Influenta obezitatii asupra riscului de osteoporoza

Influenta obezitatii asupra riscului de osteoporoza Influenta obezitatii asupra riscului de osteoporoza

Ultima actualizare: 22 februarie 2024

Obezitatea si osteoporoza au devenit probleme de sanatate cu impact global, iar prevalenta lor continua sa creasca. Influenta obezitatii asupra riscului de osteoporoza este o problema complexa si inca nu este pe deplin inteleasa. Istoric, specialistii au considerat ca obezitatea protejeaza pacientul de osteoporoza. Cu toate acestea, exista studii care provoaca aceste idei. De exemplu, desi se crede ca persoanele cu kilograme in exces au o mai buna densitate osoasa, tot aceste persoane au un mai mare risc de a dezvolta diabet de tip 2 sau boala cronica a rinichiului, care pot fi factori de risc pentru osteoporoza. Prin urmare, in urma dezvoltarii acestei boli, calitatea oaselor scade, iar riscul de fracturi creste. Asadar, daca va intrebati daca obezitatea poate conduce la osteoporoza, veti afla informatii complete in acest articol.

Farmacistii Catena recomanda KiloSlim Gold, un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obţinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu conţine calorii.

Definitie osteoporoza si obezitate

Pentru a intelege mai bine cauzalitatea dintre obezitate si osteoporoza, este important sa intelegeti cat mai bine acesti termeni. Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos care se dezvolta atunci cand densitatea minerala osoasa si masa osoasa incep sa scada, sau atunci cand apar schimbari in calitatea si structura oaselor. Prin urmare, o persoana care are osteoporoza are un risc ridicat de fracturi. Fractura de sold este cea mai des intalnita problema atunci cand aveti osteoporoza.

Pe de alta parte, obezitateae este definita ca o acumulare excesiva si anormala de grasime care poate conduce la riscuri pentru sanatate. Stabilirea diagnosticului de obezitate este determinate in functie de indicele de masa corporala. Atunci cand acesta este intre 25 si 30, veti fi considerat supraponderal. In cazul in care depaseste 30, veti fi considerat obez.

Farmacistii Catena recomanda ApetitSlim de la Naturalis, un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr).

Relatia dintre obezitate si osteoporoza

Relatia de cauzalitate dintre obezitate si osteoporoza este inca un subiect foarte controversat in lumea medicala. Conform studiilor efectuate, peste 20% dintre decese apar in urma interventiilor chirurgicale din zona soldului. De asemenea, fracturile de sold, reprezentand unul dintre riscurile pe care le genereaza osteoporoza, pot afecta calitatea vietii si creste riscul de deces in cativa ani de la eveniment. Obezitatea creste riscul de deces in urma unei fracturi de sold. Un studiu recent a aratat ca persoanele cu varsta sub 75 de ani care erau obeze si au avut o fractura de sold au avut un risc mai crescut de a muri in 30 de zile de la interventia chirurgicala.

In plus, desi in mod istoric s-a crezut ca obezitatea ajuta oasele sa se intareasca, cercetarile recente incep sa arate contrariul. Desi densitatea osoasa poate creste atunci cand aveti kilograme in plus, obezitatea poate provoca si alte probleme de sanatate care afecteaza si sistemul osos si pot conduce la osteoporoza. De exemplu, obezitatea poate conduce la aparitia anumitor boli cronice, cum ar fi boala cronica de rinichi, care pot compromite sanatatea oaselor.

LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana).

Cum afecteaza obezitatea densitatea osoasa

La fel ca si alte tesuturi din organism, sistemul osos raspunde la activitatea fizica. Atunci cand suferiti de obezitate, efectuarea exercitiilor fizice este dificila. Prin urmare, nu veti putea acumula masa osoasa si nici nu veti putea intari sistemul osos. Pe de alta parte, un stil de viata sedentar, provocat de obezitate, reduce riscul de cazaturi si implicit de fracturi.

Cu toate acestea, atunci cand sunteti mai putin activ, creste riscul de a dezvolta osteoporoza. Perioadele indelungate de lipsa de activitate reduc presiunea pe care o puneti pe sistemul musculo-scheletal, care include nu doar oasele, dar si muschii, tendoanele, ligamentele si tesutul moale. Atunci cand corpul nu are nicio cerinta de indeplinit, nu va lucra pentru a creste densitatea osoasa si intarirea acestora.

Din cauza obezitatii, aveti si un dezechilibru nutritional care poate creste riscul de osteoporoza. Demineralizarea osoasa este direct conectata de:

  • nivel scazut de calciu;
  • deficit de vitamina D;
  • aport scazut de proteine;
  • nivel crescut de grasimi.

Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Sfaturi pentru a imbunatati sistemul osos in obezitate si prevenirea osteoporozei

Atunci cand suferiti de obezitate, puteti intari sistemul osos si preveni aparitia osteoporozei prin schimbarea stilului de viata. Cateva modalitati prin care va puteti imbunatati stilul de viata si sta departe de osteoporoza sunt urmatoarele:

  • incepeti sa faceti miscare - din cauza kilogramelor in plus, este dificil sa aveti o activitate fizica intensiva de la inceput. Asadar, puteti incepe sa scadeti numarul kilogramelor cu ajutorul plimbarilor, din ce in ce mai lungi. Pentru a preveni accidentele si presiunea kilogramelor asupra oaselor si articulatiilor, este recomandat sa purtati incaltaminte potrivita pentru aceasta activitate fizica.
  • incercati exercitii fizice cu greutati - puteti sa imbunatatiti rezistenta oaselor si intari musculatura cu ajutorul exercitiilor moderate cu greutate. Pe masura ce pierdeti in greutate, puteti creste intensitatea exercitiilor pentru a consolida masa musculara.
  • asigurati-va necesarul de vitamine si minerale - dieta deficitara in vitamine si minerale si bogata in grasimi v-a condus la acumulara de kilograme in exces. Pentru a preveni osteoporoza, este important sa va asigurati necesarul de vitamina D si calciu, pentru a ajuta sistemul osos sa se intareasca.
  • evitati fumatul si alcoolul - ambele vicii sunt foarte daunatoare pentru organism si pot compromite sanatatea oaselor. Antrenandu-va in activitati fizice si focusandu-va pe pierderea in greutate, veti putea sa renuntati mai usor la aceste vicii.

In concluzie, desi nu exista studii concrete care sa arate cauzalitatea dintre obezitate si osteoporoza, kilogramele in exces pot slabi sistemul osos si conduce la aparitia altor boli cronice care reprezinta factori de risc pentru osteoporoza. Prin urmare, adoptarea unei diete sanatoase combinata cu exercitii fizice va vor ajuta sa reduceti numarul de kilograme si sa eliminati o parte dintre factori de risc care pot determina osteoporoza.

Surse:

https://www.healthcentral.com/condition/obesity/obesity-and-bone-health

https://www.healthline.com/health/osteoporosis/osteoporosis-and-obesity#physical-activity

https://americanbonehealth.org/bone-health/understanding-how-obesity-affects-bone-health-and-risk-of-fractures/

https://academic.oup.com/jcem/article/92/5/1640/2598170

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7493444/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

  LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine…

3 la pret de 2
Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

Naturalis ApetitSlim X 30 capsule

  ApetitSlim de la Naturalis este un supliment…

3 la pret de 2
Naturalis KiloSlim Gold X 30 capsule

Naturalis KiloSlim Gold X 30 capsule

  KiloSlim Gold este un supliment alimentar pe…

3 la pret de 2
Naturalis AquaSlim X 30 capsule

Naturalis AquaSlim X 30 capsule

  Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar,…