Analize decontate de casa de asigurari

Analize decontate de casa de asigurari Analize decontate de casa de asigurari

Ultima actualizare: 29 aprilie 2024

In general, in multe tari, inclusiv in Romania, exista un sistem de asigurare de sanatate care acopera o parte sau intreaga valoare a anumitor servicii medicale, deci analize decontate de casa de asigurari. In cazul Romaniei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este institutia responsabila pentru gestionarea sistemului de asigurare de sanatate si decontarea serviciilor medicale acoperite de asigurarea de sanatate obligatorie.

In Romania, recomandarea pentru analize decontate de casa de asigurari poate veni de la medicul de familie sau de la alte institutii medicale sau guvernamentale.


Cum puteti obtine analize decontate de casa de asigurari

Medicul de familie recomanda analize decontate de casa de asigurari: Daca esti asigurat in sistemul de sanatate, medicul de familie poate fi prima persoana la care sa te adresezi pentru recomandarea analizelor medicale. El poate decide daca este necesar sa faci anumite teste si, in functie de situatie, iti poate recomanda unde poti face aceste teste, inclusiv daca exista posibilitatea de a beneficia de analize gratuite.

Centre de sanatate publica unde se recomanda analize decontate de casa de asigurari: unele spitale de stat pot oferi servicii medicale gratuite sau la costuri reduse pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cei fara asigurare medicala sau cu venituri reduse. In unele cazuri, aceste institutii pot recomanda si efectuarea anumitor analize gratuite.

Autoritatile locale pot recomanda analize decontate de casa de asigurari: Uneori, autoritatile locale sau organizatiile de sanatate comunitara pot coordona programe sau evenimente in care sunt oferite analize medicale gratuite pentru comunitate.

Programe guvernamentale prin care se recomanda analize decontate de casa de asigurari: In unele cazuri, guvernul poate implementa programe de sanatate publica care includ si oferirea de servicii medicale gratuite sau subventionate, inclusiv analize de sange.

Analize decontate de casa de asigurari in anumite conditii, de exemplu cele hormonale sau markeri tumorali, necesita bilet de trimitere strict de la medicii din specialitatea respectiva, potrivit medicului de familie.

In cazul analizelor la cerere, fara bilet de trimitere, vei fi nevoit sa achiti pretul analizelor din propriul buzunar.

Cine poate beneficia de analize decontate de casa de asigurari

Asiguratii pot beneficia de urmatoarele categorii de analize decontate de casa de asigurari, analize de laborator: hematologice (hemograma etc.); serice (exemple: acid uric, creatinina serica, glicemie, colesterol, trigliceride, sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc.); de urina(sumar si sediment de urina, albumina urinara, glucoza urinara etc.). De asemenea, sunt analize decontate de casa de asigurari si analize de radiologie, precum si ecografii (investigatii neiradiante), Doppler si investigatii de inalta performanta (CT,RMN, scintigrafii, angiografii).

Pentru a beneficia de analize decontate de casa de asigurari, de laborator si investigatii imagistice, pacientii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

• sa fie asigurati;

• sa detina un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, care se afla in contract cu casa de asigurari de sanatate;

• sa se prezinte la un laborator aflat in contract cu casa de asigurari de sanatate.

In situatia in care investigatiile nu pot fi efectuate pe loc, laboratorul are obligatia de a programa asiguratul in perioada de valabilitate a biletului de trimitere, trecand pe verso-ul biletului de trimitere data prezentarii pentru programare si data programarii urmatoare.

Daca asiguratul refuza programarea, laboratorul ii restituie biletul de trimitere pentru analize decontate de casa de asigurari pentruca acesta sa se poata prezenta la un alt laborator de investigatii.

Biletul de trimitere pentru investigatiile de laborator are o valabilitate de 30 de zile.

Pentru toate bolile cronice, precum si pentru analizele care implica recoltari de tesuturi, valabilitatea biletului de trimitere pentru analize decontate de casa de asigurari este de pana la 90 de zile.

Analize decontate de casa de asigurari pentru persoanele de peste 40 de ani

Investigatiile recomandate de medicul de familie in cadrul consultatiilor de preventie pentru asiguratii cu varsta de peste 40 de ani sunt decontate din FNUASS si pot fi efectuate de furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate si peste valoarea de contract.

Daca ai peste 40 de ani, este important sa stii care sunt analize decontate de casa de asigurari pentru servicii medicale de preventie a persoanelor asimptomatice.

Pentru aceasta categorie de varsta, se deconteaza pana la 3 consultatii/an ce pot fi acordate intr-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:

  • Evaluarea si monitorizarea stilului de viata,
  • Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arteriala, colesterol, glicemie),
  • Evaluarea riscului oncologic,
  • Evaluarea riscului de boala cronica de rinichi,
  • Evaluarea riscului privind sanatatea mintala,
  • Evaluarea riscului privind sanatatea reproducerii,
  • Evaluarea riscului de melanom malign;

In cadrul consultatiilor preventive, asiguratii asimptomatici cu varsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiaza anual de analize decontate de casa de asigurari, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, daca in anul in care se acorda consultatii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigatii, analize decontate de casa de asigurari.

Care sunt analize decontate de casa de asigurari

Analizele de laborator decontate pentru persoanele asigurate de CNAS

Hematologie: hemoleucograma completa, numaratoare reticulocite, VSH. Examen al frontului sanguin, determinare la gravida a grupului sanguin ABO, determinare la gravida a grupului sanguin Rh, anticorpi specifici anti-Rh la gravida, timp quick si INR, APTT, fibrinogenemie.

Biochimie serica si urinara: proteine totale serice, electroforeza proteinelor serice, feritina serica, uree serica, acid uric seric, creatinina serica, bilirubina totala, bilirubina directa, glicemie, colesterol seric total, HDH colesterol, LDL colesterol, trigliceride serice, TGP, TGO, cretininkinaza CK, gama GT, fosfataza alcalina, sodiu seric, potasiu seric, calciu seric total, calciu ionic seric, magneziemie, sideremie, fosfor, examen complet de urina, dozare proteine urinare, microalbuminuria, dozare glucoza urinara, creatinina urinara.

Imunologie: TSH, FT, parathormonul seric (PTH), hormonul foliculinostimulant, hormonul luteinizant, cortizol, testosteron, estradiol, progesteron, prolactina, anti-HAV IG M, AG HBs, anti HCV, testare HIV la gravida, ASLO, VDRL, confirmare TPHA, antigen Helicobacter Pylori, complement seric C3, complement seric C4, IgG seric, IgA seric, IgM seric, IgE seric, proteina C reactiva, factor rheumatoid, ATPO, PSA, FREE PSA.

Exsudat faringian: examen bacteriologic exsudat faringian, examen funginc exsudat faringian.

Examene urina: urocultura.

Examene materii fecale: coprocultura, examen micologic materii fecale, examen coproparazitologic, depistare hemoragii oculte.

Examene secretii vaginale: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Examene din secretii uretrale: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Examene din secretii otice: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Examene din secretii nazale: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Examene din secretii conjunctivale: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Examene din colectie purulenta: examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare bacteriana, examen microscopic nativ si colorat, cultura si identificare fungica.

Testarea sensibilitatii la substante antimicrobiene si antifungice: antibiograma, antifungigrama.

Examinari histopatologice si citologice: examen histopatologic procedura completa HE (1-3 blocuri , examen histopatologic procedura completa HE (4-6 blocuri), examen histopatologic procedura completa HE si coloratii speciale (1-3 blocuri), examen histopatologic procedura completa HE si coloratii speciale (4-6 blocuri), citodiagnostic sputa prin incluzii parafina, ciodiagnostic lichid de punctie, teste imunohistochimice, examen Babes-Papanicolau.

 

Analize decontate de casa de asigurari recomandate pentru preventie

Varsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani inclusiv:

1. Pentru profilaxia anemiei

• Hemoleucograma completa

• Sideremie

2. Pentru profilaxia rahitismului:

• Calciu seric total

• Calciu ionic seric

Varsta cuprinsa intre 6 ani si 11 ani inclusiv

1. Pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masa corporala – (IMC) crescut

• Proteine totale serice

• Colesterol seric total

• Trigliceride serice

• Glicemie

• TGP

• TGO

2. Pentru profilaxia anemiei:

• Hemoleucograma completa

• Sideremie

Varsta cuprinsa intre 12 ani si 17 ani inclusiv

1. Pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masa corporala – (IMC) crescut

• Proteine totale serice

• Colesterol seric total

• Trigliceride serice

• Glicemie

• TGP

• TGO

2. Pentru screening ITS (dupa inceperea vietii sexuale)

• VDRL sau RPR

Pentru adultul asimptomatic cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 ani

• Hemoleucograma completa

• VSH

• Glicemie

• Colesterol seric total

• Electroforeza proteinelor serice

• Creatinina serica

Pentru femeia cu varsta intre 18 si 39 ani care planifica o sarcina

• VDRL sau RPR

Pentru adultul asimptomatic cu varsta de 40 de ani si peste

• Hemoleucograma completa

• VSH

• Glicemie

• Colesterol seric total

• Electroforeza proteinelor serice

• Creatinina serica

• PSA la barbati

• TSH si FT4 la femei