Vaccin coronavirus: care sunt informatiile si noutatile?

Vaccin coronavirus: care sunt informatiile si noutatile? Vaccin coronavirus: care sunt informatiile si noutatile?

Ultima actualizare: 31 august 2021

vaccin-covid

De aproape un an, lumea intreaga se afla in mijlocul pandemiei COVID-19 care a dat peste cap total vietile oamenilor. In toata aceasta perioada, cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si partenerii lor au facut eforturi importante – au monitorizat pandemia, au oferit consiliere si au distribuit consumabile medicale esentiale celor care au avut nevoie - pentru a crea si implementa vaccinuri eficiente si sigure.

Un lucru cert este ca, de cateva decenii, vaccinurile salveaza milioane de vieti anual. Rolul vaccinurilor este de a antrena, stimula si pregati apararea naturala a organismului - sistemul imunitar - pentru a identifica si combate patogenii (virusurile si bacteriile) pe care ii vizeaza. Daca organismul este expus ulterior la aceste microorganisme care cauzeaza afectiuni, corpul este pregatit imediat sa le anihileze, prevenind imbolnavirea.

Pe acest proces se bazeaza si unul dintre vaccinurile care pot imuniza impotriva COVID-19. Insa nu reprezinta singura varianta! Celelalte doua, aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), folosesc o tehnologie ce se bazeaza pe ARN mesager.

 

Cuprins:

Care este rolul noului vaccin COVID-19?

Vaccin coronavirus: in ce consta noutatea?

Vaccin coronavirus: ce variante exista?

Care este perioada de imunitate asigurata de cele doua variante de vaccin COVID-19?

De ce se administreaza doua doze de vaccin COVID-19?

Vaccinarea mai este necesara in cazul pacientilor depistati pozitiv?

Vaccin COVID-19 - etapele de vaccinare in Romania

 

Care este rolul noului vaccin COVID-19?

Potrivit OMS, cei mai multi dintre oameni sunt inca vulnerabili la noul coronavirus. Iar, in continuare, majoritatea sunt feriti de o infectare grava doar datorita restrictiilor actuale impuse de autoritati.

Vaccin coronavirus – cand a inceput campania

Cu toate acestea, la sfarsitul lunii decembrie, multe tari din intreaga lume au pornit campanii serioase de vaccinare cu scopul de a face aceasta infectie mai putin fatala. Crearea si implementarea unui vaccin COVID-19, pe langa imbunatatirea anumitor scheme de tratament, reprezinta solutia de iesire din criza sanitara.

Vaccin coronavirus: in ce consta noutatea?

Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor existente, care presupun injectarea unui agent patogen inactivat, cea mai noua tehnologie, cea a ARN-ului mesager (mARN), transmite instructiuni genetice catre celulele corpului, urmand ca acestea sa creeze proteinele bacteriene sau virale necesare. Apoi, sistemul imunitar incepe sa formeze imunitate, ca raspuns la acest proces.

Vaccin coronavirus: ce variante exista?

Potrivit site-ului vaccinare-covid.gov.ro, la nivel mondial exista patru tipuri de vaccin COVID-19:

Vaccin coronavirus bazat pe proteine

Vaccinul contine proteine ale patogenului sau fragmente din acestea obtinute prin diferite procese tehnologice. Nu contine, insa, si informatia genetica necesara producerii lor.

Vaccinuri genetice

Vaccinurile genetice contin fragmente de informatie genetica de la patogenul tinta. Acestea, odata ajunse in celulele de la locul administrarii, le permit acestor fragmente sa produca singure proteine pentru a declansa un raspuns imun. Aici sunt incluse vaccinurile bazate pe ADN si ARN-mesager. Autoritatile sustin ca aceste vaccinuri nu presupun modificarea informatiei genetice a persoanei vaccinate. Potrivit cercetatorilor, fragmentele genetice livrate in vaccin se elimina la putin timp dupa vaccinare.

Vaccin coronavirus bazat pe vectori virali

In acest caz, vaccinul contine un virus modificat nepatogen (vector) in care sunt introduse fragmente din informatia genetica a patogenului tinta. Unii vectori patrund in celulele organismului si le furnizeaza informatia necesara pentru a produce singure proteine ale patogenului tinta, declansand astfel un raspuns imun. In schimb, alti vectori prezinta direct proteinele tinta pe suprafata.

Vaccin coronavirus inactivat

Acest tip de vaccin este cel mai utilizat in tratarea diverselor afectiuni. Vaccinul contine o forma slabita sau inactivata a patogenului, aceasta fiind incapabila sa produca imbolnavirea.

Vaccin coronavirus in Europa

La nivelul Uniunii Europene au fost aprobate doua tipuri de vaccin COVID-19 - cel realizat de BioNTech Pfizer si cel dezvoltat de compania Moderna. Cele doua folosesc tehnologia care se bazeaza pe ARN mesager. Dupa cum am mentionat, acesta patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale. Ulterior, fata de acestea, organismul incepe sa dezvolte anticorpi.

Care este perioada de imunitate asigurata de cele doua variante de vaccin COVID-19?

Tot pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro se arata ca ambele vaccinuri sunt aproximativ la fel de eficiente. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% in prevenirea infectiei, in timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Vaccin coronavirus – pot fi prevenite formele asimptomatice

Cu toate acestea, nu se poate spune inca masura in care cele doua vaccinuri previn si forma asimptomatica cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, se mentioneaza ca, pana in prezent, nu poate fi cunoscuta cu exactitate protectia pe termen lung pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

vaccin-coronavirus

Vaccin coronavirus – ce spun autoritatile si cercetatorii despre perioada de imunitate

Cu toate ca nu pot mentiona cu exactitate pe ce perioada s-ar putea intinde imunitatea data de vaccinuri, specialistii sustin ca aceasta ar putea dura intre 6 si 8 luni.

De ce se administreaza doua doze de vaccin COVID-19?

Pentru a oferi cea mai buna protectie, vaccinurile cu ARNm necesita administrarea a doua doze.

Vaccin coronavirus - cum functioneaza rapelul

Cand sistemul imunitar ia contact pentru prima data cu un vaccin, acesta activeaza doua tipuri importante de celule albe din sange. Primele sunt celulele B din plasma, ale caror principal rol este sa produca anticorpi. Din pacate, acest tip de celula are o durata scurta de viata. De aceea, chiar daca organismul va ”deborda” de anticorpi in doar cateva saptamani, fara al doilea vaccin, acest efect este de multe ori urmat de un declin rapid.

Vaccin coronavirus – celulele T de memorie si rolul lor esential

Exista insa si celulele T, fiecare dintre ele avand capacitatea de a identifica un anumit microorganism si de a-l anihila. Unele dintre acestea, celulele T de memorie, pot ramane in organism timp de zeci de ani. Acest lucru inseamna ca imunitatea la vaccinuri sau infectii poate dura uneori toata viata. Insa aceste celule nu-si ”intra in rol” decat dupa cea de-a doua doza.

Vaccin coronavirus – ce face, mai exact, rapelul

Practic, doza de rapel este modalitatea de a expune din nou organismul la antigeni - moleculele de pe agentii patogeni care declanseaza sistemul imunitar - pentru a initia partea a doua a raspunsului.

Vaccin coronavirus – cand trebuie administrat rapelul in cazul celor doua tipuri de vaccin COVID-19

In cazul vaccinului Pfizer, a doua doza trebuie administrata la un interval de 21 de zile. In schimb, pentru vaccinul Moderna, dozele trebuie administrate la 28 de zile distanta intre ele. Foarte important de stiut este ca cele doua vaccinuri ARNm nu sunt interschimbabile.

Vaccinarea mai este necesara in cazul pacientilor depistati pozitiv?

Autoritatile mentioneaza ca, in cadrul studiilor clinice, au fost vaccinate persoane care prezentau deja anticorpi impotriva SARS-CoV-2. Conform site-ului vaccinare-covid.gov.ro, acestea nu au dezvoltat efecte adverse. Ba mai mult, au inregistrat o crestere a nivelului de raspuns imun. Vaccinarea poate fi facuta, pe baza consimtamantului, chiar daca persoana a fost infectata anterior sau nu.

Etapele de vaccinare anti COVID-19 in Romania

In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 a inceput la sfarsitul lunii decembrie 2020. Campania se realizeaza in trei etape in baza unei programari prealabile.

Vaccin coronavirus in Romania – prima etapa

In prima etapa sunt imunizati membrii personalului din domeniul sanitar si din centrele rezidentiale si medico-sociale. Vaccinarea se realizeaza prin intermediul unitatilor sanitare, centrelor de vaccinare sau a echipelor mobile de vaccinare.

Vaccin coronavirus in Romania – a doua etapa

In a doua etapa de vaccinare anti COVID-19 este inclusa populatia cu grad de risc si angajatii care desfasoara activitati in domenii cheie, esentiale, cum ar fi: institutiile statului, domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, sectorul economic vital, institutii de invatamant si crese, serviciul postal si de curierat, institutii religioase, mass-media, salubritate. In aceasta etapa, imunizarea se deruleaza prin reteaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicina de familie.

Vaccin coronavirus in Romania – a treia etapa

Cea de-a treia etapa presupune vaccinarea populatiei generale. Aceasta etapa a campaniei se deruleaza prin reteaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicina de familie sau centre de vaccinare drive-through.

 

Referinte:

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-moderna-covid-19-mrna-1273-vaccine-what-you-need-to-know

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-race-for-a-covid-19-vaccine-explained

https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/top-10-informatii-sigure/

https://vaccinare-covid.gov.ro/rovaccinare-diferentele-dintre-vaccinurile-biontech-pfizer-si-moderna/

https://vaccinare-covid.gov.ro/resurse/intrebari-si-raspunsuri/ 

Farmacistul Catena va recomanda:

ViruProtect spray, 7 ml

ViruProtect spray, 7 ml

ViruProtect spray este un dispozitiv medical cu actiune…

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray este un remediu pentru gripa si…