructeze după fiecare alăptat pentru că, odată cu laptele, poate ingera și aer și se poate balona. Diferența între regurgitare și vărsătură, în schimb, trebuie să fie un aspect pe care mămica să-l recunoască, în al doilea caz fiind nevoie de o vizită la medic. Punctăm că vărsăturile apar în cantități mari, cu jet, și nu au legătură cu programul de masă al bebelușului.

Simțurile bebelușului în prima lună de viață

Simțul olfactiv. Dintre toate simțurile, în prima lună de viață a copilului se dezvoltă cel mai mult simțul olfactiv. Astfel, bebelușul simte foarte bine mirosurile, în special pe cel al mamei sale și al laptelui.

Simțul vizual. La polul opus, văzul este cel mai slab dezvoltat simț în prima lună de la naștere. Bebelușul nu distinge foarte bine imaginile și poate vedea obiectele și persoanele doar dacă sunt la o distanță de maxim 20-30 de cm față de el. De aceea, atunci când este alăptat el vede sânul, însă pentru a vedea și chipul mamei trebuie ca aceasta să coboare aproape de chipul său. Acest prim contact vizual este important pentru stimularea simțului vizual. De asemenea, în prima lună de viață, bebelușul poate să facă diferite grimase, ba chiar să râdă, și este important ca și mămica să-i răspundă în aceeași tonalitate. Este foarte probabil să pară că în prima lună de viață a copilului acesta se uită cruciș, însă nu este ceva neobișnuit deoarece micuțul nu deține deocamdată controlul asupra ochilor. Dacă situația continuă și la vârsta de 3-4 luni, trebuie mers la medicul pediatru deoarece poate fi semn de strabism.

Simțul auditiv. Chiar dacă auzul nu este pe deplin dezvoltat în prima lună de viață a copilului, bebelușul este capabil să audă și să recunoască vocile părinților, fiindu-i familiare încă de când era în burtică. El poate tresări la când părinții vorbesc cu el și poate întoarce capul în direcția zgomotului.

Simțul gustativ. În prima lună de viață, bebelușul nu are papilele complet dezvoltate și nu poate face diferența între gustul amar, acru, sărat, însă recunoaște și îi place gustul dulce, acesta fiind gustul lichidului amniotic, dar și al laptelui matern cu care este obișnuit.

Pielea bebelușului în prima lună de viață

Bebelușul se poate naște cu anumite pete pe piele, cu bubiţe mici roşiatice sau cu bubițe albe, însă acestea vor dispărea cu timpul. În primele trei zile, pielea sa va fi în continuare protejată de  vernix, însă ulterior poate începe să se usuce. Cu toate astea, nu se recomandă folosirea produselor dure de îngrijire. Uleiurile de masaj nu sunt neapărat necesare în această perioadă decât dacă medicul pediatru le recomandă în urma unui consult dermatologic. În prima lună de la naștere, masajul bebelușului este mai mult o mângâiere, urmând ca apoi să devină absolut necesar.

Pielea bebelușului în prima lună de viață poate avea o tentă gălbuie care poate semnala prezenţa icterului, afecţiune care apare ca urmare a acumulării unei cantităţi mari de bilirubină în sânge. De asemenea, la bebeluşii hrăniţi cu lapte matern pielea poate fi mai colorată în primele 2-4 zile de la naştere, însă colorația dispare de regulă în primele 2 săptămâni. De asemenea, în prima lună de viață a copilului pot apărea dermatita seboreică neo natală și dermatita de scutec, dar și "crustele de lapte", însă părinții nu trebuie să se îngrijoreze deoarece sunt manifestări absolut normale la nou-născuți.

Somnul bebelușului în prima lună de viață

În primele luni de viață, micuțul va petrece foarte mult timp dormind, aproximativ 15-20 de ore pe zi, în reprize scurte de câte 1-3 ore.  Programul de somn este dezordonat acum, însă mămica poate începe să-i creeze o rutină în acest sens care-i va fi de mare folos atunci când va crește. Astfel, pe timp de zi bebelușul poate fi supus stimulilor exteriori, de exemplu lumina, zgomote ușoare, iar pe timp de noapte trebuie să i se asigure un mediu liniștit și întunecat. Acest aspect îl ajută pe micuț să facă diferența între zi și noapte și să-și creeze un ciclu de somn sănătos. Dacă în primele zile de viață tendința bebelușului este de a dormi încovoiat, asemănător cu poziția cu care era obișnuit în pântec, ulterior acesta va dormi pe spate, cu mâinile în lateralul corpului.

Plânsul în prima lună de viață a copilului

În prima lună de viață a bebelușului, dar și până la vârsta de 1 an, plânsul este singura formă de comunicare. Pe lângă somn și alăptat, bebelușul va plânge, în medie, aproximativ 3 ore pe zi. Atunci când bebelușul plânge înseamnă că îi este foame, are nevoie să fie schimbat, îl doare ceva sau îi este somn. La început va fi mai greu, însă cu timpul mămica va înțelege care-i sunt nevoile bebelușului. Este important de punctat că atunci când micuțul plânge, atingerile, mângâierile și vorbele mamei sunt esențiale. Contactul între pielea mamei și pielea bebelușului și vorbele de alint îi oferă siguranță și încredere copilului.

Dezvoltarea bebelușului în primele patru săptămâni de viață

 

Dezvoltarea bebelușului în prima săptămână de viață

În prima săptămână de la naștere, bebelușul stă treaz aproximativ 10% din timp. Alăptarea poate fi un proces mai anevoios până ce se va descoperi poziția agreată de bebeluș. În prima săptămână de viață, scaunul bebelușului poate fi maroniu spre negru, urmând să-și schimbe culoarea în funcție de alimentație. Astfel, dacă este alăptat, scaunul va avea culoarea gălbuie și consistența moale, în schimb dacă este hrănit cu lapte praf, culoarea este mai închisă, iar consistența mai solidă. Ceea ce trebuie avut în vedere acum este icterul fiziologic al bebelușului, care este mai comun la copiii alăptați. Dacă este vorba de o culoare a pielii mult prea închisă, este de preferat să se facă un control la medic.

Dezvoltarea bebelușului în a doua săptămână de viață

În continuare, bebelușul doarme 90% din timp, însă începe să tresară la stimulii exteriori, chiar dacă nu se trezește. Pot apărea primele grimase acum și plânsul se poate intensifica, în funcție de nevoile sale. Deja de acum bebelușul trebuie să doarmă pe spate, însă când este treaz este necesar să stea pe burtică, sub atenta supraveghere a mamei. Bebelușul va încerca să-și țină capul ridicat, iar această poziție îl ajută să-și întărească spatele și gâtul.

Dezvoltarea bebelușului în a treia săptămână de viață

Bebelușul începe să stea mai mult timp treaz și deja încep să se audă primele gângureli și pot apărea primele zâmbete. Totodată, acum pot apărea și colicii și în acest caz bebelușul va plânge mai mult, peste 3 ore pe zi, chiar și fără încetare. Oricât ar fi de exasperant, ceea ce o mamă poate face în acest caz este să-i fie aproape micuțului, să-l mângâie pe burtică, să-i pună comprese calde pe burtică și să-i vorbească calm, ba chiar să pună pe fundal muzică liniștitoare.

Dezvoltarea bebelușului în a patra săptămână de viață

Între a treia săptămână și a patra săptămână de viață nu se observă schimbări majore în dezvoltarea bebelușului. Cel mult, micuțul poate crește timpul în care stă treaz și poate începe să-și țină capul ridicat mai mult timp. De asemenea, de acum bebelușul poate fi scos afară, la aer, însă nu în zone aglomerate, poluate și zgomotoase.

Îngrijirea buricului bebelușului în prima lună de viață

Un aspect foarte important în prima lună de viață este îngrijirea buricului bebelușului. În timpul sarcinii, bebelușul se hrănește prin cordonul ombilical, iar imediat după naștere acesta se prinde cu o clemă și apoi se taie. Procesul nu este dureros, însă bontul ombilical trebuie supravegheat pentru a evita riscul de apariție a infecțiilor și hemoragiilor. Acesta se va usca și în primele 7-21 de zile va cădea. Este foarte important ca în această perioadă bontul ombilical să stea la aer, dezgolit, pentru a-i favoriza uscarea. Nu trebuie acoperit de scutec, nu trebuie grăbită desprinderea sa și este recomandat să se șteargă cu alcool la fiecare schimbare de scutec pentru a evita infecția. Atunci când bontul ombilical cade, poate apărea o sângerare ușoară, însă nu este motiv de alarmare.

Igiena bebelușului în prima lună de viață

Igiena bebelușului este foarte importantă nu doar în prima lună de viață, ci și ulterior. Referitor la băița bebelușului, există o serie de păreri pro și contra privind băița în primele trei zile de la naștere, motiv pentru care fiecare proaspătă mămică ar trebui să asculte sfatul medicului.

Băița bebelușului. Chiar dacă se va evita băița generală la început, nou-născutul trebuie spălat cu un material din bumbac moale umezit. Sunt părinți care spală nou-născutul în fiecare seară, însă este de preferat ca în prima lună de la naștere, băița bebelușului să se facă aproximativ de 2 ori pe săptămână. De preferat este ca apa să fie fiartă înainte pentru a se înlătura din duritate și potențialii microbii. Temperatura optima a apei pentru băița bebelușului este de 37-37,5 grade Celsius. Totodată, la fiecare schimbare de scutec, zona intimă trebuie spălată pentru a se evita apariția alergiilor, și acestea destul de comune în această perioadă.

Igiena ochilor bebelușului. Ochii pot elimina mucus, aspect care face ca pleoapele să se lipească. De aceea, este recomandat ca ochii să fie șterși cu un tampon steril umezit cu ser fiziologic, de la colțul extern al ochiului la cel intern. Totodată, trebuie efectuat masaj la colțul intern al ochiului pentru deblocarea canalului obstrucționat.

Igiena nasului bebelușului. Nasul bebelușului poate produce mucus în exces, însă nu este indicat a se folosi încă aspiratorul nazal, decât în cazul unei răceli și la recomandarea medicului pediatru. În acest moment, năsucul bebelușului poate fi curățat cu un material moale și umezit.

Igiena urechii bebelușului. Urechea nou născutului va elimina singură ceara și este necesar doar ca mămica să o șteargă în exterior cu un material umed. În niciun caz nu se vor folosi bețișoare pentru curățarea urechilor, acestea putând răni bebelușul. De asemenea, tot cu un material umed se poate șterge și partea din spatele urechii.

Igiena intimă a bebelușului. În prima lună de la naștere este posibil ca organele genitale atât ale fetițelor, cât și ale băiețeilor să fie mai umflate ca urmare a hormonilor care au pătruns prin placentă. Este important ca zona intimă să fie spălată cu multă atenție, în special în cazul băiețeilor, aceștia având nevoie și de decalotare. Acest proces este de durată și nu trebuie forțat, ci doar curățat pentru îndepărtarea secrețiilor care se acumulează. Totodată, este foarte probabil ca un testicul să nu coboare în scrot încă de la început. Acest aspect trebuie urmărit pentru că dacă nu se petrece în primele 6 luni de la naștere va fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Camera bebelușului. Camera bebelușului trebuie aerisită zilnic, iar temperatura ideală este de 20-22 grade Celsius. De asemenea, este important ca aerul să nu fie uscat în camera bebelușului, acesta uscându-i și iritându-i căile respiratorii. Pentru că bebelușul în prima lună de viață își reglează mai greu temperatura corpului, este necesar să fie învelit corespunzător și extremitățile să-i fie acoperite.