PDW crescut si scazut - informatii si recomandari

PDW crescut si scazut - informatii si recomandari PDW crescut si scazut - informatii si recomandari

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

P-D-W

Trombocitele, numite si plachete sanguine, sunt celule care circula prin sange cu rol in oprirea sangerarii (hemostaza) si coagulare. Cu toate acestea, ele joaca rol important si in raspunsurile de natura inflamatorie si imunitara. PDW (Platelet Distribution Width) este un parametru care descrie largimea distributiei plachetare, oferind informatii importante privitoare la activarea lor in sange. In momentul in care sunt activate, adica atunci cand este necesara functia lor, celulele implicate in hemostaza cresc in dimensiuni printr-un proces numit dimerizare. In mod normal, plachetele au dimensiuni relativ egale, de 2-3 μm, cele tinere fiind mai mari decat cele adulte.

In cazul in care rezultatele hemoleucogramei indica PDW crescut sau PDW scazut, este vorba despre abateri de la distributia normala a dimensiunii plachetelor sanguine. Cu alte cuvinte, fie este vorba despre faptul ca exista mai multe plachete tinere (asadar mai mari, ceea ce se traduce prin PDW crescut), fie este vorba despre mai multe plachete adulte, care au dimensiuni relativ mai mici, in asociere cu o productie scazuta de plachete tinere (cu PDW scazut). Nu trebuie sa uitam faptul ca plachetele devin reactive, asadar cresc in dimensiuni, in anumite conditii, cum ar fi cele inflamatorii. Cresterea PDW poate indica, deci, existenta unei afectiuni inflamatorii.


PDW - informatii generale

PDW este un marker al activitatii trombocitelor, cu relevanta clinica in special cand vine vorba de patologii ale trombocitelor, cum ar fi trombocitoza (cresterea numarului) si trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite). Latimea distributiei plachetare masoara variatia in ceea ce priveste dimensiunile trombocitelor din sange. Trombocitele tinere eliberate in circulatie au un diametru mai mare decat cele batrane. Pe masura ce ajung la maturitate si devin functionale, la nivelul maduvei osoase, din megacariocite, se vor sintetiza alte trombocite. In astfel de conditii, valoarea PDW ar trebui sa se mentina in limite fiziologice, si anume 40-60% sau 9-11 unitati.

Un alt parametru care descrie functia plachetelor este volumul trombocitar mediu (VTM), care ofera informatii privitoare la dimensiunea medie a trombocitelor din sange. Cu alte cuvinte, se calculeaza media dimensiunii trombocitelor dintr-o proba de sange, existand valori prestabilite considerate normale. PDW masoara variatia in dimensiune, pe cand VTM masoara media, fiind deseori corelate in contextul unei patologii. Variatiile latimii distributiei plachetare, traduse sub forma PDW crescut sau PDW scazut se pot asocia atat cu prezenta unor afectiuni, avand un rol in diagnosticul diferential, cat si cu prognosticul nefavorabil al anumitor afectiuni subiacente.

PDW

PDW crescut - afectiuni asociate si recomandari

In cazul in care se inregistreaza PDW crescut, poate fi vorba despre faptul ca trombocitele sunt reactive, adica isi manifesta functiile fiziologice. De retinut faptul ca plachetele au rol nu doar in coagulare, ci si in inflamatie si imunitate. Prin urmare, PDW crescut poate indica mai multe tipuri de afectiuni ce implica procese imunitare, inflamatorii si infectioase, insa ar putea indica si probleme hematologice si de coagulare. De obicei, pentru un diagnostic precis, se recomanda si verificarea altor parametri hematologici, cum ar fi VTM si VSH-ul. PDW crescut apare in:

  • Infectii de orice natura;
  • Afectiuni gastrointestinale inflamatorii, cum sunt colita ulcerativa, boala Crohn;
  • Boli autoimune, cum sunt artrita, lupusul;
  • In trombocitemia esentiala, anemia aplastica, leucemia;
  • Deficitul de fier, vitamina B12, ca urmare a administrarii de contraceptive orale;
  • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal, colangiocarcinomul hilar. In egala masura, in cazul cresterii PDW, se pare ca exista un risc mai mare de metastazare, deoarece este cunoscut faptul ca celulele canceroase se pot „prinde” de tromb si migra in alte zone;
  • Inflamatie cronica;
  • Cresterea PDW se asociaza cu un prognostic mai nefavorabil in caz de cancer pancreatic si endometrial, cancer ovarian si cancer gastric.

In cele din urma, PDW crescut, dar izolat si fara alti parametri hematologici anormali, fara vreo afectiune subiacenta diagnosticata, nu are relevanta clinica semnificativa. Este foarte important ca medicul specialist sa identifice eventuala cauza de baza, coreland PDW crescut cu alte teste, astfel incat sa restranga gama de patologii posibile. PDW crescut peste 80% defineste o situatie patologica in care trombocitele sunt activate si reactive. Din acest motiv, ele cresc in dimensiuni si duc la modificari in distributie. Pe de alta parte, PDW crescut poate fi si un semn al sintezei crescute din megacariocite. Totusi, in cazul unei astfel de fenomen, rareori se prezinta izolat.

PDW scazut - afectiuni asociate si recomandari

Durata medie de viata a trombocitelor in sange este de 7-10 zile. Intr-un organism sanatos, doua procese se afla in echilibru pentru a mentine PDW si VTM in limite normale: apoptoza (moarte celulara programata) si biosinteza de trombocite din megacariocite. Daca aceste procese se afla in echilibru, atunci parametrii raman in limite normale. Daca testarea indica PDW scazut, poate fi vorba de doua fenomene patologice, si anume moartea prematura a trombocitelor (ca urmare a utilizarii lor excesive) sau scaderea ritmului de biosinteza a acestora din precursorii gasiti in maduva osoasa. Pe de alta parte, un PDW scazut este, deseori, considerat fiziologic, fara riscuri.

PDW scazut ar putea indica o patologie doar atunci cand se asociaza cu alte abateri de la valori normale, cum ar fi timpii de coagulare, proteina C reactiva si numarul de trombocite in sine. In egala masura, dar foarte rar, scaderea PDW ar putea indica o serie de patologii cum ar fi:

  • Aplazia si insuficienta medulara;
  • Hipotiroidismul;
  • Infectia cu HIV.

Cu toate acestea, PDW scazut, chiar sub limita inferioara (sub 40%, respectiv sub 9 unitati), de cele mai multe ori inseamna ca trombocitele au dimensiuni uniforme, existand echilibrul dorit intre rata de productie la nivelul maduvei hematogene si consumul propriu-zis al trombocitelor. La fel ca si in cazul cresterii PDW, si PDW scazut se asociaza cu un prognostic mai slab al unor cancere, cum ar fi cancerul gastric. A fost observat faptul ca persoanele cu PDW scazut si care au cancer au o rata de supravietuire mai mica, precum si o calitate mai slaba a vietii. Indiferent de tipul afectiunii maligne, scaderea PDW se coreleaza in principal cu prognosticul nefavorabil.

PDW scazut mai are valoare predictiva si in cazul cancerului pulmonar fara celule mici, numit si NSCLC, dar nu poate fi pusa neaparat o legatura de cauzalitate intre PDW scazut si caracterul (mult mai) violent al unei patologii maligne. De obicei, toate cancerele tind sa se manifeste cu agresivitate. In cele din urma, cresterea latimii distributiei plachetare are importanta clinica mai mare decat PDW scazut, fiind cunoscut faptul ca trombocitoza (cresterea numarului de plachete sanguine) creste riscul de metastazare in anumite tipuri de cancer. In vederea identificarii unei cauze de baza, trebuie avuti in vedere si alti parametri biochimici si hematologici.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5386756/

https://healthmatters.io/understand-blood-test-results/platelet-distribution-width-pdw

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/platelet-distribution-width

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5471191/