Sfaturi pentru parinti: cum sa alegeti suplimentele de Omega-3 pentru copii

Sfaturi pentru parinti: cum sa alegeti suplimentele de Omega-3 pentru copii Sfaturi pentru parinti: cum sa alegeti suplimentele de Omega-3 pentru copii

Ultima actualizare: 5 aprilie 2024

Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru buna functionare a organismului, indiferent de varsta. In cazul copiilor, aceste grasimi sunt cu atat mai importante, dat fiind ca joaca roluri-cheie in crestere si dezvoltare. Efectele lor benefice nu se opresc insa aici. Exista numeroase alte motive, probate stiintific, pentru care Omega-3 trebuie sa reprezinte o componenta constanta a alimentatiei celor mici.

Ce este Omega-3, pe scurt

Acizii grasi Omega-3 sunt un grup de grasimi polinesaturate care sunt esentiale pentru sanatatea umana. Organismul nostru nu poate produce Omega-3, astfel ca acestia trebuie obtinuti din alimentatie.

Cele trei tipuri principale de Omega-3 sunt:

  • acid alfa-linolenic (ALA);
  • acid eicosapentaenoic (EPA);
  • acid docosahexaenoic (DHA).

ALA este prezent in unele alimente vegetale, cum ar fi semintele de in, nucile si uleiul de canepa. Cea mai buna sursa de DHA si EPA este pestele gras (somon, sardine, macrou, hering, ansoa, ton, pastrav). Pestii nu sintetizeaza ei insisi Omega-3. In schimb, acumuleaza acesti acizi in tesuturile lor prin consumul de microalge si fitoplancton, care le sintetizeaza. Ficatul uman poate transforma ALA in EPA si DHA, insa intr-o proportie limitata, uneori mai mica de 15%. Tocmai de aceea, pentru a asigura un aport optim de Omega-3, expertii recomanda sursele de DHA si EPA.

Beneficiile administrarii de suplimente cu Omega-3 la copii

De la nastere pana la 2 ani, creierul creste cel mai mult in greutate, dar se dezvolta pe deplin pe parcursul copilariei si a adolescentei. In aceste perioade, acizii grasi Omega-3, in special DHA, sunt indispensabili pentru cresterea sanatoasa, dezvoltarea armonioasa, dar si pentru sustinerea performantelor scolare.

  • Reducerea simptomelor de ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este cea mai frecventa problema de neurodezvoltare care apare in copilarie, caracterizata prin hiperactivitate, impulsivitate si dificultate de concentrare. Unele cercetari arata ca suplimentele de Omega-3 pot ajuta la diminuarea simptomelor de ADHD la copii.

O metaanaliza care a curpins 16 studii independente a relevat ca acizii grasi Omega-3 au ameliorat memoria, atentia, invatarea, impulsivitatea si hiperactivitatea in cazul copiilor si tinerilor cu ADHD. Mai mult, potrivit unui studiu de 16 saptamani, care a implicat 79 de baieti, administrarea zilnica a 1.300 mg de Omega-3 a imbunatatit atentia atat la cei cu ADHD, dar si la cei fara acest diagnostic.

  • Scaderea riscului de alergii

Intr-un studiu realizat pe 3.285 de copii din Suedia, cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de peste bogat in acizi grasi Omega-3, chiar din primul an de viata, ar putea reduce riscul de alergii pana la varsta de 12 ani. Asocierea a fost relevanta in special in ceea ce priveste rinitele si eczemele.

  • Ameliorarea astmului

Conform unui studiu efectuat timp de 10 luni pe 29 de copii afectati de astm, administrarea zilnica a unei capsule de ulei de peste care continea 120 mg de DHA si EPA a contribuit la diminuarea simptomatologiei.

Efecte benefice in cazul astmului bronsic a pus in evidenta si un studiu japonez, realizat pe 135 de copii cu aceasta afectiune. Concret, cercetarea a constat ca un aport mai mare de acizi grasi Omega-3 a condus la reducerea simptomelor bolii, cauzate de poluarea aerului din interior. Alte studii au identificat chiar o posibila legatura intre acizii grasi Omega-3 si un risc mai mic de dezvoltare a astmului la copii.

  • Imbunatatirea calitatii somnului

Tulburarile de somn afecteaza aproape 4% dintre copii, estemeaza expertii americani. Un studiu britanic efectuat pe 395 de copii a descoperit ca subiectii cu niveluri sangvine mai scazute de acizi grasi Omega-3 prezentau un risc mai mare de avea probleme de somn. De asemenea, a constatat ca suplimentarea cu 600 mg de DHA pe parcursul a 16 saptamani a redus numarul de intreruperi ale somnului si a condus la aproape o ora in plus de somn odihnitor pe noapte.

Alte cercetari sugereaza ca impactul acizilor grasi Omega-3 asupra calitatii somnului incepe chiar din stadiul intrauterin. Se pare ca un consum mai mare de Omega-3 in timpul sarcinii ar imbunatati tiparele de somn la sugari.

  • Sustinerea functiilor cognitive

Cercetarile emergente indica faptul ca acizii grasi Omega-3 pot contribui la imbunatatirea activitatilor cerebrale la copii. In cadrul unui studiu derulat timp de jumatate de an, 183 de copii care au mancat zilnic o masa bogata in acizi grasi Omega-3 au prezentat scoruri mai bune in ceea ce priveste capacitatea de invatare in stilul verbal, dar si memoria. In mod similar, un studiu mai mic (desfasurat pe 33 de baieti, timp de opt saptamani), a aratat ca administrarea zilnica a 400-1.200 mg de DHA a determinat o activare mai intensa a cortexului prefrontal, regiunea creierului responsabila de atentie, controlul impulsurilor si planificare.

De asemeana, potrivit altor studii, consumul regulat de Omega-3 ar putea ajuta si la prevenirea depresiei si a altor tulburari de dispozitie la copii.

Cum alegeti suplimentele cu Omega-3 pentru copii?

Pentru foarte multi parinti, alegerea unui supliment cu Omega-3 pentru copii poate fi o provocare, data fiind multitudinea de produse existente. Plaja de selectie se ingusteaza mult insa dupa aplicarea principalului criteriu, care in cazul copiilor este forma de prezentare.

In primii ani de viata, cea mai buna optiune o reprezinta uleiul de peste ca atare, la sticla, care sa poata fi administrat cu lingurita. Dupa varsta de trei ani, se pot oferi suplimentele cu Omega-3 sub forma de jeleuri. Mai tarziu, cand copiii mai cresc si sunt capabili sa inghita pastile mai mari, pot fi luate in considerare si suplimentele sub forma de capsule. Se va acorda, totusi, atentie dimensiunii capsulelor – pot fi variatii considerabile, de la un brand la altul.

Un alt aspect foarte important de avut in vedere e reprezentat de cantitatea de Omega-3 continuta, pentru a asigura o doza optima de EPA si DHA. De asemenea, se va tine cont de gust si aroma. Pentru a face administrarea mai placuta, pot fi alese suplimentele cu aroma agreata de copil sau care nu au un gust intens de peste.

Cum se administreaza suplimentele cu Omega-3 la copii?

Administrarea suplimentelor cu Omega-3 la copii trebuie realizata in conformitate cu recomandarile medicului pediatru sau, cel putin, potrivit instructiunilor de pe ambalajul produsului. De regula, pentru o absorbtie optima, suplimentele cu Omega-3 se administreaza in timpul meselor principale.

Care sunt dozele recomandate

In general, nevoile zilnice de Omega-3 depind de varsta si de sex. ALA este singurul acid gras Omega-3 cu indicatii specifice de dozare. Aporturile zilnice recomandate pentru ALA la copii sunt urmatoarele:

  • Bebelusi 0-12 luni: 0,5 g
  • Copii 1-3 ani: 0,7 g
  • Copii 4-8 ani: 0,9 g
  • Fete 9-13 ani: 1 g
  • Baieti 9-13 ani: 1,2 g
  • Fete 14-18 ani: 1,1 g
  • Baieti 14-18 ani: 1,6 g

Pentru DHA si EPA, majoritatea studiilor indica faptul ca un aport total cuprins intre 120 si 1.300 mg pe zi este sigur si benefic pentru copii.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25790022/

https://ajcn.nutrition.org/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010591/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11153584/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12198007/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22269042/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113767/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19201180/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130094/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/omega-3-for-kids#side-effects

https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-kids#side-effects