Urticaria solara, cosmarul vacantei estivale

Urticaria solara, cosmarul vacantei estivale Urticaria solara, cosmarul vacantei estivale

Ultima actualizare: 3 august 2022

Urticaria solara este o fotodermoza cu debut brusc, dificil de controlat, care poate afecta pe oricine, fiind mai frecventa la tineri cu varste intre 20 si 40 de ani. Fotosensibilitatea nu este neaparat o cauza, observandu-se ca doar 4% dintre persoanele cu sensibilitate la razele ultraviolet dezvolta urticarie solara.


Urticaria solara - cauze

Urticaria solara este cauzata de expunerea necontrolata la soare, insa mecanismele exacte ale aparitiei acesteia nu sunt pe deplin elucidate. Astfel, urticaria solara este o reactie alergica a organismului si apare ca urmare a eliberarii histaminei pe pielea umana in urma unei reactii chimice rezultata la contactul soarelui cu pielea. Cu alte cuvinte este o reactie de aparare a organismului care produce anticorpi pentru a se feri de razele solare.

Urticarie solara - simptome, manifestari

Urticaria solara se manifesta prin inflamarea pielii, iritatie si roseata, insotite de mancarime, usturime si senzatie de arsura. In cazuri mai rare, urticaria solara poate fi insotita si de simptome ca dureri de cap, stari de greata si dificultati respiratorii, manifestari specifice organismului la contactul cu un alergen.

Urticarie solara - tratament

Urticaria solara poate fi tratata in mai multe moduri, insa cel mai eficient si rapid mod este reprezentat de medicamentele antihistaminice. Acestea au rolul de a anihila histamina produsa de piele si de a inlatura simptomele neplacute intr-un timp relativ scurt. Un alt tratament al urticariei solare, insa pe termen lung, este desensibilizarea prin fototerapie, mai exact prin expunerea calculata la razele UV. Imunosupresia este o alta metoda de tratament a urticariei solare, insa trebuie avizata de medic si urmata doar pentru o perioada scurta, efectele adverse ale medicaentelor folosite fiind destul de neplacute. Persoanele care sunt mai predispuse alergiilor alimentare pot dezvolta mai usor urticarie solara, motiv pentru care este indicat sa fie urmarita dieta si eliminate acele alimente care pot favoriza si intretine alergia solara.

Cum poate fi prevenita urticaria solara

Urticaria solara poate fi prevenita, in primul rand, prin evitarea expunerii necontrolate la soare, in special in intervalul 10:00-17:00, atunci cand razele UV sunt violente si foarte nocive. De asemenea, de fiecare data cand se iese din casa este recomandata aplicarea cremelor cu factor de protectie solara, cu precadere pe zonele cele mai expuse.

Totodata, protejarea pielii cu haine lungi, vaporoase, din materiale naturale, de preferinta in, bumbac si matase, poate preveni contactul direct al razelor solare cu pielea. Benefice sunt si umbrelele, parasolarele si palariile cu bor lat. Este foarte important ca expunerea la soare sa se faca treptat, persoanele cu piele sensibila si istoric fotoalergic trebuind sa inceapa procesul inca din primavara.

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100 ultraprotector X 75 ml

RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100 ultraprotector X 75 ml

RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100 este o crema…