CATENA sustine Les Films de Cannes a Bucarest IX

CATENA sustine Les Films de Cannes a Bucarest IX CATENA sustine Les Films de Cannes a Bucarest IX

Ultima actualizare: 18 octombrie 2018

Incepand cu 19 octombrie si pana pe 28 octombrie 2018, la Bucuresti se vor desfasura proiectiile festivalului Les Films de Cannes à BucarestCatena este sponsor traditional al acestui proiect cultural initiat in 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.

 

Deschiderea oficiala cu un laureat cu doua premii Oscar

Les Films de Cannes à Bucarest 2018 se va deschide cu acelasi film care a deschis si festivalul de la Cannes – Everybody Knows. Lungmetrajul cu  Penélope Cruz si Javier Bardem, in rolurile principale apartine singurului regizor laureat cu doua premii Oscar pentru cel mai bun film strain. Asghar Farhadi. 

Festivalul ii dedica acestuia o sectiune retrospectiva, ce cuprinde si filmele About Elly (2009) si A Separation (2012) - primul film de Oscar, la finalul caruia regizorul va sustine un masterclass. 

Tot in cadrul festivalului, spectatorii vor mai putea sta de vorba cu regizorul coreean Lee Chang-dong, castigatorul premiului criticii FIPRESCI pentru filmul Burning. Marin Karmitz, va participa la o discutie cu publicul ce va preceda proiectia filmului Coup pour coup in regia autorului nascut la Bucuresti.

Les Films de Cannes à Bucarest anunta inca patru realizatori care vor veni la Bucuresti: regizorul si scriitorul francez Guillaume Nicloux , regizoarea debutanta Zsófia Szilágyi va prezenta lungmetrajul premiat One Day, regizorul Jean-Bernard Marlin va discuta despre lungmetrajul de debut Shéhérazade, iar regizoarea belgiana de origine romana Marta Bergman, va prezenta proiectia Seule a mon mariage, lungmetraj filmat partial in Romania.

 

Filme romanesti printre Avanpremierele toamnei

Vor fi prezentate si avanpremierele romanesti ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo, iar acum urmeaza sa isi inceapa aventura pe ecranele romanesti.

„Les Films de Cannes à Bucarest isi propune sa sprijine concret, incepand cu aceasta editie, distributia de film romanesc sau in limba romana prin acordarea unui suport de distributie in valoare de 5000 de euro” – a spus regizorul Cristian Mungiu, directorul festivalului.

Filmul castigator va fi ales de catre publicul care este invitat sa-si exprime preferintele prin vot, la finalul proiectiilor si va fi anuntat in cadrul ceremoniei de inchidere a festivalului.

 

Cele opt proiectii sunt:

Un om la locul lui, regia Hadrian Marcu

Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (protagonista, Andra Guti - Premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno)

Beautiful Corruption, o productie Republica Moldova, regia Eugen Damaschin

Distanta dintre mine si mine, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoara

Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera in acest an la Berlinala - Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo,

Dragoste 1: Caine, regia Florin Serban

Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, castigator al Ursului de Aur la Berlin

Tot in cadrul acestei sectiuni are loc si proiectia in premiera in festival a unui film 3D – My Life Rehearsed in One Leg, regizat de Bogdan Mustata, care a debutat cu scurtmetrajul O zi buna de plaja, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, in 2008.

 

Evenimentul se va desfasura in mai multe sali din Bucuresti - Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, CINETic, Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, dar si in alte orase din tara, precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi.