Ce este dimeticona, care sunt beneficiile si utilizarile ei

Ce este dimeticona, care sunt beneficiile si utilizarile ei Ce este dimeticona, care sunt beneficiile si utilizarile ei

Ultima actualizare: 13 mai 2024

Desi pentru multi termenul „dimeticona” suna destul de familiar, semnificatia acestuia este mai putin cunoscuta. Denumirea este des mentionata in spoturile publicitare create pentru diferite produse, regasindu-se si pe etichetele acestora, insa pentru consumatorii obisnuiti este nevoie de mai multe informatii pentru a intelege exact ce este dimeticona si de ce este folosita.

Daca sunteti interesati de astfel de informatii ati ajuns pe pagina potrivita, pentru ca in acest articol vom vorbi despre dimeticona, despre modurile in care se utilizeaza si despre beneficiile sale.


Ce este dimeticona

Dimeticona se mai numeste polidimetilsiloxan, iar daca va este dificil sa retineti aceasta denumire  exista si varianta de acronim PDMS. Am tinut sa mentionam acest lucru pentru ca pe unele produse e posibil sa fie trecute aceste denumiri, iar astfel va puteti da seama ca este vorba de dimeticona. Indiferent cum doriti sa-i spuneti, dimeticona este o substanta care se obtine printr-o procedura de laborator constand in polimerizarea unor compusi proveniti din silicon, numiti siloxani. Prin polimerizare, moleculele mici de siloxan provenit din silicon se unesc pentru a forma molecule mai mari numite polimeri. In urma acestui proces de polimerizare se obtine un lichid vascos incolor, fara gust si fara miros dar cu  o rezistenta sporita la variatiile de temperatura si la umiditate, caracteristici ce definesc dimeticona.

Asadar dimeticona este un polimer siliconic ce nu se gaseste in stare naturala insa provine dintr-un compus natural – siliconul – care se extrage din nisip prin incalzirea cu carbon la temperaturi foarte ridicate.

Cum se utilizeaza dimeticona

Domeniile in care dimeticona se utilizeaza preponderent sunt industria cosmetica si cea farmaceutica, acest polimer avand o serie de proprietati care il recomanda ca ingredient pentru produsele de ingrijire a pielii si parului dar si pentru anumite medicamente. 

Se poate deduce astfel cu usurinta ca dimeticona este recomandata atat pentru uz extern cat si pentru uz intern iar faptul ca vorbim de o substanta chimica sintetica nu reprezinta niciun impediment in acest sens. Spunem aceasta pentru ca dimeticona a fost testata minutios inainte de a fi aprobata pentru utilizare in cele doua industrii – cosmetica si farmaceutica – iar testele au demonstrat ca este o substanta sigura.

In industria cosmetica, dimeticona se foloseste ca ingredient pentru creme, unguente si lotiuni destinate ingrijirii pielii, produse de machiaj precum si produse de ingrijire a parului si produse de igiena personala.

Ca ingredient farmaceutic, dimeticona se regaseste ca substanta activa medicamentele pentru tratarea tulburarilor digestive, fiind folosita si in compozitia altor grupe de medicamente, de aceasta data pentru a le imbunatati textura si a facilita eliberarea substantelor active.

In ultimii ani dimeticona a inceput sa fie folosita tot mai des si in industria chimica, unde o regasim ca ingredient in produsele de curatare si intretinere datorita proprietatii sale de a asigura protectie impotriva umiditatii.

De ce sa folositi produse cu dimeticona

Dupa cum ati putut observa, dimeticona se utilizeaza in diferite moduri si scopuri astfel ca si beneficiile sale sunt la fel de variate. Noi le am impartit in trei categorii, in functie de tipul produselor folosite, dupa cum urmeaza:

Dimeticona in produsele cosmetice

Tinand cont de proprietatilor sale, dimeticona contribuie la mentinerea sanatatii pielii si a firelor de par, formand pe suprafata acestora o pelicula protectoare. Datorita acestei pelicule se evita expunerea directa a pielii si a firelor de par la conditiile de mediu neprielnice cum ar fi umiditatea excesiva sau aerul foarte uscat, temperaturile ridicate sau prea scazute, praful si diverse substante chimice din atmosfera poluata.

In acelasi timp, stratul protector format de dimeticona mentine un nivel optim de hidratare a pielii si parului prin faptul ca impiedica apa sa se evapore. Se previne astfel aparitia unei probleme destul de frecvente reprezentate de uscarea pielii sau parului.

Nu in ultimul rand, produsele de machiaj care contin dimeticona confera pielii un aspect mai neted si mai catifelat prin faptul ca „umplu” ridurile.

Dimeticona in produsele farmaceutice

Aceasta substanta se poate folosi si pentru uz intern, sub forma de medicamente administrate pentru a trata diferite probleme de sanatate. S-a constatat ca are si proprietatea de a atenua procesul de formare a gazelor in stomac ce sta la baza unor tulburari digestive precum flatulenta excesiva sau balonarea. De aceea este folosita ca substanta activa in anumite medicamente impotriva acestor tulburari, ameliorand astfel disconfortul abdominal si asigurand o digestie normala.

Totodata, multe medicamente sub forma de capsule contin dimeticona datorita proprietatilor sale lubrifiante ce le fac sa alunece mai usor pe gat. Un alt avantaj al inglobarii dimeticonei in compozitia unor medicamente consta in faptul ca aceasta faciliteaza absorbtia substantelor active.

Dimeticona ca produs de curatare

Spuneam ca dimeticona are si bune calitati hidrofobe, ceea ce inseamna ca rezista la umiditate si totodata o impiedica sa ajunga pe suprafete. Din acest motiv este folosita si in unele produse de curatare, cu scopul de a proteja suprafetele de umiditate si totodata a le face mai usor de intretinut. La fel ca in cazul produselor cosmetice, formeaza o pelicula protectoare care respinge apa si previne astfel deteriorarea suprafetelor pe care este aplicata. Se foloseste in special pentru curatarea si intretinerea mobilei si parchetului, dat fiind faptul ca lemnul este un material vulnerabil la umiditate. Acelasi lucru il putem spune si despre piele, asa ca dimeticona este folosita si in produsele pentru intretinerea incaltamintei.

Riscuri si contraindicatii

Desi vorbim de un produs sigur, utilizarea dimeticonei nu este lipsita de anumite riscuri, mai ales daca nu sunt respectate recomandarile mentionate in prospectul ce insoteste fiecare produs. In privinta uzului extern, se recomanda precautie din partea persoanelor alergice, mai ales daca este vorba de alergie la silicon. Persoanele cu astfel de probleme pot avea reactii alergice dupa folosirea produselor cosmetice cu dimeticona si de aceea este mai bine sa le evite.

Administrata pentru uz intern dimeticona poate provoca diaree, constipatie sau alte tulburari asociate cu disconfortul abdominal, in cazul unor persoane cu o sensibilitate crescuta sau atunci cand nu sunt respectare recomandarile privind dozajul si modul de administrare.

Mai trebuie mentionat ca dimeticona poate interactiona cu unele substante active din medicamente influentand efectul acestora, iar din acest motiv este important sa-i comunicati medicului daca mai urmati si un alt tratament.

In concluzie, dimeticona este un polimer obtinut din silicon, cu multiple utilizari in industria cosmetica, cea farmaceutice si industria chimica. Ca ingredient in produsele cosmetice protejeaza si hidrateaza pielea si firele de par, iar ca medicament amelioreaza disconfortul abdominal datorat formarii excesive de gaze in stomac si faciliteaza absorbtia altor substante active. In industria chimica este folosita pentru fabricarea produselor de curatare si intretinere a suprafetelor din lemn si a incaltamintei, cu scopul de a le proteja de umiditate si a le face mai usor de curatat.