Pentru majoritatea parintilor, varsta de 9 luni a bebelusilor lor reprezinta o etapa foarte importanta. De acum, bebelusii incep sa fie foarte activi si atenti la persoanele si la ceea ce se intampla in jurul lor. Pe cat este de asteptata aceasta perioada, pe atat este de stresanta pentru parintii care trebuie sa fie in permanenta atenti la ce face bebelusul lor. Din punct de vedere al dezvoltarii, un bebe la 9 luni este caracterizat prin mobilitate si independenta crescute, consum mai mare de alimente solide, gangureli care se transforma in primele cuvinte, dar si o mai buna dexteritate in apucarea obiectelor din jur. In acest articol veti afla informatii despre etapele de dezvoltare ale unui bebe la 9 luni.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Gel de curatare pentru par si corp, un gel de dus conceput pentru pielea sensibila a micutilor. Gel de dus DELICAT SI PROTECTOR, cu vitamina E si provitamina B5.
Bebe la 9 luni – dezvoltare fizica si cognitiva
Un bebe la 9 luni incepe sa fie independent. Cateva dintre semnele normale de dezvoltare fizica sunt capacitatea de a se ridica singur in picioare, sustinandu-se de obiectele sau persoanele din jur. De asemenea, poate muta cu usurinta obiecte dintr-o mana in alta si isi va folosi degetele pentru a trage mancarea catre el.
Dezvoltarea cognitiva a unui bebe la 9 luni este caracterizata prin atentia pe care o arata atunci cand scapa un obiect pe jos sau cand acesta dispare din aria sa vizuala. In plus, la aceasta varsta, bebelusul descopera ca poate lovi doua obiecte unul de altul si devine fascinat de schimbarile pe care acestea le au in urma unui astfel de impact.
Bebe la 9 luni – dezvoltare motorie si simturi
Abilitatile motorii sunt la nivel avansat in aceasta perioada. Bebelusului ii va fi mult mai usor sa prinda obiecte si isi va folosi degetul mare si pe cel aratator pentru a ridica chiar si obiecte mai mici. Un bebe la 9 luni este deja foarte activ si va explora mediul inconjurator cu mai mult entuziasm.
Dezvoltarea senzoriala este si ea in plina dezvoltare. La aceasta varsta, bebelusii se bucura de o vedere foarte buna si de simtul auzului foarte dezvoltat, ceea ce le permite sa exploreze forme si texturi noi. Perceptia lor si recunoasterea culorilor sunt foarte bine dezvoltate, oferindu-le un potential imens pentru jocuri interactive.
Programul de somn al bebelusului in a 9-a luna de viata
Un bebe la 9 luni are in mod normal aproximativ 14 ore de somn pe parcursul unei zile, care include si doua pauze de somn peste zi. Cu toate acestea, orarul de somn de noapte poate varia. Este normal ca uneori bebelusul sa se mai trezeasca noaptea, la fel cum este normal si sa doarma continuu pe tot parcursul noptii. Pentru a-l ajuta pe bebelus sa aiba un somn continuu, este important ca parintii sa ii stabileasca o rutina de pregatire a somnului, care sa-l linisteasca si sa-l relaxeze.
Rilastil Dermastil Pediatric Crema pe baza de apa protejeaza zona de scutec si ajuta la prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, cauzata de alterarea florei microbiene locale.
Bebe la 9 luni – sfaturi pentru parinti
La aceasta varsta, curiozitatea bebelusului este in crestere. Asadar, parintii trebuie sa fie foarte atenti la tot ce bebelusul apuca si poate aduce la gura. De asemenea, fiind intr-o continua miscare, igiena si ingrijirea necesita o atentie deosebita, intrucat copilul se va murdari mai des. Nu in cele din urma, un bebe la 9 luni a avansat la capitolul diversificare. Asadar, este normal sa apara schimbari in digestia sa.
Sfaturi privind ingrijirea si igiena
Un bebe la 9 luni are nevoie de ingrijire atenta, mai ales pe masura ce devine din ce in mai mobil. Prin urmare, va avea nevoie de baita in mod regulat si de schimbarea hainutelor mai des decat de obicei. De asemenea, zona de joaca trebuie sa fie curatata cu atentie, pentru a impiedica imbolnavirile cauzate de microbi. In plus, avand in vedere ca dentitia este in dezvoltare, parintii trebuie sa fie atenti la igienizarea produselor pe care le ofera bebelusilor pentru a le ameliora disconfortul specific, dar si la igiena cavitatii bucale.
Raspunsuri si sfaturi privind digestia la 9 luni
Pentru un bebe la 9 luni, alimentele solide sunt mai diversificate si i se par din ce in ce mai interesante. Asadar, pe masura ce se face tranzitia catre mese cu mai multe alimente solide, in digestia unui bebe la 9 luni incep sa apara schimbari.
Cate scaune are un bebelus in luna 9 de viata?
Spre deosebire de lunile anterioare, numarul de scaune ale unui bebe la 9 luni incep sa se diminueze. Unii bebelusi au un singur scaun, in timp ce altii au doua scaune pe zi. Aceasta frecventa este normala atat timp cat bebelusul se simte confortabil, iar consistenta si culoarea scaunelor sunt normale.
Cand sa va ingrijorati cu privire la scaunele bebelusului?
La fel ca in orice alta perioada de dezvoltare, motivele de ingrijorare in cazul unui bebe la 9 luni apar cand frecventa scaunelor creste sau scade considerabil. De asemenea, cand apar scaune diaretice care persista, insotite de voma si disconfort, este recomandat sa anuntati medicul.
Sfaturi privind alimentatia bebelusului in luna a 9-a
La varsta de 9 luni, bebelusul are nevoie de aproximativ 900 calorii pe zi. Dintre acestea, aproximativ jumatate pot sa vina din formula sau laptele matern, in timp ce cealalta jumatate se completeaza din alimentele solide. Un bebe la 9 luni incepe deja sa aiba preferinte in privinta anumitor fructe si legume si se entuziasmeaza cand poate sa le prinda cu degetele si sa le analizeze.
HIDRATANT SI HRANITOR pentru PIELEA SENSIBILA A BEBELUSILOR SI COPIILOR, Dermastil Pediatric este un lapte de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru pielea delicata a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acest lapte de corp hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.
Cat de des ar trebui sa manance bebelusul in luna 9?
La aceasta varsta, bebelusul are 3 mese solide pe zi, completate cu lapte matern sau formula. Dieta bebelusului la aceasta varsta include o varietate de texturi si nutrienti, cum ar fi fructe, legume, anumite cereale si proteine.
Atentie la semnalele de alarma
Desi ritmul de dezvoltare al bebelusilor este diferit de la un copil la altul, un bebe la 9 luni are anumite caracteristici care indica o dezvoltare normala. Atunci cand unele dintre acestea lipsesc sau sunt slab dezvoltate, este recomandat sa discutati cu un specialist.
Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?
Lipsa reactiei cand este strigat pe nume
Bebelusul la varsta 9 luni manifesta un raspuns atunci cand isi aude numele. In momentul in care bebelusul nu are reactie la stimuli si nici la auzul propriului nume, este recomandat sa discutati cu un specialist.
Nu poate sta in fund fara ajutor
La varsta de 9 luni, bebelusii pot sa se prinda de obiectele din jur si sa se ridice in picioare. In cazul in care bebelusul nu a depasit nici macar etapa de a sta in fundulet fara ajutor, acesta ar putea fi un semnal de alarma care necesita evaluarea unui specialist.
Nu gangureste
Varsta de 9 luni este caracterizata prin multe gangureli din partea bebelusului, inclusiv prin rostirea unor cuvinte simple. Un bebelus care nu gangureste deloc si care are o stare generala de apatie necesita un consult de specialitate, pentru a identifica problema.
In concluzie, a 9-a luna de viata a unui bebelus este plina de activitati. Veti fi fascinati de cat de repede se dezvolta si invata lucruri noi. Perioada de dezvoltare a unui bebe la 9 luni este foarte interesanta din punct de vedere al dezvoltarii motorii si senzoriale, dar necesita in acelasi timp si o grija speciala din partea parintilor in privinta igienei si alimentatiei.
Surse:
https://www.verywellfamily.com/your-9-month-old-baby-development-and-milestones-4172786
https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-9-months
https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-9.aspx
https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-9mo.html