Top 5 legume ideale ale primaverii

Top 5 legume ideale ale primaverii Top 5 legume ideale ale primaverii

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Primavara este anotimpul ideal pentru a ne rasfata organismul cu o portie de sanatate, iar legumele de sezon sunt cei mai buni aliati. Avand in vedere ca in sezonul rece alimentatia este bazata cu precadere pe proteine si carbohidrati, iar vremea favorizeaza sedentarismul si, implicit, incetineste metabolismul, tranzitia de la iarna la primavara poate deveni un adevarat cosmar pentru organism daca nu-l sustinem din exterior printr-o alimentatie sanatoasa.

Beneficiile legumelor de primavara

Legumele si verdeturile de primavara s-au dovedit a face adevarate minuni pe toate planurile si, in plus, sunt la indemana tuturor si foarte accesibile la pret. Acestea, fiind sarace in calorii, dar bogate in fibre si clorofila, sunt recomandate in curele de detoxifiere, sustinand digestia si regland tranzitul intestinal. De asemenea, legumele si verdeturile de sezon sunt un adevarat izvor de vitamine, minerale si antioxidanti, calitati care le recomanda pentru sustinerea si intarirea sistemului imunitar.

Urzici

Urzicile se afla in topul verdeturilor de primavara datorita concentratiei ridicate de aminoacizi esentiali, vitaminele A, cele din grupul B, C, K si E, calciu, potasiu, fier si magneziu. Acestea au rol detoxifiant si antiinflamator, combat diareea, regleaza tranzitul intestinal, accelereaza metabolismul si au efect diuretic. De asemenea, consumate regulat, urzicile inlatura anemia, curata si fluidifica sangele.

Leurda

Leurda contine trei dintre cele mai importante minerale, potasiu, magneziu si calciu, dar si fibre alimentare, avand rol tonic pentru sistemul cardiovascular, rol detoxifiant, depurativ, diuretic si hipocolesteroleminat pentru organism. In plus, contine, asemenea usturoiului, alicina, o substanta cu rol antiviral, antibacterian si imunostimulator.

Salata verde

Salata verde contine betacaroten, vitaminele B, C, D si E, dar si saruri minerale importante, arsenic, zinc, iod, cupru si fosfor, avand rol remarcabil in sustinerea imunitatii organismului. In plus, gratie continutului de peste 90% apa, salata verde regleaza tranzitul intestinal si favorizeaza digestia alimentelor, fiind aliat de baza in curele de detoxifiere. Pe de alta parte, este un sedativ excelent, consumata seara, induce relaxarea si imbunatateste calitatea somnului.

Spanac

Spanacul se remarca printre verdeturile de primavara datorita concentratiei remarcabile de fier, calciu, acid folic, vitaminele E si K, fiind recomandat atat persoanelor care sufera de anemie sau se afla in covalescenta, cat si femeilor insarcinate. Totodata, spanacul are rol anticancerigen, regleaza nicelul hormonal, lupta impotriva stresului oxidativ, combate depresia si este un bun calmant al sistemului nervos.

Ridichi

Ridichile fac parte din categoria alimentelor imunostimulatoare cu rol anticancerigen. Acestea sunt bogate in vitamina C, vitamina B6, riboflamina, acid folic, potasiu, dar si minerale de top ca magneziu, cupru, zinc, fier si calciu. In plus, sunt sarace in calorii si au un continut ridicat de fibre si apa. Ridichile previn infectiile respiratorii, amelioreaza astmul, sustin functia hepatica si urinara, refac flora intestinala si imbunatatesc digestia, combat anemia si sunt recomandate in curele de detoxifiere.