Ce este important sa stii despre fosfor?

Ce este important sa stii despre fosfor? Ce este important sa stii despre fosfor?

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

fosfor-alimente

Fosforul este un mineral esential fara de care omul n-ar putea trai. Acesta se gaseste in fiecare celula a corpului uman, fiind al doilea cel mai abundent macroelement, dupa calciu, si unul dintre cele 16 minerale esentiale. Fosforul reprezinta aproximativ 1 la suta din greutatea totala a corpului.

Principalul rol al fosforului este de a forma si mentine oasele si dintii la un nivel sanatos. Are, de asemenea, o functie majora in crearea ADN-ului si ARN-ului (elementele genetice ale corpului). In acest fel, celulele si tesuturile sunt intretinute, refacute si inlocuite corespunzator pe masura ce imbatranesc.

Fosforul este un element important si pentru ritmul cardiac, metabolism (transformarea caloriilor si oxigenului in energie), contractia musculara si transmiterea semnalelor nervoase. Fosforul este, de asemenea, considerat un macromineral (alaturi de calciu, sodiu, magneziu, potasiu, clorura si sulf). Acest lucru inseamna ca organismul are nevoie de mai mult fosfor decat, de exemplu, de fier si zinc.

Acest mineral poate fi obtinut cel mai simplu din hrana. Exista o multime de alimente bogate in fosfor, cum ar fi ouale sau lactatele. Lista de alimente bogate in fosfor cuprinde si cartofii sau fructele uscate.

 

Cuprins:

Despre fosfor - informatii generale

Fosfor: prezenta si functiile lui in corp

Alimente bogate in fosfor

Simptomele excesului de fosfor

Simptomele deficitului de fosfor

 

Despre fosfor - informatii generale

Fosforul este un mineral vital, la fel ca fierul sau potasiul. Cuvantul "fosfor" provine din grecescul “phosphorus”, care inseamna “aducator de lumina”. Sub forma de medicament sau supliment, acest mineral poarta denumirea de fosfat.

Fosfor: prezenta si functiile lui in corp

Acesta joaca un rol important in mentinerea unei bune stari de sanatate, deci este un element esential al alimentatiei. Una dintre sarcinile sale principale este de a ajuta la formarea unor oase si dinti puternici si sanatosi. Ati putea crede ca aceasta este treaba calciului. Insa calciul are nevoie de fosfor pentru a face acest lucru.

De asemenea, fosforul ajuta la functionarea corecta a nervilor si muschilor si mentine pH-ul din sange la un nivel echilibrat. Pe langa toate acestea, corpul are nevoie de fosfor pentru a transforma grasimile, carbohidratii si proteinele in energie.

Acest mineral lucreaza din greu in fiecare dintre trilioanele de celule din corpul vostru chiar in acest moment.

Osteoporoza

In proportie de 85%, fosforul din organismul uman este stocat in oase. Restul circula liber prin sange pentru a sustine alte functii biologice. Fosforul lucreaza impreuna cu calciul pentru a forma oase si dinti puternici. In organism, aceste minerale sunt transformate in fosfat de calciu care intareste oasele.

In plus, fosforul regleaza cantitatea de calciu din organism si cantitatea excretata in urina. In acest fel este prevenita depunerea excesului de calciu in vasele de sange, ceea ce poate creste riscul de ateroscleroza.

Infectii urinare

Unii medici prescriu uneori suplimente cu fosfat pentru a ridica nivelul de aciditate din urina. In trecut, specialistii credeau ca acest lucru poate ajuta la tratarea anumitor infectii urinare sau la prevenirea formarii de pietre la rinichi. Lucrurile s-au schimbat dupa ce, in urma unor studii recente, s-a constatat ca acest lucru nu mai este valabil.

Potrivit unui studiu publicat in 2015 in Journal of Biochemical Chemistry, urina cu un pH ridicat (ceea ce inseamna ca este mai putin acida) a avut o actiune antimicrobiana mai puternica decat urina cu pH-ul scazut / aciditate ridicata.

Infectiile urinare sunt mai frecvente la femeile diagnosticate cu hipercalcemie (un nivel mare al calciului in sange), deoarece calciul in exces a favorizat dezvoltarea bacteriana. Suplimentele cu fosfat pot ajuta la inversarea acestui risc. Fosfatul se poate lega de calciul liber circulant, eliminandu-l in materiile fecale.

Alimente bogate in fosfor

Exista o multime de alimente bogate in fosfor. De fapt, majoritatea alimentelor contin acest mineral. Printre sursele excelente de fosfor se numara alimentele bogate in proteine, cum ar fi:

- carnea de porc si de pasare

- carnea de peste

- laptele si alte produse lactate

- ouale

alimente-peste-oua-seminte

Alte alimente bogate in fosfor

Dar fosforul se gaseste si unele surse alimentare care nu contin proteine. Printre aceste alimente bogate in fosfor se numara:

- cartofii

- fructele uscate

- usturoiul

- bauturile carbogazoase (acidul fosforic este utilizat pentru a produce carbonatarea acestor bauturi)

Alimente bogate in fosfor – cerealele integrale

Fosforul se gaseste in cantitati mai mari in painea din cereale integrale decat in cea produsa din faina alba.

Simptomele excesului de fosfor

Excesul de fosfat poate fi toxic pentru organismul uman. O cantitate prea mare de acest mineral poate provoca diaree, dar si intarirea organelor si a tesuturilor moi.

De asemenea, daca fosforul este la un nivel prea mare, poate fi afectata capacitatea organismului de a folosi in mod eficient alte minerale, precum calciul, fierul, zincul si magneziul. In plus, exista riscul ca fosforul sa formeze, impreuna cu calciul, depuneri de minerale in muschi.

Cu toate acestea, astfel de situatii sunt extrem de rare. De obicei, hiperfosfatemia se dezvolta numai la persoanele cu probleme renale sau la cele care au probleme cu reglarea calciului din sange.

Simptomele deficitului de fosfor

De obicei, deficitul este insotit de hipofosfatemie (un nivel scazut al fosfatului din sange). Aceasta problema poate afecta fiecare sistem de organe ale corpului si poate provoca slabiciune musculara, dureri osoase, convulsii, fracturi si insuficienta respiratorie. Spre deosebire de anumiti micronutrienti, corpul nu poate produce de unul singur acest mineral. Acesta trebuie obtinut din alimente si, in functie de situatie, din suplimente alimentare (fosfatul este forma medicamentoasa a fosforului).

Persoanele care au nevoie de mai mult fosfor sunt cele care iau insulina pentru a-si regla glicemia. Situatia este similara si pentru cei care consuma alcool in exces. Nivelul fosforului din organism poate fi redus si de alte medicamente, cum ar fi:

- unele antiacide

- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)

- unele diuretice

- corticosteroizi

- unele medicamente anti-convulsii

Persoanele care sufera de diabet sau care iau oricare dintre medicamentele mai sus mentionate ar trebui sa cunoasca simptomele de hipofosfatemie. Aceste simptome sunt:

- probleme de respiratie

- iritabilitate

- pierderea poftei de mancare

- dureri articulare

- confuzie

- oboseala

- dureri osoase

- dezechilibre electrolitice

In cazuri rare, fosforul in cantitati extrem de mici poate duce la coma sau la alte complicatii care pun viata in pericol.

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/phosphorus-health-benefits-4589810

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-is-phosphorus#1

https://www.healthline.com/health/phosphorus-in-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325623