Dieta de vara: ce mancam si ce bem cand e foarte cald afara

Dieta de vara: ce mancam si ce bem cand e foarte cald afara Dieta de vara: ce mancam si ce bem cand e foarte cald afara

Ultima actualizare: 2 august 2022

Dieta de vara

In zilele fierbinti ale verii, organismul nostru este turat la maximum, pentru a face fata caldurii excesive, umiditatii sau, dimpotriva, unui ambient prea uscat, precum si diferentelor mari de temperatura din spatiile cu aer conditionat si exterior. De aceea, este esential sa ne adaptam regimul alimentar, astfel incat sa-l sustinem, nu sa-l suprasolicitam.

Pentru a evita disconfortul digestiv, vara e cazul sa ne reconsideram anumite obiceiuri alimentare. Vom renunta la produsele cu densitate calorica mare, la semipreparate, prajeli, mezeluri, mici si carnati, mancaruri cu sosuri „grele”, junk si fast-food. In schimb, vom include mai des fructe si legume proaspete, verdeturi, leguminoase, cereale integrale si lactate, precum kefirul, laptele batut, iaurtul natural si urda. Branza de burduf, cascavalul, branza Brie, gorgonzola si Roquefort sunt delicioase, dar pot contine mai multe grasimi decat o friptura consistenta. De aceea, mai bine asteptam toamna pentru a ne bucura de ele. De asemenea, e obligatoriu cel putin sa incercam sa adaugam mai putina sare in mancare, intrucat aceasta da peste cap echilibrul lichidelor in organism, favorizand retentia de apa.


Supele, optiunea ideala

Fie ca le spunem, pentru un plus de chic, gazpacho sau velouté, supele-crema reci sau, cel mult, caldute ar trebui sa se regaseasca in topul preferintelor noastre culinare. Si asta pentru ca sunt hidratante, hranitoare, pline de fibre si, foarte important, se gatesc simplu si repede. Putem folosi o gama variata de legume crude sau fierte pentru prepararea lor: rosii, mazare verde, broccoli, telina, dovlecei, morcovi etc. Sunt savuroase in orice combinatie si nici nu contin prea multe calorii, ceea nu-i deloc un aspect de neglijat, mai ales acum cand suntem cu ochii pe cantar.

Si carne, dar slaba si nu fierbinte

E adevarat, carnea se digera mai greu, dar pentru ca este o sursa excelenta de proteine, de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona corespunzator, n-ar fi rau sa ramana in meniu. Cu anumite conditii insa: indiferent ca-i de pasare, vita sau porc, ea trebuie sa aiba cat mai putina grasime. In cazul pestelui, lucrurile sunt putin mai relaxate din acest punct de vedere. Ba chiar e indicat sa consumam pesti grasi, precum somon, macrou, sardine, ansoa, hering sau pastrav, pentru aportul pretios de acizi polinesaturati Omega-3, cu rol vital in protectia inimii si a sistemului nervos central. Si pentru ca vara nu-i tocmai o idee buna sa mancam carnea aburinda, e recomandat sa gatim carnea din timp si s-o lasam sa se raceasca inainte de a o servi, alaturi de o generoasa salata de verdeturi. 

Sucurile carbogazoase, de pus la index

In ciuda perceptiei generale, racoritoarele acidulate nu numai ca nu-s prietenoase cu sanatatea si silueta, dar nici nu astampara setea. Dimpotriva, dupa consumul unei bauturi carbogazoase dulci, senzatia de sete se intoarce mult mai repede decat dupa ce bei un pahar cu apa. Daca va numarati printre persoanele carora apa plata li se pare plictisitoare, preparati-va o carafa mare cu limonada cu un dram de sirop de menta sau grenadine: nu va mai fi apa simpla, va avea un pic de culoare si gust si va fi mult mai putin daunatoare decat bauturile carbogazoase. Aceasta poate fi si o buna ocazie de a reduce consumul lor sau chiar pentru a va dezobisnui de ele.

Rece, dar nu foarte

Pentru ca e extrem de cald si transpiram mai mult decat de obicei, avem tendinta de a ne racori cu alimente si bauturi mult prea reci, de la frigider. In momentul in care ingeram ceva foarte rece, organismul va suferi un soc termic si va activa mecanismele de termoreglare, pentru a incalzi respectivul continut. Drept rezultat, va produce caldura interna. Or, fix de ea incercam sa scapam! Mai mult, acest tip de consum ne „ingheata” papilele gustative, ceea ce perturba semnalele trimise creierului. Astfel, desi pentru moment, ne vom simti de minune, in realitate, corpul, fiind bulversat, nu va reusi sa se hidrateze asa cum trebuie.