Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti!

Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti! Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti!

Ultima actualizare: 6 octombrie 2023

despre-importanta-vaccinului-antigripal

Gripa este o boala contagioasa cauzata de infectia cu virusurile gripale (A, B si C). Aceasta afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare si se manifesta prin aparitia durerilor musculare, a durerilor de cap, a tusei, febrei, durerilor in gat, starilor de greata, lipsei poftei de mancare, oboselii. Virusul gripal se transmite pe cale aeriana, particulele virale fiind eliminate de persoanele infectate prin stranut, tuse, vorbit etc.

vaccin

In unele cazuri, gripa se poate agrava si pot aparea infectii la nivelul sinusurilor si urechilor, traheite, bronsite sau chiar pneumonie. In plus, gripa poate inrautati anumite afectiuni preexistente, cum sunt astmul, bolile cardiovasculare sau diabetul. Unele categorii de persoane sunt mai vulnerabile in fata virusurilor gripale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vaccinarea antigripala periodica reprezinta cea mai buna metoda de protectie impotriva gripei la nivel de comunitate, reducand totodata riscul aparitiei complicatiilor severe.


Ce este si cum functioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinurile sunt preparate biologice care stimuleaza organismul sa dezvolte anticorpi cu rol de protectie. Vaccinul pentru gripa sezoniera va oferi protectie impotriva virusurilor gripale care, potrivit cercetarilor, vor circula in urmatorul sezon gripal. Tulpinile virale care cauzeaza gripa sunt intr-o continua schimbare, de aceea este necesar ca vaccinurile antigripale sa fie modificate de la an la an.  

Ce contin vaccinurile antigripale?

Vaccinurile antigripale contin diverse ingrediente, care, impreuna, asigura eficienta si siguranta. Vaccinurile care se administreaza intramuscular (injectie) contin mici cantitati de virus gripal inactivat, care sunt inofensive, ele stimuland sistemul imunitar sa dezvolte anticorpi.

Rezerva-ti acum vaccinul antigripal Vaxigrip!

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Eficienta vaccinului antigripal poate varia de la an la an, in functie de tulpinile virale care circula. Totodata, depinde de starea de sanatatea si de varsta persoanei care se vaccineaza. Un alt factor este timpul efectiv care a trecut de la momentul vaccinarii, imunitatea dobandita scazand in timp. In medie, vaccinarea antigripala va preveni 60% din infectii, in cazul adultilor sanatosi cu varste intre 18 si 64 de ani. Efectul imunizarii apare la aproximativ doua saptamani dupa vaccinare, perioada de protectie fiind intre 6 si 12 luni.

Ce tip de vaccin antigripal sa aleg pentru mine si familia mea?

In prezent exista doua tipuri de vaccin antigripal:

  • vaccin cu administrare intranazala (contine virus viu atenuat) - se poate administra doar copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;
  • vaccin injectabil (contine virus inactivat) – se poate administra pacientilor de orice varsta, inclusiv copiilor care au implinit sase luni. Poate contine pana la patru tulpini ale virusului Influenza, obtinute prin purificare si recombinare genetica, aprobate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe baza unor cercetari care confirma variantele patogenului in fiecare sezon. Preparatele tetravalente sunt cele mai indicate, deoarece ofera cea mai mare protectie impotriva infectiilor virale.

Inainte de a lua decizia achizitionatii unui vaccin antigripal discutati cu specialistul pentru a avea convingerea ca faceti cea mai buna alegere si a obtine mai multe informatii despre evenutale contraindicatii. Spre exemplu, nu ar trebui sa se vaccineze antigripal persoanele cu alergii severe, persoanele alergice la ouale de gaina, pacientii diagnosticati cu Guillain-Barre, copiii cu varsta mai mica de 6 luni.

Cand ar trebui sa ma vaccinez antigripal?

Se recomanda ca vaccinarea antigripala sa fie facuta la inceputul sezonului rece (lunile octombrie si noiembrie), in fiecare an. Dar, niciodata nu este prea tarziu sa te vaccinezi, atat timp cat gripa circula.

Pot aparea efecte adverse ale vaccinarii?

Cele mai multe reactii adverse sunt usoare si dureaza aproximativ o zi: usoara crestere a temperaturii, dureri musculare, aparitia unei umflaturi la locul vaccinarii (mai des intalnita la persoanele de peste 65 de ani). Persoanele alergice trebuie sa anunte specialistul inainte de vaccinare.

Te poti imbolnavi de gripa atunci cand te vaccinezi?

Este imposibil sa te infectezi cu un virus gripal in momentul vaccinarii, deoarece vaccinul nu contine tulpini virale vii.

Sunt necesare aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului antigripal pentru ca acesta sa-si faca efectul, adica sa ajute organismul sa dezvolte anticorpi impotriva gripei. Daca unii pacienti se imbolnavesc dupa vaccinare, nu vaccinul a cauzat acest fapt. Cel mai probabil, acestia au fost expusi la virusul gripal inainte sau in timpul celor doua saptamani necesare pentru a dezvolta anticorpi. Totodata, important de mentionat este faptul ca pot fi contractate si alte boli, cum ar fi raceala obisnuita.

Retine insa ca vaccinul antigripal nu protejeaza impotriva racelilor de sezon, chiar daca acestea au simptome similare cu cele ale gripei.

Care sunt grupele de persoane cu risc crescut in ceea ce priveste complicatiile cauzate de gripa?

Urmatoarele categorii de persoane prezinta risc crescut in ceea ce priveste posibilitatea aparitiei unor complicatii cauzate de gripa:

  • adultii cu varsta de peste 65 de ani;
  • bolnavii, indiferent de varsta, care sufera de afectiuni cardiovasculare, astm, diabet, cancer, boala cronica de rinichi, boala Parkinson, scleroza multipla, hepatita, cei care au suferit un infarct sau un atac vascular cerebral;
  • pacientii imunocompromisi (care au un sistem imunitar slabit din cauza unor boli, cum este HIV/SIDA sau tratamente);
  • persoanele din institutiile de ocrotire sociala;
  • persoanele obeze;
  • femeile insarcinate;
  • copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani;
  • personalul medical.

Aceste grupe trebuie prioritizate in procesul de vaccinare.

Pana la urma, de ce sa ma vaccinez?

Pentru a ma proteja pe mine, dar si pe cei din jur: familie, colegi, prieteni, dar, mai ales, persoanele vulnerabile, care pot dezvolta forme severe de boala. Iata ce beneficii poate aduce administrarea vaccinului antigripal:

  • prevenirea imbolnavirii;
  • in caz de imbolnavire, poate reduce severitatea, durata bolii, necesitatea serviciilor medicale de specialitate si a spitalizarii si riscul decesului;
  • in caz de imbolnavire, poate reduce nevoia acordarii de concediu medical sau de intrerupere a cursurilor
  • in caz de imbolnavire, ajuta la reducerea administrarii antibioticelor compatibile cu gripa.

In contextul existentei concomitente a virusului gripal si viruslui SARS-COV-2, vaccinarea antigripala devine si mai importanta, deoarece coinfectarea ar putea avea o evolutie ingrijoratoare, in special in cazul pacientilor care fac parte din grupuri vulnerabile.