Alimente sanatoase care contin Omega-3

Alimente sanatoase care contin Omega-3 Alimente sanatoase care contin Omega-3

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Acizii grasi Omega-3 sunt nutrienti indispensabili organismului uman, considerati acizi grasi esentiali polinesaturati. Acestia nu pot fi produsi in corp si este necesara asimilarea lor din alimentatie sau din suplimentele alimentare. Pentru adultii sanatosi, medicii recomanda consumul a 7-10 grame de Omega-3 pe saptamana sau 2,2 grame pe zi pentru femei si 2,4 grame pe zi pentru barbati.

Din pacate, studiile au evidentiat un consum zilnic de Omega-3 cu mult sub medie, aproximat la 0,4 grame pe zi. Acest fapt intamplat pe o perioada foarte lunga de timp aduce cu sine dereglari si sensibilizari in organism si, implicit, poate fi o cauza indirecta in aparitia anumitor probleme de sanatate.

Beneficiile consumului de Omega-3

Consumul regulat de Omega-3 aduce numeroase beneficii organismului. In primul rand, acesti acizi grasi esentiali au actiune antiinflamatoare si contribuie la regenerarea si protectia celulara, reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, contribuie la scaderea colesterolului „rau” si a tensiunii marite, imbunatatesc functia cognitiva si stimuleaza activitatea cerebrala. De asemenea, studiile au demonstrat ca Omega-3 este benefic in prevenirea diabetului si a bolii Alzheimer si in alungarea starilor depresive si anxioase. Pe de alta parte, consumul de acizi grasi Omega-3 contribuie la intarirea si regenerarea parului si unghiilor, dar si la intretinerea pielii.

Surse naturale de Omega-3

  • Peste, fructele de mare si alge marine. Pestele este principala sursa de Omega-3 a organismului, in special somonul, pastravul, tonul alb, macroul si sardinele proaspete. De asemenea, fuctele de mare si algele marine contin o cantitate importanta de Omega-3 si, in plus, sunt sursa esentiala de fier. Se recomanda ca aceste alimente sa fie consumate de cel putin doua ori pe saptamana.
  • Uleiurile vegetale de rapita si soia. Pentru un aport suficient de Omega-3 ar trebui sa introduceti in meniul zilnic uleiul vegetal de rapita si de soia. Acestea se pot folosi atat in salate, cat si in preparatele gatite termic. Atentie! Uleiul de floarea-soarelui nu contine acizi grasi esentiali Omega-3.
  • Legumele. Cu toate ca nu se regasesc in prea multe soiuri vegetale, exista totusi cateva legume care contin Omega-3 din abundenta. Acestea sunt spanacul, cea mai importanta sursa vegetala de Omega-3, broccoli, conopida, varza, gulie si anumite leguminoase, ca fasolea sau mazarea. In plus, consumul acestora aduce organismului si cantitatea necesara de fibre de care acesta are nevoie pentru o functionare corecta si o digestie buna.
  • Fructele. Gama fructelor bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 este destul de restransa, insa, nu trebuie ignorata. Introduceti in meniul zilnic avocado, banane, zmeura, capsune, afine, mango, piersici si ananas. Nu uitati ca acestea sunt extrem de bogate in vitamine si minerale si ofera rezistenta sistemului imunitar.
  • Nucile si semintele de in. Nucile, fisticul, migdalele, alaturi de semintele de in si dovleac sunt surse importante de Omega-3. De retinut ca uleiul de nuci si semintele de in ofera cea mai mare cantitate din acest minunat acid gras.

De retinut! Prepararea termica a alimentelor nu are capacitatea de a distruge acizii grasi Omega-3.

Suplimente alimentare pe baza de Omega-3

Persoanele care sufera de deficit de Omega-3 pot prezenta simptome ca: depresie, piele uscata si iritata, par degradat, unghii fragile, oboseala generala, dureri articulare si lipsa de concentrare. De asemenea, in anumite afectiuni ca diabetul zaharat tip 2 sau bolile cardiovasculare este, de obicei, nevoie de un aport mult mai mare de Omega-3, care trebuie stabilit de medic. Daca nu reusiti sa va luati doza necesara de Omega-3 din alimentatie, atunci cea mai buna si eficienta metoda este administrarea de suplimente naturale pe baza de Omega-3. In aceasta categorie, primul loc va fi intotdeauna ocupat de suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste, acestea dovedindu-se cele mai eficiente la acest capitol.

Specialistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 forte si Naturalis Omega 3-6-9 vegetal.  

Text: Madalina Manole