Tulburarile de somn ale bebelusului. Cauze si remedii

Tulburarile de somn ale bebelusului. Cauze si remedii Tulburarile de somn ale bebelusului. Cauze si remedii

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Problemele legate de somn ale bebelusilor sunt frecvente si, pana la un anumit punct, chiar normale. Faptul ca parasesc mediul initial, uterul, locul in care se simteau in siguranta, le creeaza mici stari de neliniste, insa acestea, cu o atentie adecvata din partea mamei, dispar rapid. Totusi, este important sa se faca diferenta intre un somn normal si un somn cu probleme care poate afecta sanatatea micutului.

Se evidentiaza doua mari tulburari de somn la bebelusi: parasomniile si disomniile. Pe langa acestea insa, pot exista o serie de alti factori care sa induca probleme cu somnul, dar nu la fel de grave. Un real pericol este sindromul mortii subite.

Disomniile

Disomniile sunt acele tulburari de somn care-i afecteaza calitatea, cantitatea si ritmul, aici fiind incluse si insomniile. Cel mai des intalnita forma de disomnie la bebelusi este apneea obstructiva de somn, o forma similara apneei de somn cu care se confrunta adultii. Aceasta se manifesta la copii prin respiratie pe gura si sforait continuu si are ca repercusiuni dezvoltarea deficitara.

Remediu: Apneea obstructiva de somn este cauzata de inflamarea amigdalelor, prin urmare, solutia cea mai eficienta pentru tratarea sa este inlaturarea acestora.

Parasomniile

Parasomniile sunt tulburari de somn care insa pot aparea dupa varsta de 18 luni si se manifesta prin somnambulism sau somnilocvie (vorbitul in somn), numita si teroare de somn.

Remediu: In copilarie, acestea pot fi cauzate de cosmaruri, spasme, insa nu sunt neaparat periculoase, avand in vedere ca dispar, in mare parte, odata cu cresterea.

Sindromul mortii subite a sugarului

Sindromul mortii subite este cea mai grava tulburare de somn survenita in cazul bebelusilor cu varsta pana intr-un an. Cu toate ca este rar intalnita, ramane principala cauza a decesului in randul sugarilor. Din pacate, nu se cunosc cauzele, insa se presupune ca exista factori de risc care ar predispune copilul la acest sindrom. In aceasta categorie intra nasterea prematura, greutatea scazuta la nastere, expunerea bebelusului la fumul de tigara si nasterile multiple ale mamei. Se considera a fi o disfunctie a creierului care nu este capabil sa controleze respiratia si temperatura corpului in primele luni de viata. Sindromul mortii subite a sugarului apare cu o frecventa mai mare in timpul iernii si la bebelusii de sex masculin.

Remediu: Din pacate, nu exista nici simptome si nici remedii in cazul sindromului mortii subite a sugarului. Insa, pentru evitarea sufocarii, este indicat ca bebelusul sa fie pus intr-o pozitie de somn corecta. Recomandata este pozitia culcat pe spate si inlaturarea obiectelor din jurul sau.

Colicile

Colicile sunt o cauza importanta, dar nu grava, a tulburarilor de somn ale bebelusului. Acesta este motivul pentru care, in primele 3 luni, cei mai multi copii nu dorm. Nu reprezinta o problema de sanatate, insa se manifesta prin plans si stari de agitatie care impiedica relaxarea si adormirea micutului.

Remediu: Cum colicile nu au un tratament anume, este important ca mamica sa-i acorde toata atentia necesara bebelusului. Masajul si distragerea atentiei celui mic pot fi un remediu eficient.

Alimentatia

Alimentatia joaca un rol important in calitatea somnului micutilor. Este demonstrat faptul ca sugarii care nu sunt alaptati pe cale naturala dorm mai bine, deoarece laptele matern se digera mai repede si intervine foamea, iar cand un bebelus o resimte, se trezeste si incepe sa planga. De asemenea, evita varianta suzetei, cel putin pe timpul noptii, caci daca o pierde, va avea un motiv in plus sa planga.

Remediu: Hraneste-l cat mai aproape de ora obisnuita de culcare.

Remedii pentru un somn mai bun

Este important ca parintii sa evite somnul haotic al bebelusului si sa-i stabileasca o rutina de somn cat mai curand. De asemenea, diversificati activitatile de dinainte de culcare si in timpul noptii nu va grabiti sa-i acordati atentie chiar de la primele scancete. Este posibil sa adoarma inapoi singur.

Text: Madalina Manole