Ce sa mananci pentru un Paste sanatos, fara sa te ingrasi

Ce sa mananci pentru un Paste sanatos, fara sa te ingrasi Ce sa mananci pentru un Paste sanatos, fara sa te ingrasi

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

De Paste, familia te indeamna sa iti umpli in permanenta farfuria, sa „gusti” din toate bunatatile, ca doar e sarbatoare. Dar, pentru un Paste sanatos este esential sa iti stabilesti propriile reguli, astfel incat sa te poti bucura de aceasta sarbatoare, dar cu grija.

Ouale, drobul, ciorba de miel sau dulciurile traditionale, in exces, sunt bombe calorice. Anticipeaza starea de tristete pe care o vei avea cand te vei urca pe cantar si consuma cu moderatie, indiferent de „incurajarile” celor din jur.

Cum alegi produsele pentru masa de Paste

Daca de obicei alegi ouale cele mai mari, sfatul nostru este ca pentru masa de Paste sa alegi oua de dimensiuni mai mici. Astfel, chiar daca vei consuma mai mult, scazi sansele unei toxiinfectii alimentare. Ai grija la carne, indiferent de tip, sa alegi din cea cu mai putina grasime. Nu cumpara dulciuri multe si nu uita ca apa plata este de baza, nu bauturile alcoolice si sucurile dulci. Raionul de fructe si legume este prietenul tau cel mai bun.

Un meniu apetisant si sanatos de Paste

Ciocneste cate oua vrei, dar…

… nu manca mai mult de doua oua fierte la masa de Paste! Nu te simti obligat sa mananci un ou de fiecare data cand ciocnesti cu cineva, excesul poate transforma o masa in familie intr-o vizita la spital. Nu manca ouale fierte de cateva zile si pe care le tii pe masa din sufragerie. Acelea au doar rol decorativ!

1. Este drobul sanatos?

Poate ca nu stiai, dar drobul, preparat corect, este cel mai sanatos aliment de pe masa de Paste, in afara salatelor. Regula de baza este ca verdeturile nu se calesc, iar organele se fierb, nu se prajesc. Daca vrei sa fie totul si mai sanatos, schimba organele de miel cu carne de curcan sau cu pieptul de pui.

2. Ciorba de miel

Poate parea ciudat, dar foarte multi nutritionisti spun ca acest preparat traditional este prea greu pentru stomac, capul de miel neavand proprietatile nutritionale ale carnii de miel. Puneti bors in ciorba, cat mai multe verdeturi (morcov, fire de ceapa si usturoi verzi, o legatura de stevie, praz, loboda, leurda, stevie si/sau leustean), pentru a face ciorba mai gustoasa, dar si mai sanatoasa. Consumati cu moderatie.

3. Friptura de miel cu salata verde

Nelipsita de mesele romanilor friptura de miel poate fi un aliat sau un dusman al sanatatii tale. In primul rand, nu praji in ulei carnea de miel. O poti prepara pe gratar sau inabusita, pentru a-i pastra proprietatile. Ca garnitura, in niciun caz nu folosi cartofi, combinatia nefiind una benefica pentru sanatatea ta. Serveste friptura cu spanac, cu o salata mare in care poti pune, dupa gust cat mai multe legume verzi de sezon, pune un pic de ulei de masline si lamaie.

4. Mai multe fructe, mai putine dulciuri

Incearca sa mananci cat mai putin cozonac, ciocolata sau pasca si inlocuieste-le, pe cat posibil, cu fructe proaspete. Altfel, dupa masa de Paste, vei avea un mic conflict cu cantarul.

5. Ai grija cat alcool consumi

Tot traditional, masa de Paste abunda in bauturi alcoolice. Bea un pahar de vin, nu inainte de masa, si nu face excese.

6. Dupa o masa copioasa…

… iesi la plimbare. Nu doar ca te va ajuta la digestie, dar vei da jos si cateva calorii. Poti alerga in parc sau poti doar sa te plimbi, ideea este sa te misti. 

Distractie placuta si un Paste sanatos! (Slabsaugras.ro)