Fractura de metatarsian – factori de risc si recuperare

Fractura de metatarsian – factori de risc si recuperare Fractura de metatarsian – factori de risc si recuperare

Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

Metatarsienele sunt oase care fac parte structura labei piciorului, fiind amplasate in fata tarsienelor, impreuna cu care formeaza bolta piciorului, si in spatele falangelor de la nivelul degetelor. Aceste oase sunt in numar de cinci, iar cand vorbim de fractura de metatarsian ne referim la o ruptura sau o fisura produsa la nivelul unuia dintre ele.

Chiar daca nu este de amploarea unor accidente similare, la oase mai mari, fractura de metatarsian poate pune serioase probleme pentru ca afecteaza mobilitatea. Mai trebuie spus ca fractura de metatarsian se numara printre cele mai frecvente fracturi la nivelul piciorului si ca se produce cu preponderenta la nivelul primului si celui de-al cincilea os.

Conform statisticilor, in cazul copiilor sub 4 ani, fractura de metatarsian se produce in general la primul dintre ele, iar in cazul adultilor, la cel de-al cincilea. De asemenea, fractura de metatarsian la osul din mijloc este insotita de cele mai multe ori de fracturi similare la metatarsienele 2 sau 4, cu care se invecineaza.


Fractura de metatarsian – factori de risc

Oasele metatarsiene ofera suport in timpul mersului, contribuind la distribuirea greutatii corpului in mod egal, pe toata talpa piciorului. Prin urmare sunt solicitate la fiecare pas facut, iar in cazul sportivilor, aceasta solicitare este mai mare. Astfel, un prim factor de risc pentru fractura de metatarsian este practicarea unor sporturi precum alergarea, baschetul, fotbalul, sariturile in lungime sau in inaltime.

In acelasi timp, activitatile prelungite sau solicitante, care presupun mersul sau statul in picioare, fac ca muschii piciorului sa nu mai absoarba eficient socurile, iar acestea pot provoca o fractura de metatarsian.

Munca pe santier, pe platforme de extractie sau in hale ori ateliere in care se lucreaza cu obiecte grele presupune un risc mai mare de accidente care pot cauza fractura de metatarsian.

Purtarea de incaltaminte nepotrivita, care nu ofera suficient sprijin si modifica mersul, este un alt factor de risc prezent mai ales in cazul femeilor care poarta frecvent tocuri inalte.

Lista factorilor de risc pentru fractura de metatarsian este completata de varsta inaintata si de anumite boli care afecteaza rezistenta oaselor.

Fractura de metatarsian – cauze

Fractura de metatarsian se produce ca urmare a unui traumatism direct sau indirect, ce produce un soc puternic asupra oaselor respective.

  • Traumatismele directe

In cazul traumatismelor directe, lucrurile sunt simple pentru ca fractura de metatarsian apare in urma unei lovituri puternice. Cel mai adesea, se intampla cand un obiect greu cade peste laba piciorului sau cand acesta este izbit puternic de un obiect dur. Accidentele de munca, accidentele casnice si cele de circulatie sunt cele mai frecvente cauze in care fractura de metatarsian se produce prin traumatism direct.

  • Traumatismele indirecte

In astfel de situatii, fractura de metatarsian se produce pe fondul suprasolicitarii oaselor sau in urma unor miscari bruste, de rasucire a gleznei. Cum spuneam, in cazul adultilor, cel mai des afectat este cel de-al cincilea metatarsian, care se fractureaza in general din cauza rasucirilor bruste ale gleznei, cu piciorul fixat, si al caderilor de la inaltime.

Fractura de metatarsian se produce si pe fondul suprasolicitarii, caz in care mai este numita si fractura de stres. Este cauzata de antrenamentele sau activitatile prea intense, desfasurate in mod constant, de schimbarea brusca a rutinei de antrenament sau de reluarea activitatilor solicitante dupa o perioada de repaus. In acest caz, e vorba de o mica fisura in os, care se poate extinde pe fondul suprasolicitarii.

In cazul persoanelor cu osteoporoza – afectiune caracterizata de scaderea densitatii osoase – fractura de metatarsian se poate produce si in urma unui efort minim.

Fractura de metatarsian – manifestari clinice

O manifestare comuna pentru fractura de metatarsian este durerea, care se manifesta in mod diferit, in functie de cauza generatoare. Astfel, daca fractura de metatarsian este rezultatul unui traumatism direct, al unei caderi de la inaltime sau al rasucirii bruste a gleznei cu piciorul fixat, durerea apare imediat dupa accident si este intensa. In cazul fracturilor de stres, durerea este progresiva, devenind tot mai severa odata cu trecerea timpului. De asemenea, in acest caz durerea se poate intensifica la efort.

In functie de zona in care s-a produs fractura de metatarsian si de severitatea acesteia, mai pot aparea umflaturi la nivelul labei piciorului si vanatai in zona lezata. De asemenea, zona respectiva devine sensibila la atingere, iar uneori pacientii nu isi pot misca degetul de la picior, aferent osului fracturat.

In acelasi timp, pacientii care au suferit o fractura de metatarsian nu se pot deplasa sau o fac cu greutate, iar in cazurile severe pot aparea deformari vizibile ale labei piciorului.

Fractura de metatarsian – protocol de diagnostic

Stabilirea diagnosticului de fractura de metatarsian cade in sarcina medicului ortoped, care in prima instanta va examina pacientul si il va chestiona in legatura cu imprejurarile in care a avut loc accidentul. De asemenea, informatii precum nivelul de intensitate al activitatilor desfasurate, frecventa acestora si nivelul de pregatire al pacientului pot fi relevante pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Simptomele descrise mai sus sunt usor de recunoscut, insa protocolul de diagnostic impune si realizarea unei radiografii care va indica zona exacta, in care s-a produs fractura, si daca fragmentele osoase au ramas fixe ori s-au deplasat.

In cazul fracturilor de stres, radiografia poate sa nu ofere detalii relevante, caz in care se recomanda efectuarea unui RMN sau a unei tomografii computerizate. De asemenea, astfel de investigatii imagistice se realizeaza si atunci cand medicul suspecteaza si alte posibile cauze, in afara de fractura de metatarsian.

Tratament fractura de metatarsian

In cazurile care nu ridica probleme deosebite, fractura de metatarsian se trateaza prin aplicarea unui aparat ghipsat sau a unei orteze care sa tina osul imobilizat si sa-i da posibilitatea sa se refaca. Totodata, pacientilor li se recomanda o perioada de repaus, iar pentru ameliorarea durerii si inflamatiei pot sa apeleze la analgezice, dar si la comprese reci.

In cazurile severe, in care osul a fost strivit, s-a deplasat sau s-a fracturat in mai multe locuri, este nevoie de interventie chirurgicala pentru repozitionarea fragmentelor si, uneori, pentru reconstructia labei piciorului.

Fractura de metatarsian – complicatii si riscuri asociate

In general, pacientii ajung devreme la medic, din cauza durerii si a dificultatilor de mers, insa daca nu se intampla acest lucru, iar fractura de metatarsian este lasata netratata, osul se poate suda stramb, ceea ce va afecta dinamica mersului.

De asemenea, pacientul poate dezvolta o forma de artroza, din cauza ca fractura de metatarsian afecteaza si articulatiile din apropiere, iar durerea poate deveni cronica, persistand si dupa vindecare.

Sfaturi pentru preventie

Indiferent care ar fi tendintele in moda, purtati intotdeauna incaltaminte comoda, care se potriveste perfect pe picior si a carei talpa va permite sa pasiti normal. Este foarte bine daca faceti miscare, insa cand iesiti la alergat sau la plimbari mai lungi, purtati incaltaminte cu o talpa special adaptata, care sa absoarba socurile. Recomandarea este valabila si pentru amatorii de baschet tenis si alte sporturi in care picioarele sunt intens solicitate, persoane care au nevoie de incaltaminte speciala pentru protectie.

De asemenea, nu iesiti sa faceti miscare fara a va incalzi cel putin un sfert de ora in prealabil si nu fortati nota suprasolicitandu-va la fiecare sesiune. Daca nu ati facut miscare pana acum sau ati luat o pauza mai lunga, incepeti cu exercitii usoare si sesiuni mai scurte, pentru a da posibilitatea organismului sa se adapteze la efort.

In cazul in care desfasurati activitati care presupun riscul de accidentare cu obiecte grele, ce va pot cadea pe picioare, purtati intotdeauna bocancii speciali cu intarituri metalice la varf si in partea superioara, care protejeaza laba piciorului.